Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Une Heure de Tranquilité - recensie

Une Heure de Tranquilité - recensie

Soms wil je gewoon even een vertrouwd, voorspelbaar geluid horen.

Elke fervente verzamelaar van vinyl weet hoe het voelt om zo'n verse plaat in je handen te hebben. Je wilt hem zelf uit de hoes halen en voorzichtig met een paar vingers op de draaitafel leggen. Als de naald dan eenmaal door de eerste groeven glijdt en je in een luie stoel zit, met gesloten ogen, wil je niks anders dan rustig naar die plaat luisteren. Zalige rust … En precies op dát moment gaat de telefoon of wordt je intieme muziekmomentje door iets anders verstoord. Dat is in een notendop Une Heure de Tranquilité.Een uurtje rust
Michel (Christian Clavier) is een drukbezet arts, die al bellend over een antiekmarkt loopt en dan opeens die ene plaat ontdekt die hij altijd al zo graag wilde hebben. Hij trekt 50 euro uit zijn portemonnee, spoedt zich naar huis, onderweg een patiënt afpoeierend, en wil vanaf nu nog maar één ding: in zijn chique Parijse appartement naar zijn nieuwste aanwinst luisteren. Zijn omgeving denkt er uiteraard anders over. Zijn beste vriend wil langskomen, zijn vrouw wil praten en zijn maîtresse wil óók praten. De aannemer krijgt het voor elkaar om uitgerekend deze middag de waterleiding lek te stoten. De onderbuurman houdt het daardoor ook niet droog en komt vriendelijk, doch dringend vragen of er wellicht iets aan de wateroverlast gedaan kan worden.

Me, Myself and I
Kortom, iedereen lijkt het op de verstoring van zijn muzikale quality time gemunt te hebben. Steeds als de eerste tonen van die fabuleuze jazzopnames door de kamer schallen, staat er iemand klaar om de boel te verzieken, en intussen moet Michel meerdere ballen omhoog houden. Alles draait daarbij uiteindelijk om hemzelf. Het jazzalbum, van de fictieve Neil Youart, draagt de veelzeggende titel Me, Myself and I. Michels wens om in alle rust te genieten is in beginsel sympathiek, maar krijgt al snel heel vervelende trekken. Al zijn dierbaren moeten wijken voor dat ene doel: une heure de tranquilité. Tot het eind blijft de prangende vraag of hij zijn gedrag nog zal veranderen en de mensen om hem heen weer zal gaan zien.Prangend
Hoewel, van "prangend" kun je nauwelijks spreken. Er komen wat themaatjes aan de orde, zoals immigratie, maar echt indringend wordt het nooit. De film lijkt helaas ook geen enkele poging te ondernemen om in de hoofden van de hoofdrolspelers te kruipen. Regisseur Patrice Leconte, die eerder toch ijzersterke films als Monsieur Hire neerzette, blijft met Une Heure de Tranquilité hangen in een kluchtige verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Florian Zeller. Voor mooie cinematografie of leuke filmische trucjes is geen ruimte. Bijna alle scènes spelen zich in één appartement af, maar beklemmend wordt dat nergens, hoewel zo'n beperking van de ruimte zich daar heel goed voor zou lenen - zeker in een film. Absolute pluspunten zijn het solide acteerwerk en de prettige soundtrack. Los daarvan is Une Heure de Tranquilité vooral een heel middelmatige comedy: met 80 minuten precies lang genoeg om vermakelijk te blijven, maar het had ook niet langer moeten duren.

Conclusie
Al met al is Une Heure de Tranquilité zeker geen briljante film. Dat is ook niet zo erg. Het merendeel van de films is tenslotte ook bedoeld voor luchtig vermaak, niet om over de diepste zaken des levens te filosoferen. Voor Une Heure de Tranquilité ga je soms juist naar de bioscoop. Het is alsof je een verzamelalbum van Glenn Miller op de platenspeler legt. De lp is een beetje grijsgedraaid en er zijn iets te veel exemplaren van gedrukt, maar wat maakt het uit? Soms wil je gewoon even een vertrouwd, voorspelbaar geluid horen. Daarvoor ben je bij deze film aan het juiste adres.

Regisseur:

Patrice Leconte

Cast:

Carole Bouquet
Christian Clavier

Genre:

Komedie

Releasedatum:

15 januari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  80 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap