Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » TV-series
Bates Motel - eerste indruk

Bates Motel - eerste indruk

Norman Bates uit Psycho als tiener? Als dat maar goed gaat!

Norman Bates werd onsterfelijk door de vertolking van Anthony Perkins in Alfred Hitchcock’s Psycho uit 1960. Gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Robert Bloch wist de film menig toeschouwer de stuipen op het lijf te jagen en heeft hij welverdiend zijn plaats veroverd in de filmhistorie, natuurlijk mede dankzij die fameuze douchescène. Een gelikte producent in Hollywood moet zich hebben afgevraagd of het interessant zou zijn om meer te laten zien van een opgroeiende Norman Bates. Het resultaat van die brainwave krijgen we nu voorgeschoteld op tv, vooralsnog alleen in de VS.

Bates Motel

Psycho prequel
Remakes pakken vaak verkeerd uit. Zeker als het gaat om een film van Hitchcock en we hebben al wat sequels gehad… Gelukkig gaat het hier om een serie, dus is er voldoende tijd om een spannend en interessant verhaal te vertellen met het vele materiaal dat er voorhanden is.  Zo is daar de relatie tussen de zeventienjarige Norman Bates (Freddy Highmore) en zijn bazige maar aantrekkelijke moeder (Vera Farmiga). Daarnaast krijgen we ook een kijkje in Norman’s high school jaren en mogelijke vriendinnetjes. De gebeurtenissen in de serie spelen zich voor Psycho af, maar wel in het heden. In deze typische eerste aflevering worden de karakters geïntroduceerd en zien we dat Norman samen met zijn moeder een nieuw leven wil opbouwen in California, na de plotselinge en mysterieuze dood van zijn vader. Beide zijn overduidelijk op zoek naar een nieuwe start en ze nemen dat ook hun intrek in een oud en vervallen motel. Dit motel komt de kijkers van Psycho overbekend voor en het duurt dan ook niet lang voordat er een nieuw naambord langs de snelweg verschijnt: Bates Motel.

Moeder-zoon relatie
Het is tegenwoordig geen verrassing meer dat goede filmacteurs zich aan een serie wagen. Zowel Fred Highmore (Finding Neverland, Charlie and the Chocolate Factory) als Vera Farmiga (Up in the Air, The Departed) hebben hun sporen reeds verdiend in Hollywood. Higmore is prima als een jonge en nog onschuldige Norman Bates en hij verdient de sympathie van de kijker. Het echte monster in deze serie lijkt vooral te worden gespeeld door Farmiga als zijn moeder. De rustige scènes tussen de twee zijn het hoogtepunt van deze eerste aflevering en de kijker wordt soms in een ongemakkelijke positie gedwongen. Wat willen de twee van elkaar? Is zijn moeder gewoon overbezorgd of is ze echt een kreng? Is Norman wellicht verliefd op zijn moeder? De onderlinge confrontaties staan bol van de spanning en dat smaakt naar meer.Eigen weg
Gelukkig wordt er in deze eerste aflevering ook nog een moord gepleegd, in de vorm van een douchescène. Deze is erg  spannend en tegelijkertijd een mooie verwijzing naar de oorspronkelijke film. Een moeilijke moeder-zoon relatie is altijd fascinerend om te zien. De vraag is of Higmore en Farmiga met hun goede acteerprestaties de serie boeiend kunnen houden. Dat hangt vooral af van het script dat niet teveel moet leunen op wat er al gedaan is, maar toch vooral een eigen weg moeten vinden in de Psycho historie. Vooralsnog krijgt Bates Motel zeker het voordeel van de twijfel.

Voorlopige conclusie
Het fictionele karakter van Norman Bates is gebaseerd op de bekende moordenaar Ed Gein. Hij had een zeer dominante moeder die waarschijnlijk een grote invloed heeft gehad op zijn ontwikkeling. Juist dit boeiende aspect komt het beste naar voren in deze eerste aflevering, daarbij flink geholpen door de goede acteurs. De grote vraag is echter of dit een heel seizoen lang boeiend kan blijven. In ieder geval is het begin veelbelovend.

Cast:

Vera Farmiga
Freddie Highmore
Nicola Peltz

Genre:

Drama

Releasedatum:

18 maart 2013

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  45 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...