Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Great Gatsby - recensie

The Great Gatsby - recensie

In de lente van 1922, vlak voor de grote depressie, maken we kennis met de miljonair Gatsby. 'The Great Gatsby' ervaart hoe zijn leven, dat in het teken staat van buitensporige overdaad, crasht zoals de beurskoersen een paar jaar later zouden doen.

Een wereld die razend snel draait en in moordend tempo alles naar zich toe zuigt, trekt ook de jonge en onschuldige Nick Carraway aan. De glorieuze en tevens beruchte periode van lente 1922 in New York raast voort in haar eigen golf van ontwikkeling op het gebied van welvaart, cultuur alsook de losgelaten ethiek. Het duurt niet lang voordat Nick Carraway zijn buurman ontmoet die in een contrasterend situatie verkeert. De nieuweling kwam naar het epicentrum van de welvaart om zijn American Dream te kunnen vervolgen. De man die verder op woont is de mysterieuze Gatsby, aan wiens gehele bezit te zien valt dat hij zijn droom al heeft verwezenlijkt. Beetje bij beetje raakt Nick bevriend met de imponerende Jay Gatsby. Uit deze vriendschap ontstaat een band van vertrouwen tussen de twee mannen, waarop Gatsby zijn nieuwe vriend benadert met een gunst. Het blijkt dat Jay Gatsby een verloren liefde opnieuw wil ontmoeten. Het toeval wil hebben dat het om Daisy Buchanan gaat, een nichtje van Nick die getrouwd is met Tom Buchanan, een oud klasgenoot en vriend van Nick. Bij alle heftige ontmoetingen bevindt Nick Carraway zich telkens in het midden. Hij wordt in verschillende werelden meegenomen en leert zo veel mensen kennenWandeling op een regenboog
Al gauw betreed je als kijker een regenboog van een wandelpad, met veel pracht en praal. The Great Gatsby biedt indrukwekkend beeldmateriaal en is een waar spektakel om je vingers bij af te likken. De keuze voor 3D voegt alleen weinig toe. Desalniettemin krijgt de bezoeker oogstrelende beelden voorgeschoteld. Maar al gauw piekt de film en begint de daling weer. De opgewekte extase verdwijnt te snel en kan vervolgens niet meer opgepikt worden. Baz Luhrmann kiest voor een vroege climax. Helaas is dit dodelijk voor zijn productie. Ook zijn muzikale keuzes ontwapenen de kracht van de film. De misplaatste hiphop soundtracks botsen enorm met het verhaal en de beelden.

Weer geen prijs
Aan Leonardo di Caprio zijn intussen meerdere prijzen voorbijgegaan. Na zijn prestaties in de nieuwe Luhrmann film zal dit waarschijnlijk weer gebeuren. Jay Gatsby komt al gauw over als Howard Hughes in The Aviator. Met zijn bekende sentimentaliteit kan hij de kijker weinig vernieuwends bieden binnen zijn rol. DiCaprio is echter wel succesvol in het overbrengen van de charme die Jay Gatsby zou moeten hebben. Zijn tegenspeler Toby Maguire, die de stille toekijker Nick Carraway speelt, zet een neutraal rollenspel neer. Zijn mimiek is echter wat ongemakkelijk. Wel goed is zijn inbreng gedurende het verhaal. Als hij eenmaal praat, is dat zeer overtuigend.Details
The Great Gatsby is een film vol met wonderlijke details, waar echter niets mee is gedaan. Baz Luhrmann heeft ervoor gekozen om het plot op de spelers en hun onderlinge spanningen te concentreren. Er is echter veel potentie voor een grootse produktie blijven liggen. Weliswaar is het teveel gevraagd om het originele en klassieke meesterwerk van F. Scott Fitzgerald uit 1925 net zo geslaagd als het boek te verfilmen, maar er had zeker meer in gezeten.

Conclusie
Baz Luhrmann heeft zijn talenten dit keer niet helemaal kunnen laten blijken. Romeo + Juliet, Moulin Rouge en Australia waren memorabele producties van zijn hand. Maar met een voorspelbare DiCaprio en een ongemakkelijke Maguire is The Great Gatsby het boek niet bepaald waardig. Alleen visueel is de film een genot en daarmee dus ook voor de Gatsby-nieuwelingen een spektakel, mits je de verwarrende soundtrack kunt negeren.

Regisseur:

Baz Luhrmann

Cast:

Leonardo DiCaprio
Tobey Maguire
Carey Mulligan

Genre:

Romantiek

Releasedatum:

16 mei 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  142 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap