Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
De Meetlat: King Kong - de film uit 1933 vs. de film uit 2005

De Meetlat: King Kong - de film uit 1933 vs. de film uit 2005

In deze editie van De Meetlat wordt de remake van King Kong naast de gelijknamige film uit 1933 gehouden. Kan deze de vergelijking met het origineel aan? Volledig spoiler-vrij, dus geschikt voor iedereen.

Het origineel
Filmmaker Carl Denham, hoofdrolspeelster Ann Darrow en avonturier Jack Driscoll komen terecht op het mysterieuze Skull Island. Daar aangekomen, blijkt een metershoge gorilla de boel te terroriseren. King Kong groeide uit tot een klassieker van jewelste en staat bekend als één van de grondleggers van het monstergenre. Vooral de legendarische stop motion van de gorilla was baanbrekend, hoewel daar tegenwoordig niemand meer van zal opkijken.De remake
De versie uit 2005 heeft precies hetzelfde verhaal, maar doet er twee keer zo lang over om dat te vertellen. Maar liefst drie uur wordt er deze keer uitgetrokken. Die extra tijd wordt vooral gebruikt om zoveel mogelijk spektakel op het scherm te toveren. King Kong is deze keer dan ook uit de computer getoverd, met een prachtig resultaat. De gorilla ziet er doorleefd en realistisch uit, mede dankzij de motion capture techniek, waarbij een acteur de bewegingen verzorgt.Wat zijn de overeenkomsten?
Zoals gezegd is het verhaal van beide films hetzelfde. Waar veel remakes de tijd aanpassen naar de moderne wereld, speelt de nieuwe King Kong zich af in de jaren dertig van het origineel. Er wordt meer tijd genomen voor de meeste scènes, waardoor het geheel langer duurt, maar de basis blijft staan. Zelfs in dialogen wordt regelmatig verwezen naar de oorspronkelijke film. En natuurlijk mag het iconische einde op de top van het Empire State Building niet ontbreken.Wat zijn de verschillen?
Hoewel King Kong in 1933 insloeg als een bom en de film nog altijd de nodige fans kent, moest regisseur Peter Jackson de visuele grenzen verleggen om het hedendaagse publiek naar de bioscoop te trekken. De aap ziet er dan ook erg realistisch uit, voor zover je daar van kan spreken met een mythisch wezen. Het belangrijkste verschil qua scènes zit hem in een confrontatie met gigantische insecten. Deze was gepland voor het origineel, maar bleek te lastig te realiseren. Zeventig jaar later was de techniek natuurlijk veel verder, dus als eerbetoon besloot Jackson hem deze keer toch te laten zien.Geschikt voor liefhebbers?
Lastig te zeggen. De nieuwe King Kong is een film die het hart van het origineel weet te behouden, maar hem tegelijkertijd klaar moet maken voor een nieuwe generatie filmkijkers. Wat ons betreft, is dat  al een dik pluspunt. Tel daarbij de visuele pracht op en je weet dat het filmspektakel de moeite waard is. Toch zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat vroeger alles beter was. En ook die hebben een punt, want de originele King Kong is een stukje filmgeschiedenis dat de liefhebber van klassieke cinema niet mag missen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap