Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
One night stand 8: Onder Invloed – recensie

One night stand 8: Onder Invloed – recensie

De jaren '70 van de vorige eeuw waren roerige tijden. Vooral voor Kirk van Cauwelaert en zijn moeder Jeanne.

One Night Stand is een filmproject dat nieuwe regisseurs en schrijvers de kans geeft een film van 50 minuten te realiseren met hulp van verschillende productiemaatschappijen. Dit jaar is het alweer de achtste keer dat talent van eigen bodem laten zien wat ze in huis heeft. One Night Stand is een samenwerking tussen het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, CoBo en de publieke omroep. Deze week recenseert MovieScene de film Onder Invloed.Pijptabak en italiaanse scooters
Onder invloed is een absurdistische tragikomische film, geregisseerd en geschreven door de zussen Nova van Dijk en Laura van Dijk. In een stijf en gelovig Vlaams dorp bevinden zich twee personen die zich onderscheiden van de rest. De vader en moeder van Kirk Cauwelaert (Robrecht Van den Thoren) doen, vrijgevochten en gelukkig, waar ze zin in hebben, totdat de vader van Kirk op een dag pijptabak gaat halen en niet meer terug komt. Met haar hart gebroken verandert Jeanne Cauwelaert (Marijke Pinoy) in een teruggetrokken vrouw, die haar dagen vult met het huishouden en schilderijen maken van ministeck. Op zijn vijfendertigste woont zoon Kirk nog steeds thuis, gelukkig met zijn moeder. Ze doen alles samen en Kirk is gelukkig met zijn baan bij de bakkerij in het dorp. Totdat er op een dag een vreemdeling verschijnt die alles verandert.

Liever een goede buur...
Als de hippie Marcus (Raymond Thiry) naast Kirk en zijn moeder komt wonen, is hun interesse direct gewekt. Geïntrigeerd door zijn vrije en assertieve houding leeft Jeanne langzaam weer op. Na een geslaagde kaasfondue bij de nieuwe buurman besluit Kirk steeds vaker bij hem op bezoek te gaan. In de wereld van Marcus leert Kirk dat niet alles hoeft te zijn als hem geleerd is en hij neemt steeds meer afstand van zijn moeder. Jeanne voelt zich steeds meer in de steek gelaten en besluit actie te ondernemen om haar zoon terug te krijgen.Absurdisme
Van oorsprong is Nova van Dijk naast filmmaker ook documentairemaker en kunstenares. Haar liefde voor absurdisme is duidelijk terug te zien in Onder Invloed. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige scène waarin Jeanne geconcentreerd een ministeckblokje probeert te plaatsen, terwijl Kirk op de achtergrond herhaaldelijk op een orgel The Girl from Ipanema speelt, of een Alpaca die plots zijn entree maakt in de huiskamer van buurman Marcus. Dit gevoel wordt nog extra versterkt door de sterke mimiek die acteur Robrecht Van den Thoren zo uniek maakt, en de Vlaamse knulligheid in de film. Absurdisme en Vlaanderen zijn een succesvol huwelijk, zoals al meerdere malen is gebleken in de filmgeschiedenis. Ook Onder Invloed draagt hier aan bij. Het feit dat de buurman Nederlands is, maakt het contrast tussen de conservatieve Vlaamse gemeenschap uit die tijd en een vrije geest alleen nog maar groter.

Conclusie
Onder Invloed is een goed voorbeeld van hoe komedie in de kleine dingen kan zitten. Want hoewel de grote lijn van het verhaal gaat over het missen van een vaderfiguur en het aanvaarden van verandering; op erg veel momenten is de film verrassend grappig. Robrecht Van den Thoren blinkt uit in zijn rol als de naieve Kirk, die de kijker geregeld een glimlach op het gezicht zal bezorgen. Er zitten leuke en gekke momenten in die bijdragen aan de vreemde sfeer die er door de hele film hangt. Het enige punt van kritiek in deze film is dat de scènes die zich buiten afspelen minder trouw voelen aan de tijd waarin het zich afspeelt. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de geweldige interieurscènes, die zo mooi het verschil aantonen tussen de manier waarop Jeanne en Marcus leven. Het is dan ook zeker de moeite om Onder Invloed te bekijken, want na enkele minuten wordt de kijker al verleid door de charme van de familie Cauwelaert en alle eigenaardigheden die erbij komen kijken.

Onder Invloed is vrijdag 27 december om 22.50 te zien op Nederland 2.

Regisseur:

Nova van Dijk

Cast:

Marijke Pinoy
Raymond Thiry
Robrecht Van Den Thoren

Genre:

Drama

Releasedatum:

27 december 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  50 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap