Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Filmzin

Column: Filmzin

Ruud StiftRuud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Taglines. Je kent ze wel. Zinnen die films in samenvattende vorm proberen te duiden. Maar ook zinnen die nieuwsgierig maken. Er zitten goede tussen, maar ook hele slechte. Vaak vinden we die slechtere taglines bij Nederlandse films. Waarom? Waarschijnlijk omdat de Engelse taal meer ruimte geeft om met de filmtitel te spelen.

Een voorbeeld? De Nederlandse kaskraker Het Bombardement had als tagline “Geen oorlog kan liefde bedwingen”. Bent u daar nog of bent u in versnelde pas op weg naar het toilet? Zet daar maar eens de tagline van een echte blockbuster, Armageddon, tegenover: “Earth. It was fun while it lasted.” Klinkt beter, toch? 

Humor in taglines doet het altijd goed. Sommige slogans slaan de spijker op de kop. Wat te denken van de briljante zin “Love is in the hair” als onderschrift bij There’s something about Mary? Shaun of the Dead werd ook zeer origineel aangeprezen: “A romantic comedy. With Zombies.” Leuk, nietwaar? Of de grappigste tagline ooit: “Escape or die frying” (Chicken Run).Hieruit blijkt eens te meer, het schrijven van een pakkende tagline is een vak apart. Een vak waarin ik me graag zou willen onderscheiden. Spelen met taal. Woordspelingen van hoog niveau. Heerlijk lijkt me dat. Wakker worden, zo rond het middaguur. En dan na een heerlijke brunch met verse jus en een perfect gekookt eitje aan de slag. Two taglines a day keep the doctor away! En waarom niet meteen de daad bij het woord voegen en de heren regisseurs een paar zinnen cadeau doen uit eigen beleving? Slaap, de nieuwe horrorfilm van Dick Maas. Tagline: “Verwekkend!” Meteen gevolgd door de komische Engelse film Boiled Egg, door mij wervend omschreven als: “Small Time Cooks”. 

Graag nodig ik mijn lezers uit om te participeren. Ja, je leest het goed. Ik daag jullie uit om interactief met mij aan de slag te gaan. “Alles leuk en aardig, maar valt er wat te winnen?” Wees niet bang, ook daar wordt voor gezorgd. Ik stel drie films uit eigen collectie beschikbaar voor degenen die de beste filmtitels verzinnen bij de door mij aangereikte taglines. Kortom, aan de slag jullie! Hieronder staan de vijf taglines waar jullie je tanden op stuk kunnen/mogen bijten. Ik ben reuze benieuwd wat er uit de koker komt rollen. De top drie krijgt een film thuis gestuurd, eigenhandig en op zeer zorgvuldige wijze door uw columnist uitgekozen. Zijn jullie er klaar voor? Vooral ‘buiten de doos denken’ zal in ruime mate gewaardeerd worden. Ik zal streng, maar zeer rechtvaardig jureren. Be an original!

“Sometimes words fail. A baseball bat doesn’t.”

“Geluk zit in een klein broekje.”

“Wine and roses? Get on with it!”

“Liefde is de boodschap. Maar wie doet de boodschappen?”

“They asked for a professional. They got sloppy seconds.”

Zoals jullie zien, wordt gevraagd om drie Engelse en twee Nederlandse filmtitels. Beperk je vooral niet met betrekking tot het genre. Ik ben zeer benieuwd naar waar jullie mij mee gaan verblijden. Scherp je tanden, maar vooral je pen. Let the games begin!

Tags: column

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie