Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: de gevangenis als kweekvijver voor acteertalent

Column: de gevangenis als kweekvijver voor acteertalent

Hoe in Italië er een bijzondere symbiose lijkt te zijn ontstaan tussen acteren en een crimineel.

Anielo ArenaIn de tragi-komische film Reality (te zien op het IFFR en daarna in de bioscoop) speelt de tot levenslang veroordeelde Anielo Arena een fenomenale hoofdrol. Inmiddels heeft hij in Italie een sterrenstatus, die mij in een Nederlandse context niet voorstelbaar lijkt. Nu lijkt regisseur Matteo Garrone een oog te hebben voor acteurs met een crimineel verleden. In Gomorra liet hij Salvatore Striano debuteren, die kort daarvoor uit de zwaar bewaakte Rebbibia gevangenis in Rome was ontslagen. De gebroeders Taviani hebben recent in hun film Caesar Must Die laten zien, hoe hij en collega gevangenen zich door jaarlijkse uitvoeringen in die gevangenis als acteur hebben kunen ontwikkelen. Garrone had ook Anielo Arena voor zijn film over de Napolitaanse maffia op het oog, maar deze viel toen nog niet onder artikel 21, dat bepaalt dat gedetineerden in Italie na twintig jaar goed gedrag enige uren per week buiten de gevangenis mogen werken, zij het onder strikt toezicht. Ten tijde van de opnamen voor Reality had Arena de vereiste twintig jaar gescoord. Hij kreeg van Garrone meteen de hoofdrol van een Napolitaanse visboer die besluit te auditeren voor Big Brother (in Italie al toe aan de twaalfde editie onder de naam Grande Fratello). Aanvankelijk om zijn kinderen een plezier te doen, maar als hij wordt uitgenodigd in de Cinecita Studio's, slaat zijn hoofd op hol en verliest hij alle realiteit uit het oog.

VolterraAnielo Arena is gehuisvest in de eveneens streng bewaakte gevangenis van Volterra, een mooi stadje in Toscane. Ook daar bestaat een lange toneeltraditie. Door de mogelijkheden van artikel 21 is de Volterra troupe inmiddels ook buiten de gevangenis een graag gezien gezelschap. Geliefd is vooral Arena, de gevangenisacteur, die levenslang heeft voor een drievoudige moord, een afrekening in de buitenwijken van Napels. Hij kent de arena van de film dus goed, al is het van lang geleden. In dat item zegt hij zich te realiseren dat zijn sterrenstatus pijnlijk kan zijn voor de families van zijn slachtoffers. "Maar", zo voegt hij daaraan toe, "ik ben niet dezelfde persoon als 21 jaar geleden (...). Toen had ik nooit geloofd, dat ik een boek zou lezen, laat staan dat ik Brecht of Shakespeare zou citeren."

In Nederland zou zoiets niet mogelijk zijn. Hier ontstaat commotie als Holleeder een column krijgt aangeboden en wordt uitgenodigd voor College Tour. Een op zijn figuur geënte filmrol, dat kan. Maar een door hem gespeeld personage, dat zou hier echt te veel van het  goede zijn. Al weet je dat natuurlijk nooit zeker.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up