Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials
De Meetlat: The Mist - de film vs. het boek

De Meetlat: The Mist - de film vs. het boek

In deze editie van De Meetlat wordt de film The Mist naast het gelijknamige korte verhaal gehouden. Kan deze de vergelijking met het origineel aan? Volledig spoiler-vrij, dus geschikt voor iedereen.

Het origineel
Al in 1980 schreef horrorlegende Stephen King de eerste versie van The Mist voor een bundel waarin diverse schrijvers een kort, spannend verhaal vertelden. Over het eindresultaat was hij nog niet helemaal tevreden, dus toen vijf jaar later zijn eigen verzamelbundel Skeleton Crew (in Nederland uitgegeven als Duistere Krachten) uitkwam, stond daar een ietwat aangepaste versie van The Mist (ofwel Dichte Mist) in. Het verhaal van The Mist draait om David Drayton, een kunstenaar die met zijn zoontje Billy vast komt te zitten in een supermarkt nadat een dichte mist het stadje Bridgton omringt. Al snel komen zij erachter dat in de duisternis angstaanjagende wezens op de loer liggen. Maar terwijl buiten de hongerige beesten op de loer liggen, blijkt dat de echte monsters misschien wel onder de overlevenden zitten. Want zoals het een goed horrorverhaal betaamd, is de dreiging van de bovennatuurlijke zaken in The Mist eigenlijk slechts een manier om te bekijken hoe de mensheid reageert in extreme tijden. De belangrijkste tegenstander van David is dan ook Carmody, een doorgeslagen, religieuze vrouw die steeds meer volgelingen achter zich schaart door ze te overtuigen dat de gebeurtenis een straf van God is. Zij is er van overtuigd dat er een menselijk offer nodig is om het tij te doen keren.De film
Toen filmmaker Frank Darabont aankondigde om The Mist te gaan verfilmen, waren de verwachtingen hooggespannen. Deze regisseur was namelijk eerder verantwoordelijk voor de gewaardeerde verfilmingen van Stephen King's boeken The Shawshank Redemption en The Green Mile. Bij die verhalen was er echter weinig tot geen sprake van bovennatuurlijke elementen en een gevangenisfilm is wat anders dan een spannende horrorfilm. Gelukkig bleek Darabont ook daarmee uit de voeten te kunnen, want The Mist kreeg voornamelijk goede kritieken. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Thomas Jane als David en de intense Marcia Gay Harden als mevrouw Carmody. Frank Darabont wilde de film eigenlijk in zwart-wit uitbrengen, maar uiteindelijk was de bioscooprelease in kleur, evenals de gangbare dvd en blu-ray.Wat zijn de overeenkomsten?
De verfilming van The Mist volgt vrij nauwkeurig de paden van het originele verhaal. De belangrijkste personages zijn allemaal terug te vinden in de film. Hier en daar sterft iemand wat eerder of overleeft hij wat langer, maar de verhaallijnen lopen grotendeels gelijk met het boek. Ook de bizarre wezens die de supermarkt (en ver daarbuiten) belegeren, doen denken aan de beschrijvingen die Stephen King gaf. Wat de film nog een leuke extra laag mee geeft, is het feit dat men ook verwijst naar andere werken van King. Zo werkt David in zijn atelier bijvoorbeeld aan een schilderij van 'gunslinger' Roland (hoofdpersonage in King's magnum opus The Dark Tower).Wat zijn de verschillen?
In het originele verhaal lijkt de tijd in de supermarkt veel langer te duren. Daarom is het niet vreemd dat men er voor heeft gekozen om de seksuele escapades tussen (de getrouwde) David en kassameisje Amanda achterwege te laten voor het witte doek. In de verfilming zou zijn beslissing om vreemd te gaan anders wel heel makkelijk overkomen. Daarnaast zou het hem een stuk minder held-waardig maken. Regisseur Darabont vertelde de studio dat hij de film alleen wilde maken als hij geen concessies moest maken en als hij zelf mocht beslissen hoe het verhaal eindigde. En dat is een uitstekende keuze geweest, want juist die finale, die behoorlijk afwijkt van het boek, maakt de impact van de film zo groot. Stephen King vond deze duistere aanpassing zo goed, dat hij openlijk heeft gezegd dat hij wilde dat hij het zelf verzonnen had, want dan had hij hem zonder twijfel gebruikt voor zijn roman.Geschikt voor liefhebbers?
Ondanks het afwijkende einde zijn de meeste Stephen King-fans het er wel over eens dat The Mist een getrouwe verfilming van het bronmateriaal is. De spanning wordt net als in het boek vooral uit de geloofswaanzinnige Carmody gehaald en zij weet (dankzij de voortreffelijke vertolking van Marcia Gay Harden) werkelijk het bloed vanonder de nagels te halen. Vanwege het beperkte budget zijn de effecten niet overal 'top notch', maar dat mag geen spelbreker zijn. The Mist is een heerlijk spannende film met een daverende ontknoping.

Regisseur:

Frank Darabont

Cast:

Marcia Gay Harden
Laurie Holden
Thomas Jane

Genre:

Drama

Releasedatum:

7 februari 2008

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  126 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...