Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
Bloedbroeders - recensie

Bloedbroeders - recensie

In het kader van de Filmzomer op de NPO vandaag aandacht voor Bloedbroeders.
 
Bloedbroeders – gebaseerd op een echte zaak – was één van de Telefilms van de lichting uit 2008, die naast publiekslieveling TBS onterecht wat werd vergeten.

De slimme, maar sullige Simon laat zich inpakken door de rijkeluiskinderen Arnout en Victor van Riebeeck en hun gestoorde kameraad Ronnie. Ze misdragen zich in de klas, stelen, drinken en roken. Als Ronnie een brommer heeft gejat, vlucht hij het huis uit voor de politie en klopt hij aan bij de gebroeders van Riebeeck. Die zijn geïntrigeerd door de kleine boef en bieden hem een slaapplaats aan. Het probleem is echter dat Ronnie niet meer wegwil, maar daar verzinnen de vrienden een oplossing voor.Baarnse Moordzaak
Bloedbroeders is licht gebaseerd op de geruchtmakende Baarnse Moordzaak begin jaren zestig. Twee broers uit een welgestelde familie en een vriend vermoordden een jongen uit een lager sociaal milieu en verstopten het lijk dat pas een jaar later – bij toeval – werd gevonden. De drie jongens werden vastgezet, maar zij kwamen enkele jaren later alweer vrij. Inmiddels staan de broers in de Quote 500 van rijkste Nederlanders en handelen zij vanuit de kapitale villa waar zij ooit een veertienjarige jongen om het leven brachten. Stof genoeg voor een spannende film, dus. Toch wordt alleen de basis gebruikt voor het verhaal, want over de details bleven de jonge moordenaars altijd vaag en zij beschuldigden elkaar van de gruwelijkste zaken. De film draait vooral om de periode van vijf weken waarin Ronnie in het geheim zijn intrek neemt in de villa waar hij de broers steeds meer gaat irriteren. Dat is zelfs voor de kijker duidelijk, maar het is onthutsend om te zien hoe makkelijk de jongens over de dood denken.

Afgeraffeld
Jammer genoeg wordt niet alles uit Bloedbroeders gehaald. Vooral de scènes waarin de vriendschap en fascinatie voor de charismatische Ronnie centraal staat, worden afgeraffeld. Door wat extra tijd te spenderen, had men daar later meer emotionele impact kunnen uithalen. Daarnaast is het vreemd te moeten constateren dat de gebeurtenissen in en om de zolder juist te langzaam gaan. Hier was meer spanningsopbouw geen gemis geweest. Nu wordt er veel tijd ingeruimd voor herhaling, want van echte karakteruitdieping kun je niet spreken. Het is tevens jammer dat er niet meer dreiging uit het karakter van Ronnie is gehaald. Hij wordt geïntroduceerd als een losgeslagen idioot die steelt, vernielt en zichzelf voor de lol tot bloedens toe met zijn hoofd tegen een muur beukt, maar daar is op zolder weinig van terug te vinden. Een ander klein nadeel is de introductie van een minimaal liefdesverhaaltje, dat overbodig aanvoelt. Gelukkig wordt dat nog leuk opgelost door de vervelende broers.Conclusie
Het deels waar gebeurde drama Bloedbroeders is met recht een Telefilm; een prent die leuk is om eens mee te pakken op televisie, maar uiteindelijk niet boven de middenmoot uitsteekt. Het idee achter de film is namelijk spannender dan de uiteindelijk film zelf. Vooral het tempo ligt verkeerd, waardoor de impact niet helemaal tot zijn recht komt.

Bekijk hier het volledige uitzendschema van de Nederlandse films op Nederland 3.

Regisseur:

Arno Dierickx

Cast:

Sander van Amsterdam
Matthijs van de Sande Bakhuyzen
Erik van Heijningen

Genre:

Drama

Releasedatum:

5 augustus 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap