Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
White God - recensie

White God - recensie

Meisje op fiets wordt in leeg en verlaten Boedapest achtervolgd door honderden uitzinnige honden. Het waarom van dit apocalyptische beeld krijgen we in de volgende 115 minuten van regisseur Kornel Mundruczo te zien. 

De gescheiden moeder van de dertienjarige Lilly moet voor haar werk enige tijd naar het buitenland. Het meisje wordt - met haar hond Hagen - ondergebracht bij haar vader. Die houdt niet van honden. Bovendien heft de overheid een zware belasting op het houden van bastaards. Lilly moet Hagen op straat zetten. Ze krijgt spijt en struint heel Boedapest af om hem terug te vinden. Wat tot dan een Disney-achtige hondenfilm leek, wordt een avonturenfilm met wrede en gruwelijke trekjes. De lieve hond Hagen raakt verstrikt in de netten van een crimineel die hem gaat inzetten in bloedige hondengevechten. Hagen wordt een echte killer die in gewelddadige toernooien veel grotere tegenstanders de strot afbijt. Hij ontsnapt, wordt weer gevangen en belandt in een stadsasiel, voorgesteld als een concentratiekamp voor honden. Daar ontpopt Hagen zich als een leider die er met al zijn lotgenoten in slaagt een grootscheepse uitbraak te forceren. Een invasie van woedende honden legt vervolgens heel Boedapest lam. Lilly, nog steeds op zoek naar haar trouwe viervoeter, revolteert intussen ook, tegen haar vader en op de muziekvereniging waar ze trompet speelt. Met de klanken van haar instrument weet ze uiteindelijk de uitzinnige honden te bereiken. White God is een coming of age verhaal, een sprookje, een avonturenfilm, een dierfabel, een wraakgeschiedenis, het is het allemaal. Honden in opstand tegen hun 'witte God'. Met verwijzingen naar The Birds, Beyond the Planet of the Apes, White Dog, maar dan zonder computertrucs gemaakt.Spiegel
Mundruczo wist met zijn apocalyptische gelijkenis op het festival van Cannes de hoofdprijs in het programmaonderdeel Un Certain Regard in de wacht te slepen. En de twee honden, Luke en Body, die de rol van Hagen vertolken, werden bekroond met de speciale prijs Palm Dog (een gouden hondenhalsband - zoals het hondje Uggie die kreeg voor zijn rol in The Artist). In het bekende Animal Farm zijn het varkens die in opstand komen tegen de dwingelandij van de mens; in White God keren losgeslagen straathonden zich tegen hun baasjes. Voor Mundruczo zijn zij het symbool van de eeuwige outcast wiens meester hun God is. De varkens in Animal Farm verworden zelf ook tot een tirannieke elite, maar in deze wel erg lang volgehouden Hongaarse filmmetafoor verstaat Lilly zich tenslotte met het losgebroken uitschot in een prachtig eindbeeld dat een wel wat moralistische conclusie bevat. Mundruczo maakt het sympathiek spelende meisje Lilly  tot een spiegel waarin wij kijken, en spiegelt haar ontwikkeling aan die van de in opstand komende honden.

Conclusie
White God is een gedurfde en ambitieuze film met indrukwekkende beelden. Alleen komt de hondenmetafoor soms wel erg bedacht over en is ook te lang uitgesponnen.

Regisseur:

Kornél Mundruczó

Cast:

Zsófia Psotta
Sándor Zsótér

Genre:

Drama

Releasedatum:

4 december 2014

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  119 minuten
Bekijk complete film profiel

Tags: White God

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap