Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Hemel op Aarde - recensie

Hemel op Aarde - recensie

Soms kan de hemel op aarde in een hel veranderen.

Waar in de rest van Nederland Hemel op Aarde pas deze week verschijnt, draait de film al enkele weken in Limburg. Dat is niet vreemd aangezien Hemel op Aarde een sterke Limburgse smaak heeft met regisseur Pieter Kuipers (afkomstig uit Tegelen) aan het roer. Ondanks dat de hele film gesproken is in een Limburgs dialect (met Nederlandse ondertiteling) en een sterk zuidelijke nostalgie bevat, vertelt het toch een universeel verhaal.Puber Bart
Bart (Bram van Schie) is een 13-jarig jongetje die in een Limburgs dorpje opgroeit in de jaren '70. Dit gaat uiteraard gepaard met de typisch zuidelijke opvoeding van op zondag naar de kerk, je huiswerk netjes maken, en verder geen gedonder. Bart is diepgelovig en luistert goed naar zijn ouders. Maar deze balans wordt verstoord doordat op een dag een Vlaamse familie naar het Limburgse dorp verhuist. Als in een film verschijnt dan aan de jonge puber Bart het mooie, verleidelijke Vlaamse meisje Moniek. Bart’s eerste liefde is geboren, maar ook zijn strijd met de katholieke normen en waarden die er bij hem zijn ingestampt door zijn ouders en de plaatselijke pastoor (Huub Stapel). Maar als Bart ontdekt dat Moniek ziek is, dreigt zijn hemel op aarde te veranderen in een hel.

Nostalgie
Het jeugdsentiment dat regisseur Pieter Kuipers (Van God Los, TBS) overbrengt in Hemel op Aarde is alom aanwezig en zal voor de generatie die in de jaren '70 opgroeide herkenbaar zijn. De film geeft dan ook een warm gevoel af (ondanks de soms bittere gebeurtenissen in het plot) wat terug doet denken aan Nederlandse films als Kruimeltje en De Schippers van de Kameleon. Het is nostalgie naar niet alleen die tijd maar ook het levenstijdperk waar de jonge Bart zich in bevindt, waarin de wereld snel verandert. Als iets de film niet kan worden afgenomen, dan is dat de zichtbare overtuiging en toewijding die ervan afstraalt om Bart’s verhaal tot leven te wekken.Toewijding
Die toewijding blijkt uit alles in Hemel op Aarde. De details, van kostuums tot decor, zijn tot in de puntjes verzorgt waarbij de muziek van de Limburgse band Rowwen Hèze de film naar een hoger niveau weet te tillen. Helaas kan echter de soundtrack niet alle aanwezige zwakkere kanten van de film compenseren. Zo is de vete tussen de personages van Huub Stapel en Jeroen van Koningsbrugge (die de vader van Bart speelt) onevenwichtig uitgewerkt, waardoor de ontladingen van de ruzie tussen de twee niet weten te overtuigen. De dikke laag sentiment is een element wat nu eenmaal gepaard gaat met dit genre van films. Deze wat zwakkere kanten van de film maken dat de film je als kijker pas laat in de film echt weet te grijpen.

Conclusie
Hemel op Aarde vertelt een nostalgisch verhaal over eerste liefdes, volwassen worden, en worstelingen met het (katholieke) geloof in een Limburgs dorpje in de jaren 70. De toewijding van cast en crew is duidelijk aanwezig, al grijpt de film pas erg (en dus te) laat aan om echt te kunnen overtuigen. 

Regisseur:

Pieter Kuijpers

Cast:

Huub Stapel
Jeroen van Koningsbrugge

Genre:

Drama

Releasedatum:

9 januari 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  102 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap