Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 sequels

Top 10 sequels

Sequels hebben de naam vaak een slap aftreksel te zijn van het origineel. Maar zoals altijd zijn er voldoende uitzonderingen die de regel eens niet bevestigen. MovieScene trekt de tien beste sequels uit de schaduw van de voorgangers.

10 - X-Men 2 (2003)
De eerste X-Men had de vervelende opdracht om aan de kijker uit te leggen wie of wat de mutanten waren. Het was achteraf gezien een noodzakelijk kwaad dat regisseur Bryan Singer in staat stelde om het in de sequel over een andere boeg te gooien. Hij voorziet de kijker van meer mutanten – denk maar aan de fascinerende Nightcrawler – meer actie én meer drama. Bovendien komen we het achtergrondverhaal van Wolverine te weten en eindigt de film met een emotionele cliffhanger. X-Men 2 is zonder twijfel het hoogtepunt van de originele X-Men trilogie.
9 - The Color Of Money (1986)
In deze film keert Martin Scorsese 25 jaar na The Hustler terug naar het leven van Eddie Falson. In de oorspronkelijke film van regisseur Robert Rossen was “Fast Eddie” een aan drank verslaafde biljarter, een kwarteeuw later is hij een drankhandelaar die het poolen liever aan de jeugd overlaat. De sequel valt zowel inhoudelijk als visueel amper te vergelijken met The Hustler en blijft voornamelijk overeind dankzij de geweldige acteerprestatie van Paul Newman. Hij werd de eerste acteur die een Oscar won voor het spelen van hetzelfde personage in een sequel.
8 - The Lord Of The Rings: The Two Towers (2002)
The Two Towers was de eerste van twee voortreffelijke sequels. De film bevat net als zijn voorganger en opvolger tal van memorabele scènes. Denk maar aan de Ents die Isengard aanvallen, de bloeddorstige Wargs of Gandalfs duel met de Balrog. Maar het absolute hoogtepunt is zonder twijfel de epische strijd om Helm’s Deep. De beklijvende veldslag jaagt de kijker voortdurend op het puntje van zijn stoel en is makkelijk één van de beste actiescènes van de hele trilogie.
7 - Terminator 2: Judgment Day (1991)
In Terminator 2 trekt James Cameron alle registers open. De baanbrekende special effects en gigantische actiescènes – denk maar aan de vrachtwagen die van een brug dendert – maakten van de sequel destijds een kaskraker. De film is een meer dan twee uur durend spektakelstuk. Niet onlogisch als je weet dat Cameron voor de sequel kon rekenen op een budget dat zo’n vijftien keer groter was dan dat van The Terminator. Maar budgetten zeggen niet alles, vraag dat maar Jonathan Mostow wiens Terminator 3: Rise Of The Machines nog steeds verbleekt in vergelijking met zijn voorganger.
6 - The Bourne Ultimatum (2007)
De derde film uit de originele Bourne-trilogie is één van de beste thrillers van het vorige decennium hoewel hij in zeker opzicht niet veel verschilt van de vorige twee films. De gewezen geheim agent moet immers ook in The Bourne Ultimatum opnieuw op de vlucht voor de CIA en kan zich nog steeds niet volledig herinneren hoe hij in deze nachtmerrie is verzeild geraakt. Maar juist dat toont het talent van Paul “shaky cam” Greengrass aan. De regisseur zorgt er met enkele adembenemende en spannende actiescènes – zoals die in Londen Waterloo – voor dat deze film nooit stilvalt.
5 - Aliens (1986)
Verbluffende special effects en cinema’s eerste actieheldin Sigourney Weaver waren ook de basisingrediënten van Ridley Scotts Alien, maar daar houdt de vergelijking met de eerste film dan ook op. James Cameron benadert het buitenaardse horrorverhaal op zijn eigen manier en ruilt de claustrofobische stijl van Alien in voor schermvullende actiescènes. De opvatting dat sequels vaak “bigger and louder” zijn, is hier zeker van toepassing. Cameron schakelt wat actie betreft een versnelling hoger dan zijn voorganger, maar verliest het verhaal, dat overigens één grote parabel over moederschap is, nooit uit het oog. Kortom, entertainment van de zuiverste soort en een uitstekende sequel.
4 - Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
The Empire Strikes Back is de favoriet van menig Star Wars-fan. Volgens heel wat critici is dat te verklaren door het feit dat niet George Lucas zelf, maar Irvin Kershner de regie in handen nam. De film begint met indrukwekkende actie op de planeet Hoth, introduceert tussendoor met Yoda één van ’s werelds bekendste filmpoppen en eindigt met een memorabel duel tussen Darth Vader en Luke Skywalker. Voeg daar nog tal van onvergetelijke movie quotes aan toe en je hebt één van de beste sequels ooit gemaakt.
3 - The Dark Knight (2008)
In vergelijking met Heath Ledgers The Joker lijkt Jack Nicholsons versie uit Batman (1989) een kinderclown. De Australische acteur, die nog voor de première overleed, bracht in The Dark Knight één van de meest iconische vertolkingen van de laatste decennia. Zijn larger-than-life acteerprestatie, Hans Zimmers meeslepende soundtrack en Wally Pfisters glasheldere beelden zorgden er niet alleen voor dat The Dark Knight één van de beste sequels ooit werd, maar maakten ook een einde aan het vooroordeel dat superheldenfilms per definitie pulp zijn.2 - Toy Story 3 (2010)
In Toy Story 3 neemt Andy precies vijftien jaar na de eerste film afscheid van zijn bekende speelgoedpoppen. Met pijn in het hart zet hij een punt achter één van de meest zorgeloze periodes uit zijn nog jonge leven. Het is het begin van een kleurrijke 3D-film die vol zit met thema’s als ouder worden, nostalgie, existentialisme en sterfelijkheid. Pixar spreekt zo niet alleen de huidige kindergeneratie aan, maar ook de twintigers die vijftien jaar geleden tot die generatie behoorden. Toy Story 3 is een hartverwarmend en passend afscheid van één van de beste animatiefilmtrilogieën ooit.
1 - The Godfather: Part II (1974)
Na het succes van The Godfather stond Paramount Pictures te popelen om aan het vervolg te beginnen. Regisseur Francis Ford Coppola had echter geen zin in een sequel en stelde daarom aan de studio de jonge Martin Scorsese voor. In ruil voor artistieke vrijheid hapte Coppola toch toe, met een bijna autobiografische en Shakespeariaanse tragedie over Italiaanse migranten als gevolg. Zelfs zonder de aanwezigheid van de fenomenale Marlon Brando weet Coppola de kijker meer dan drie uur in de ban te houden. De film sleepte in totaal zes Oscars in de wacht en werd de eerste sequel ooit die een Academy Award kreeg in de categorie Beste Film.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...