Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Filmfestival Rotterdam in teken van Europa

Filmfestival Rotterdam in teken van Europa

Met het speciale themaprogramma The State of Europe besteedt het International Film Festival Rotterdam begin volgend jaar speciale aandacht aan Europa en de EU.

In het kader van de Europese verkiezingen in hetzelfde jaar biedt het IFFR met het overkoepelend themaprogramma The State of Europe een platform voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa. Dat zal gebeuren aan de hand van gesprekken, debatten en natuurlijk films. Bovendien komt Thomas Bellincks tentoonstelling Domo de Europa Historio en Ekzilo vanuit Brussel speciaal voor het filmfestival naar Rotterdam.

Volgens festivaldirecteur Rutger Wolfson heeft de Europese eenwording veel van zijn glans verloren en lijken politici er niet in te slagen om een overtuigende toekomstvisie over Europa te brengen. Met The State of Europe wil het IFFR dan ook samen met de filmmakers en het festivalpubliek op zoek gaan naar antwoorden en toekomstperspectieven. Volgens Wolfson is film bij uitstek een medium dat de Europese idealen en identiteit zichtbaar en herkenbaar kan maken voor een groot publiek. Het IFFR zal in drie filmprgramma's thema's behandelen die een belangrijke rol spelen binnen het huidige Europa, zoals immigratie, (culturele) identiteit en persoonlijke leefomstandigheden.Het eerste van deze filmprogramma's is de zogeheten Grand Tour. Voor dit programma heeft IFFR programmeur Gerwin Tamsma films geselecteerd die de kijker moeten meenemen op een reis langs het verleden, heden en toekomst van de Europese film. In dit programma zullen veel van de beste Europese films van afgelopen jaar te zien zijn, Een voorbeeld is Sacro Gra van regisseur Francisco Rosi. Dit werd in 2013 de eerste documentaire ooit die de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië.

In het programma My Own Private Europe selecteerde IFFR programmeur Evgeny Gusyatinski films waarin regisseurs een persoonlijk verhaal vertellen, waarmee ze een blik werpen op het dagelijks leven in het huidige Europa. Eén van de films in dit programma is What Now? Remind Me van Francisco Pinto. In deze film volgen Pinto gedurende een jaar, terwijl hij worstelt met HIV en Hepatitis C.

Het laatste filmprogramma in het kader van State of Europe is EU-29, waarin de films geselecteerd zijn door door IFFR programmeur Gertjan Zuilhof. In dit programma is er speciale aandacht voor de films over immigranten die verspreid over de 28 EU-landen wonen, maar zich daar niet thuis voelen en niet het gevoel hebben een eigen plek te hebben. De fims uit dit programma representeren hen, en zijn daarmee een soort onzichtbare 29ste EU-staat. Een van de films binnen dit programma is Gare du Nord. Deze film, geregisseerd door Claire Simon, volgt de liefde tussen een jonge Algerijnse socioloog en een Franse historica. 

The State of Europe wordt onder meer gesponsord door de European Cultural Foundation De 43ste editie van het IFFR vindt plaats van 22 januari tot 2 februari 2014.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...