Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Waarom Michael Bay films mag blijven maken

Column: Waarom Michael Bay films mag blijven maken

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
Zijn oppervlakkige films worden uitgekotst, maar Michael Bay mag de ene na de andere film blijven maken. Hoe is dit mogelijk?

Michael Bay, wie kent hem niet? De regisseur die voornamelijk bekend staat om de Transformer-films teistert ons nu al zo’n twintig jaar met zijn testosteron gevulde films. Of het nou een Bad Boys, Pearl Harbor of Transformers is, de man maakt jaar in jaar uit volslagen belachelijke films die meer explosies dan dialoog bevatten. Michael Bay is dan ook een actieregisseur, maar zelfs op dat gebied stelt hij teleur doordat Bay de kijker volledig murw slaat. Toch mag de beste man films met een miljoenenbudget blijven maken en draait zijn nieuwste film, Transformers: Age of Extinction, inmiddels in de bioscoop. Hoe kan het dat een regisseur die door zovelen is bekritiseert en waarvan zijn films keer op keer worden afgebrand nog steeds films kan blijven maken?Om antwoord op die vraag te geven, moeten we eerst kijken naar het soort films dat Bay maakt. Als een achtjarige met ADHD films zou mogen maken, dan zouden de films van Michael Bay het resultaat zijn. Michael Bay is niet geïnteresseerd in  drama, gelaagde personages, emoties of in het vertellen van een verhaal. Nee, Michael Bay wil explosies zien. Allesverwoestende explosies waarvan de een nog groter is dan de ander. Natuurlijk moet dit flitsend in beeld worden gebracht. Met een shotgemiddelde van zo’n twee seconden maakt de regisseur in wijze een veredelde videoclip. Een analyse van Bay zijn films legt zijn zwakke punten pijnlijk bloot, maar onthuld tegelijkertijd de formule waardoor zijn films nooit saai zijn om naar te kijken. Zijn films zijn dynamisch, geen camera staat stil en daar is de man trots op. Bay heeft lak aan de kritiek en laat met een lach op zijn gezicht een spoor van vernieling achter.Maar hoe kan het dat Michael Bay nog steeds dit soort films mag blijven maken? De makers van South Park vroegen het zich al in musicalvorm af en maakten Bay belachelijk om zijn obsessie met explosies, maar dat is wel de reden waarom zijn films zo populair zijn. Want ook Transformers: Age of Extinction is een enorme bioscoophit, terwijl de film door critici tot de grond gelijk wordt gemaakt. Hoe dat kan? Simpel. Filmcritici noch filmliefhebbers zijn de doelgroep van Michael Bay's films. Zijn doelgroep zijn twaalfjarige kinderen die al Red Bull drinkend en popcorn vretend naar zijn films kijken. En dat brengt geld in het laatje, veel geld. Precies waar Hollywood van houdt en de reden waarom Michael Bay rustig zijn gang kan blijven gaan. Michael Bay is de personificatie van Hollywood en daar heb je mee te leven.

Wie kan het Michael Bay dan ook kwalijk nemen? De man heeft de tijd van zijn leven met het uitvoeren van zijn vak en krijgt er bovendien een flinke zak geld voor. Niet zo gek dat de kritiek hem niet deert. Bay pretendeert in geen enkel opzicht meer dan een oppervlakkige actieregisseur te zijn en vermaakt bovendien talloze mensen met zijn films. Laat hem daarom lekker zijn gang gaan, zolang ik er maar niet naar hoef te kijken.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...