Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
Nachtrit - recensie

Nachtrit - recensie

In het kader van de Filmzomer op de NPO vandaag aandacht voor Nachtrit.

Nachtrit, de film die verhaalt over de Amsterdamse taxioorlog, betekende de eerste echte hoofdrol voor Frank Lammers. Hij ontving er direct een Gouden Kalf voor.

Taxichauffeur Dennis is het beu om geld te verdienen voor zijn baas. Hij besluit een schimmige lening aan te gaan om samen met zijn broer een eigen bedrijfje op te zetten, maar dan breekt de zogeheten taxioorlog uit. Door een beslissing van de overheid is zijn taxivergunning niets meer waard, maar hij zit nog wel met de schulden daarvan. Dennis wordt steeds dieper in de problemen getrokken, tot het moment dat er geen uitweg meer mogelijk lijkt.Verkeerde beslissingen
Al sinds Wilde Mossels is Frank Lammers één van de meest geliefde acteurs in Nederland. De rollen zijn nu omgedraaid; het is Fedja van Huêt die de ondersteunende bijrol voor zijn rekening neemt. Als de twee broers hebben ze constant ruzie. Over leningen, het runnen van de toekomstige zaak en de verkeerde beslissingen die Dennis maakt. Je ziet de bui al vroeg hangen en vanaf dat moment gaat het eigenlijk alleen nog maar bergafwaarts. Zijn goede bedoelingen blazen op in zijn gezicht en hij speelt zich met zijn kritische vragen iets teveel in de kijker. Daarnaast zijn er een aantal zijlijnen zoals het schrijnende verhaal van zijn agressieve broer Marco, die zijn gezin met harde hand regeert. Dat zijn vrouw ooit een relatie met Dennis had, maakt het er niet makkelijker op, zeker niet als oude gevoelens nog niet gedoofd blijken.

Taxioorlog
Maar het persoonlijke verhaal is slechts een deel van Nachtrit. Op de achtergrond speelt namelijk de opkomst van de waar gebeurde en goed weergegeven taxioorlog. De wanhoop en woede die daaraan vooraf gaan, zijn bijna voelbaar. Het gaat van kwaad tot erger. De chauffeurs hebben zich namelijk laten beetnemen met leningen voor vergunningen die een paar weken later voor een schijntje te koop zijn. In deze roerige tijd focust het verhaal zich op een eenling, zodat de impact nog groter wordt. Als figuranten zijn voornamelijk echte chauffeurs gebruikt, die de taxioorlog van dichtbij hebben meegemaakt.Grimmig
Zoals verwacht speelt Frank Lammers zijn hoofdrol met verve. Fedja van Huêt ondersteunt hem in een intense bijrol. Beiden kregen terecht een nominatie voor een Gouden Kalf, die ze allebei verzilverden. Zij zijn de spil in het grimmige verhaal, waarin weinig lichtpuntjes te ontdekken zijn. En zo moet het voor de echte taxichauffeurs ook gevoeld hebben, want menigeen bleef achter met dikke schulden, terwijl enkele profiteurs met een dikke portemonnee rondliepen. Juist dit realisme in het verhaal tilt het geheel naar een hoger niveau.
 
Conclusie
Over smaak valt te twisten, maar het duistere Nachtrit behoort tot de beste Nederlandse films van de laatste jaren. De strijd die taxichauffeur Dennis moet aangaan en de neerwaartse spiraal waarin hij vervolgens terecht komt, slaan in als een bom. Tot het bittere eind blijft deze beklemmende kijkervaring op de gevoelens inspelen. Nachtrit is intens, maar steengoed.

Bekijk hier het volledige uitzendschema van de Nederlandse films op Nederland 3.

Regisseur:

Dana Nechushtan

Cast:

Frank Lammers
Fedja van Huêt

Genre:

Drama

Releasedatum:

12 oktober 2006

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  92 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...