Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Rise of the Guardians - recensie

Rise of the Guardians - recensie

Wat voor verhaal krijg je als je de Kerstman, de Paashaas, Klaas Vaak, de Tandenfee en Jack Frost (een soort Koning Winter) bij elkaar zet?

Dream Works heeft van de strijd tussen deze vijf legendes tegen schurk Git(zwart) - beter bekend als de boeman (Boogeyman) - een prachtige animatiefilm gemaakt, waarin 3D knap wordt toegepast. Het verhaal, gebaseerd op de boekenreeks The Guardians of Childhood van William Joyce, is schitterend vorm gegegeven, met voor elke legende een eigen domein, sfeer en kleur. Koelblauw voor Jack Frost, rood voor de Kerstman, groen voor de Paashaas, oker voor het Zandmannetje, en uiteraard zwart voor boeman Git. De scènes die zich afspelen in het domein van de Paashaas zijn adembenemend mooi. Het is een paradijselijk oord, een oase van heerlijkheid, met diepgroene weiden, kleurige planten en bonte rivieren, waarin de paaseieren gekleurd worden. Ook de andere werelden zijn prachtig vormgegeven. De actiescènes zijn wervelend en met veel vaart in beeld gebracht, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor virtuoos gebruikte 3D technieken. Het 3D brilletje heeft hier echt een meerwaarde.

Rise of the Guardians

Strijd tegen het kwaad
De vier legenden sluiten de rijen, als ze worden aangevallen door slechterik Git. Hij steelt de melktanden die de Tandenfee elke nacht inzamelt, hij ruilt dromen in voor nachtmerries en hij dreigt het werk van de Kerstman en de Paashaas te verstoren. Alleen Jack Frost, de grillige buitenstaander, die met zijn magische staf hele waterpartijen bevriest, uitdaagt tot sneeuwbalgevechten en zorgt voor ijsvrij, aarzelt of hij mee zal doen. Pas wanneer hij via sfeervolle flashbacks zijn 'centrale kern' ontdekt heeft en zich realiseert dat hij ook een legende is, werpt hij zich onvoorwaardelijk in de strijd tegen de boeman die de kinderen van hun droomwereld wil beroven en de mogelijkheden van verwondering en verbeelding zwart wil branden. Het drama van Jack Frost wordt nogal eens onderbroken door de flauwe acties van de Kerstman, die om onbegrijpelijke redenen wordt voorgesteld als een soort bonkige Oost-Europeaan, en door de Paashaas, die zich presenteert als een Australische vechtersbaas met een kort lontje.

Moraal
De knappe toepassing van 3D kan niet verhinderen dat je als kijker soms overvoerd raakt door visuele prikkels. Ook de moraal van het verhaal ligt er wel erg dik boven op. De verwondering van kinderen is het hoogste goed dat op geen enkele manier mag worden aangetast. Wonderen kunnen alleen bestaan als kinderen daarin geloven. Degene die de wereld van fantasie en verbeelding bedreigt, moet met alle macht bestreden worden. Ondanks dit beroep op de verbeeldingskracht wordt de boodschap erin geheid en door regisseur Peter Ramsey met weinig gevoel voor fantasie gebracht.

Rise of the Guardians

Conclusie
Rise of the Guardians is een heerlijke 3D animatiefilm waar je ademloos naar kunt kijken. De visuele overload wordt alleen soms wat te veel van het goede. Jack Frost is een interessant figuur maar de andere 'legenden' worden op den duur wat flauw in hun herhalingen. De strijd tegen het kwaad ontwikkelt zich voorspelbaar en ook de moraal laat niets te raden over.

Regisseur:

Peter Ramsey

Cast:

Alec Baldwin
Isla Fisher
Hugh Jackman
Jude Law
Chris Pine

Genre:

Animatie

Releasedatum:

28 november 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  97 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...