Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Mandela: Long Walk to Freedom - recensie

Mandela: Long Walk to Freedom - recensie

De verfilming van Nelson Mandela’s autobiografie komt uit op een heel belangrijk moment. Kan regisseur Justin Chadwick de verwachtingen waarmaken?

Het lijkt bijna toeval: twee weken voor de premiere van Mandela: Long Walk to Freedom overlijdt de man waar de hele film om draait. De wereld raakte weer in de ban van Mandela en dagenlang was hij niet meer weg te slaan uit de media. Voor regisseur Justin Chadwick (The Other Boleyn Girl, 2008) is het overlijden van Mandela dan ook zowel een vloek als een zegen: al de aandacht voor Mandela zorgt voor een enorme publiciteitboost voor de film, maar daar tegenover staat dat deze zich nu extra hard moet bewijzen. Dit is namelijk voor nu de film die bepaalt hoe we ons Mandela herinneren.Van de hak op de tak
Van het volwassenheidsritueel van zijn Zuid-Afrikaanse stam tot en met zijn inauguratie als president; Mandela: Long Walk to Freedom bestrijkt bijna heel Mandela’s turbulente leven en voor een film is dat erg veel. Door de vele gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen, springt de film dan ook iets te vaak van de hak op de tak. Lang staat Chadwik nooit stil bij een gebeurtenis waardoor de kijker toch de nodige diepgang mist. De meeste situaties en personages om Mandela heen lijken in de film alleen maar te dienen om hem te verheerlijken of om het verhaal weer een beetje vooruit te duwen. Uiteindelijk krijg je wel een indruk van Mandela’s complexe leven, maar de film gaat helaas niet een stap verder.Idris Elba
De film zet Mandela zelf wel overtuigend neer en dat is vooral te danken aan hoofdrolspeler Idris Elba. De acteur vertolkt het leven van Mandela uitstekend waardoor je snel vergeet dat je kijkt naar de man die ooit Stringer Bell speelde in The Wire of Heimdall in Thor. Hij is echt Nelson Mandela en dat is een grote prestatie. Elba heeft dan ook een unieke uitstraling die erg lijkt op die van Mandela: iconisch en verheven, maar toch heel menselijk. Het is maar goed ook dat Elba die uitstraling bezit, want de film zet Mandela niet alleen als een icoon, maar ook als een mens neer. De vele goede daden in zijn leven worden afgewisseld met momenten van menselijk tekortkomen: hij is ontrouw aan zijn vrouw, verwaarloost zijn kinderen en denkt veel aan het hooghouden van zijn eigen ego. Zulke menselijke eigenschappen geven het personage wat meer inhoud en maken hem herkenbaarder voor het publiek.

Conclusie
Mandela: Long Walk to Freedom is een typische biografiefilm met zijn bijhorende plus- en minpunten. Op zijn best geeft de film een goede indruk van het leven van Nelson Mandela. Op zijn slechtst speelt de film als een lange best-of compilatie, die elk hoogte- en dieptepunt in Mandela’s leven even laat zien, maar nooit echt stilstaat bij het belang van al die gebeurtenissen. Al met al geeft regisseur Justin Chadwik ons een goede herinnering aan een groots man, maar voor een volwaardig eerbetoon aan Mandela mist de film te veel diepgang.

Regisseur:

Justin Chadwick

Cast:

Idris Elba
Naomie Harris

Genre:

Biografie

Releasedatum:

19 december 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  146 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap