Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Domino Effect - recensie

The Domino Effect - recensie

De kans dat er in de afgelopen jaren tijdens het journaal een item aanwezig was over de economische crisis, was vrij groot. In haar nieuwe film gebruikt Paula van der Oest dit actuele onderwerp om een universeel verhaal te vertellen.
 
The Domino Effect is een mozaiëkfilm in de traditie van films als Magnolia, Babel en Crash. Dit betekent dat er veel verschillende verhalen worden verteld die op een bepaald moment verstrengeld raken. Net als in Babel bevinden de vele personages zich op verschillende plaatsen op de aardbol. Van Kaapstad tot Londen, van Detroit tot Rotterdam, de film gebruikt al deze locaties om de wereldwijde effecten van de kreditietcrisis in beeld te brengen. De verstrengeling legt de oorzaak- en gevolgketen bloot en schetst een gecompliceerd beeld.


 
Internationaal
Paula van der Oest is een succesvolle Nederlands filmregisseur die onder andere al een Oscarnominatie op haar naam heeft staan voor Zus & Zo. Afgelopen jaar kwam ze met de film Black ButterfliesDe cast van haar nieuwe film bestaat uit acteurs van over de hele wereld. Voor het Nederlandse publiek is waarschijnlijk het interessantste dat Bracha van Doesburgh (Het Schnitzelparadijs, S1ngle), Jelka van Houten (Zomerhitte, Jackie) en Theo Maassen (Minoes, Zwartboek) hun opwachting maken. Verder spelen aan Engelse zijde James D’Arcy (Master and Commander: The Far Side of the World, Exorcist: The Beginning), Theo James (The Inbetweeners Movie, Underworld: Awakening) en David Hayman (Where the Truth Lies, Hope and Glory) allemaal één van de karakters die de gevolgen van de financiële problemen zullen voelen.
 
Wirwar
Om de impact van een dergelijk globaal fenomeen vorm te geven, zijn er veel verschillende kleine verhalen gekozen. Zo is te zien hoe een rijke zoon die betrokken is bij een vijandige overname van een bank omgaat met zijn relatie met zijn vader, een man die uit een lager milieu afkomstig is en zich hard maakt voor het aanpakken van de bonusvangers. Een klein Indisch bedrijfje krijgt daarnaast ook te maken met geldproblemen wanneer steeds meer orders geannuleerd worden. Ook in Nederland zijn de gevolgen te voelen, hier probeert een jonge ondernemer (Jelka van Houten) een nieuw café op te zetten waar ex-gedetineerden aan werk kunnen komen om op die manier de maatschappij weer te kunnen betreden.
 
Indrukwekkend
De aanwezigheid van een enorme cast samen met de vele locaties die gebruikt zijn doen verbazen dat dit allemaal in een Nederlandse productie mogelijk is geweest. De verschillende plekken zijn daarnaast ook op een goede manier gebruikt, men heeft duidelijk gezocht naar geschikte ruimten en achtergronden die de verschillende plekken duidelijk laten verschillen en daarnaast voor mooie composities zorgen. Hier en daar voelt de blik van de camera een beetje klinisch, maar dit komt ook door het feit dat er weinig tijd wordt besteed aan expositie van de karakters. De veelheid van de verhalen die in een uur en veertig minuten wordt gepropt zorgt er daarbij voor dat er te weinig tijd en ruimte is om een band te vormen met de vele personages, en uiteindelijk te geven om de gebeurtenissen.Neutraal
Wat mooi is aan de film is dat er niemand wordt aangewezen als de persoon die de eerste steen aantikt. Ook wordt er niet gesuggereerd dat het einde van de lijn in zicht en toonbaar is. De beelden functioneren hierbij als uitsneden van de levens van de personages die samen details laten zien van de gehele situatie rond de crisis. De onpartijdige toon die hierbij wordt aangenomen is bewonderenswaardig, alleen hier en daar wat voorzichtig. Toch is het mooi om te zien dat de film geen politiek pamflet is geworden.  

Conclusie
De economische crisis zal de komende jaren nog vaak terugkomen in films. Aangezien het einde van de situatie nog niet in zicht is, zal het nog lang een vruchtbare bodem bieden voor verhalen, overdenkingen en discussies. Met The Domino Effect levert Paula van der Oest een enerzijds enorm ambitieuze, maar anderzijds een ook erg bescheiden film. De korte speelduur remt de identificatie met de karakters en maakt het hier en daar wat warrig, maar het beschikbare materiaal opent allerlei deurtjes naar de levens van verschillende mensen op de wereld. The Domino Effect weet als een goede mozaïekfilm een gevoel van eenheid te creëren

Regisseur:

Paula van der Oest

Cast:

Robert de Hoog
Theo Maassen
Jelka van Houten

Genre:

Drama

Releasedatum:

18 oktober 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  98 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap