Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: IJspret

Column: IJspret

Ruud StiftRuud Stift houdt van taal in al haar verschijnings-vormen (boek, tv, film, muziek). Met als tweede passie voetbal (DHL veteranen 1) wil hij ook nog weleens tegen een paar schenen schoppen.
Sotchi, Sotsji, Sotsie, Sochi. Het is een en al Olympische Winterspelen en randvoorwaarden wat de klok sloeg in de media. De Nederlandse schaatsploeg teisterde het ijs op zodanige wijze dat het zelfs ‘Mickey Mouse-gedrag’ van grote mogendheid Amerika ontlokte. Waarin een megagroot land piepklein bleek te kunnen zijn.

Wat er allemaal niet op een paar ijsschotsies uit te spoken valt: kunstrijden (ijsdansen, korte en vrije kür), schaatsen (sprint en langebaan), shorttrack, ijshockey, rodelen, skeleton, bobsleeën en dé favoriet van het sportminnend publiek: curling. Mannen en vrouwen die op het ijs de bezem erdoor halen om te zorgen dat een zware stenen schijf met handvat op de juiste plaats belandt. Laat daar nou een alleraardigste film over bestaan: Men with Brooms (2002) met Leslie Nielsen. Om jullie een beetje een idee te geven van de grapdichtheid van deze film, hierbij een paar quotes: “Where did you graduate from? Saddam Hussein school of psychotherapy?” en  “That hardware store was unique.” “So was my husband but I’m still glad they came up with vibrators.” Als dit appelleert aan jouw gevoel voor humor, raad ik je aan ook de Canadese spin-off serie uit 2010 (12 afleveringen) op de kop te tikken.Er zijn naar verhouding maar weinig films in omloop die de Olympische Winterspelen als inspiratiebron hebben. Voorbeelden zijn Downhill Racer (1969) met Robert Redford als egoïstische skiër Dave Chappelet, The Other Side of the Mountain (1975) over de verongelukte ski-kampioene Jill Kinmot, The Cutting Edge (1992) waarin een verwende kunstrijdster gekoppeld wordt aan een uitgerangeerde ijshockeyer, Cool Runnings (1993) met John Candy als coach van een Jamaicaans (?!?) bobsleeteam, Miracle (2004) met Kurt Russell als succesvol ijshockeycoach en het hilarische Blades of Glory uit 2007 met Will Ferrell en Jon Heder als zeer ongewoon ijsdanspaar.

We hoeven niet vreemd op te kijken als Amerika de vernedering op het ijs vertaalt naar een blockbusterfilm met als titel Twins On Ice met Owen Wilson als Michel Mulder en Woody Harrelson als zijn tweelingbroer Ronald. De taglines zijn al in te vullen: “Icy cold fun!” of “Iceskating suits them!”
Enfin, voor de échte beleving van een wintersport beveel ik de indrukwekkende documentaire The Crash Reel aan, geregisseerd door  Lucy Walker, over de rivaliteit tussen snowboarders Kevin Pearce en halfgod Shaun White in hun voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Vancouver in 2010.

Om het echte leven in en rond Sotsji te leren kennen, is de documentaireserie De bergen achter Sotsji van Jelle Brandt Corstius een must see. Om het helemaal af te maken is de deprimerende documentaire Poetins Olympische Droom van Hans Pool een bitter smakend toetje. Check Uitzending Gemist voor deze pareltjes. Veel brood en spelen toegewenst. En ijspret, natuurlijk!

Tags: column

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...