Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Regisseur George Sluizer overleden

Regisseur George Sluizer overleden

Regisseur en producent George Sluizer is afgelopen weekend op 82-jarige leeftijd overleden in Amsterdam.

Sluizer had in 2007 al een slagaderlijke breuk gehad, waar hij maar moeizaam van herstelde. Ondanks zijn zeer fragiele gezondheid gaf hij nog regelmatig interviews en was hij tot heel recent nog aanwezig op filmfestivals en -bijeenkomsten, waaronder vorige week nog Film by the Sea in Vlissingen.

Sluizer werd in 1932 geboren in Parijs, als zoon van Nederlandse en Noorse ouders.  Tussen 1954 en 1956 studeerde hij aan de Parijse filmschool. Daarnaast was hij regie-assistent bij Bert Haanstra. Na wat korte films kwam in 1972 zijn eerste speelfilm uit: João en het mes. Zijn grote doorbraak kwam in 1988 met Spoorloos, de verfilming van het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé en het filmdebuut van Johanna ter Steege. Het succes van de film reikte zelfs tot in Amerika, waar hij onder de titel The Vanishing een remake van de film maakte, met Kiefer Sutherland, Jeff Bridges en Sandra Bullock in de hoofdrollen.

Eén van de grootste filmhobbels in Sluizer's leven was Dark Blood. De productie begon in 1993 met grote problemen rond het budget en de cast. Tijdens de opnames overleed plotseling acteur River Phoenix aan een overdosis drugs. Vervolgens werden de gemaakte opnames in beslag genomen en begon een juridisch steekspel dat decennia duurde. Pas rond 2012 wist Sluizer het materiaal - als in een jongensboek - Amerika uit te smokkelen en de film in Europa af te monteren, met een voice over om de niet gedraaide scenes te vervangen. De film was vervolgens een aantal keren op festivals en speciale vertoningen te zien, maar mocht vanwege de rechten geen reguliere release krijgen. Sluizer heeft in interviews wel gezegd dat zijn slagaderlijke bloeding in 2007 in zijn ogen zeker te maken moet hebben gehad met de stress rond Dark Blood. Dit was ook de reden dat hij erna nog maar weinig films heeft gemaakt.

Naast regisseur was Sluizer ook scenarist en producent, niet alleen van eigen films maar ook van films van anderen. In 2002 kreeg George Sluizer op het Nederlandse Film Festival een Gouden Kalf voor de Speciale Juryprijs voor zijn hele oeuvre.

De afgelopen twee jaar werd er door filmmaker Dennis Alink een documentaire over hem gedraaid: Sluizer Speaks. Voor deze film voerde Alink uitgebreide gesprekken met Sluizer en volgde hem onder andere bij de eerste vertoningen van de gehermonteerde film Dark Blood. Vorige week besprak Alink nog met Sluizer de laatste wijzigingen aan de documentaire. Hij is nu zo goed als klaar, al is er over een release nog niets bekend.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Grand Theft Auto 5

  €54,99Grand Theft Auto 5

 • Game Of Thrones - Seizoen 2

  €32,99Game Of Thrones - Seizoen 2

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk