Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Deep - recensie

The Deep - recensie

In het sfeervol, neergeslagen The Deep (waarvan de originele IJslandse titel Djúpið luidt) toont men het waargebeurde verhaal van een vissersboot die in een ijskoude storm omslaat. In eigen land een enorm succes en tevens de IJslandse inzending voor de Oscars.

1984, de vulkanische Westmaneilanden in IJsland. Na een avondje flink doorzakken vertrekken Gulli en zijn vrienden met hun vissersboot in de winterse duisternis. Maar kilometers van de kust gaat het mis. Het schip gaat ten onder en de overlevenden komen terecht in het ijskoude water. Ze weten dat de kans op overleven gering is; in deze tijd van het jaar is het bijna de hele dag donker, er zijn geen boten in de nabijheid en ze hebben geen noodsignaal kunnen uitzenden. Gulli probeert tegen beter weten in naar de kust te zwemmen, maar er is een wonder nodig om daar levend aan te komen.

The Deep

Veelzijdig
Filmmaker Baltasar Kormákur is een veelzijdig mens. Hij schreef, produceerde en regisseerde zijn doorbraak 101 Reykjavík en hij speelde de hoofdrol in het gelauwerde Reykjavik-Rotterdam. Met die laatste film lag de weg naar Hollywood open, alwaar hij de remake Contraband mocht regisseren. Hoewel die film succesvol was, besloot Kormákur terug te keren naar zijn thuisland, alwaar hij het waargebeurde verhaal wilde vertellen van The Deep.

Noodlot
The Deep is ruwweg onder te verdelen in drie aktes. In het eerste deel zien we hoe de hardwerkende mannen van een kleine gemeenschap zich klaarmaken voor hun baan. Door weer en wind moeten zij zich op het water begeven om vis te vangen. De collega’s zijn uitgegroeid tot vrienden en op de boot is het dan ook erg gezellig. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt het tweede hoofdstuk ingezet. Ondersteund door  dreigende onderwatershots zien we hoe de bemanning in het ijskoude water terecht komt en daar moet vechten voor hun leven.

The Deep

Derde akte
Het is echter de derde akte waarmee The Deep zich onderscheidt van vele andere overlevingsfilms. Hierin wordt namelijk ruim de tijd uitgetrokken om de nasleep van deze ramp in beeld te brengen. Wat is de impact op de kleine gemeenschap, de nabestaanden en de rest van het land? Zonder hierbij te verklappen hoe het verhaal verloopt, mag wel gesteld worden dat dit laatste deel de film naar een hoger plan trekt, zeker als je tijdens de aftiteling nog enkele authentieke beelden ziet van interviews die destijds afgenomen zijn.

Conclusie
Het sfeervol in grauwe tonen gestoken The Deep is een typisch voorbeeld van een film waar je bij voorbaat niet te veel van moet weten. Het waargebeurde verhaal is daarvoor namelijk veel te bijzonder. Maar zelfs wanneer je de uitkomst al weet, is het een oprechte prent van een kleinschalige ramp, waarbij niet alleen de wil om te overleven centraal staat, maar vooral het verwerken van zo’n tragische gebeurtenis. Vooral in de laatste meters weet The Deep te raken en blijkt er onder dat kille vertoon een warm hart te kloppen.

Regisseur:

Baltasar Kormàkur

Cast:

Johann G. Johannsson
Olafur Darri Olafsson

Genre:

Drama

Releasedatum:

25 april 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap