Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Steekspel - recensie

Steekspel - recensie

Een verjaardag, altijd gezellig! Hoewel...
 
Makelaarstycoon en vrouwenmagneet Remco (Peter Blok) wordt 50. Zijn vrouw Ineke (Ricky Koole) heeft een groot feest georganiseerd, waarop Remco’s maîtresses Merel (Gaite Jansen) en Nadja (Sallie Harmsen) onuitgenodigd verschijnen. Eén van hen is hoogzwanger. Van wie eigenlijk? Ondertussen vliegen zoon Tobias (Robert de Hoog) en dochter Lieke (Carolien Spoor) elkaar voortdurend in de haren, en proberen Remco’s zakenpartners Wim (Jochum ten Haaf) en Fred (Pieter Tiddens) achter zijn rug om het bedrijf te verkopen. Onverdeeld gezellig wordt het feest dus niet. En de nasleep is ook behoorlijk heftig.

Steekspel
 
Creatief
Steekspel kwam op een bijzondere manier tot stand. Kim van Kooten schreef de eerste 4 minuten van het script en bedacht de personages. De rest van het scenario in zeven delen is samengesteld uit ideeën van het publiek. Regisseur Paul Verhoeven (Zwartboek, Basic Instinct) is gevraagd om de afleveringen te regisseren en van het geheel één bioscoopfilm te maken. Dat heeft geresulteerd in een korte film van 53 minuten. Om tot een bioscoopfilm van acceptabele lengte te komen gaat aan de film zelf Paul’s Experience vooraf, de ‘making of’. ‘Door het onbekende word je ertoe gedwongen om creatief te zijn’, aldus Paul Verhoeven in deze interessante documentaire.
 
Worsteling
Niet alleen voor hem was het ‘user-generated’-concept van Steekspel een sprong in het diepe, ook de acteurs wisten van tevoren niet welke kant het verhaal op zou gaan. De regisseur was voor hen de enige constante. Verhoeven vertelt dat het project veel moeilijker bleek en veel meer tijd kostte dan aanvankelijk gedacht. Weliswaar leverde het publiek voor elke volgende aflevering volop leuke suggesties aan, maar geen enkele verhaallijn was geschikt genoeg om in z’n geheel over te nemen. Samen met scriptschrijver Robert Alberdingk Thijm worstelde Verhoeven duizenden pagina’s tekst door. Daarbij kwam dat het publiek de structuur van het geheel niet goed in het oog hield. ’Maar daar zijn wij ook een beetje voor’, vindt Verhoeven. Ze voegden zelf het nodige materiaal toe om richting te geven aan het verhaal.

Steekspel

Brutaal
Al met al heeft dat geresulteerd in een onderhoudende korte film waaraan je de wat moeizame totstandkoming niet af ziet. Steekspel heeft veel vaart en de vele grappen zijn fris en brutaal. Het zichtbare enthousiasme van de acteurs en de vlotte dialogen werken aanstekelijk. Het gebrek aan diepgang van de karakters stoort daarbij niet. Door de vele plotwendingen houdt Steekspel je aandacht gevangen en is het einde verrassend.

Conclusie
De nieuwe ‘user-generated’ film van Paul Verhoeven is fris, brutaal en vol vaart. Aan deze korte film gaat een interessante ‘making of’ vooraf, waarin Paul Verhoeven iets vertelt over de totstandkoming van Steekspel en we hem aan het werk zien op de set. Dat geeft de film zelf een meerwaarde.

Regisseur:

Paul Verhoeven

Cast:

Robert de Hoog
Sallie Harmsen
Gaite Jansen

Genre:

Drama

Releasedatum:

28 maart 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  87 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk