Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Spies & Glistrup - recensie

Spies & Glistrup - recensie

Hoe je met een stijve pik de Deense top kan bereiken.
 
Het Denemarken van de jaren ’60 is een land van vrijheid. Het is de tijd van het oprekken van morele en seksuele grenzen. Binnen dit klimaat ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen twee zeer verschillende mannen: de accountant en vrijdenker Mogens Glistrup en de hippie-zakenman Simon Spies. Los zijn het ongeleide projectielen, maar samen weten ze uit te groeien tot het invloedrijke duo Spies & Glistrup.
 

 
Reisimperium
De film begint echter niet in de jaren ’60, maar in 1984. Glistrup is een oude verwarde man die de grip op de realiteit duidelijk kwijt is geraakt. Al snel daarna schakelt de film een paar decennia terug om na de ondergang vooral de opkomst te laten zien. Glistrup (Nicolas Bro) is dan met een aantal verloren zaken net op een dieptepunt in zijn carrière beland. Juist dan ontmoet hij de wat zweverige ondernemer Spies (Pilou Asbæk) die verder wil, maar niet precies weet hoe. Dan stelt Glistrup een constructie voor waardoor Spies via zijn reisbureau Spies Reizen ineens vliegmaatschappij Flying Enterprise kan overnemen en zo een groot reisimperium uit de grond kan stampen, met de introductie van betaalbare chartervluchten naar Zuid-Europa. Legaal of niet, de twee charlatans hebben elkaar gevonden.
 
Stijve penis
Met dit nieuwe imperium weet Spies verre zonvakanties voor de massa toegankelijk te maken. De naam Spies Reizen wordt ongekend populair en Simon Spies ontpopt zich tot een echte volksheld. De zaken blijven goed gaan, zelfs als Spies zich steeds excentrieker gaat gedragen. Zo geeft hij zich in alle openheid over aan seksfeestjes waar hij zich een slag in de rondte neukt. De film schroomt niet dit expliciet te laten zien, inclusief zijn stijve penis (al dan niet van een stand-in). Deze vrije moraal doet Spies in een steeds vrijer wordende spiraal terecht komen. Zo komt hij steeds verder van Glistrup te staan, die op zijn beurt als een ware libertijn door het leven gaat: de overhead kan worden opgeheven en belastingontduiking is niet meer dan logisch. De clash tussen de twee kan niet uitblijven.
 
 
 
Banaal
Het verhaal van Spies en Glistrup is, ondanks de soms bizarre loop, op ware gebeurtenissen en personen gebaseerd. Het is daarom jammer dat zo’n fascinerend deel van de Deense geschiedenis door regisseur Christoffer Boe zo bloedeloos en saai wordt verteld. De twee hoofdrolspelers, Pilou Asbæk (Kapringen, Borgen) als Spies en Nicolas Bro (Adam’s Apples) als Glistrup, weten hun personages nauwelijks diepgang te geven. Je komt weinig te weten over hun beweegredenen en in plaats van echte personen worden het hierdoor al snel karikaturen. Hierdoor wordt ook nooit echt inzichtelijk waardoor de vriendschap en later de verwijdering vandaan kwam. Ook het scenario heeft een hoog en-toen gehalte. Dit levert samen een film op die haast even banaal is als sommige momenten uit de film.
 
Conclusie
Ondanks het fascinerende verhaal van de twee Deense vrijbuiters is Spies & Glistrup een opmerkelijk saaie film geworden. De twee hoofdrolspelers leveren een matige acteerprestatie af en de film is een aaneenrijging van losse momenten zonder een goede spanningsboog. De verwijdering van de twee personages gaat helaas gelijk op met de verslappende aandacht van de kijker.

Regisseur:

Christoffer Boe

Cast:

Pilou Asbæk
Jesper Christensen

Genre:

Drama

Releasedatum:

27 maart 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  110 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie