Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Onder het Hart - recensie

Onder het Hart - recensie

Het leven is soms meedogenloos, maar Nicole van Kilsdonk maakt zware onderwerpen licht als een vlinder.

Na de stortvloed van Nederlande romkoms met ‘hart’ in de titel (Mannenharten, Pak van mijn hart, Hartenstraat) zou je denken dat Onder het Hart meer van hetzelfde genre is. Niets is minder waar, dit is een gevoelig liefdesdrama dat de meeste clichés links laat liggen. Nicole van Kilsdonk behandelt schijnbaar moeiteloos zware onderwerpen met een melancholische lichtheid en een tragikomische inslag.Vlindertuin
Masha (gespeeld door Kim van Kooten) is een vrouw van halverwege dertig zonder relatie voor wie de jaren langzaam gaan tellen. Ze werkt als biologe in een vlindertuin en heeft een hechte band met haar broer (Frank Lammers), een veel extraverter iemand dan zij is. Als hij haar vertelt binnenkort vader te worden, wordt ze weer geconfronteerd met het feit dat ze nog single is. Maar dan loopt Masha Luuk (Koen de Graeve) tegen het lijf, een gescheiden man die met zijn twee dochters de vlindertuin bezoekt. Het is liefde op het eerste gezicht en het lijkt een relatie voor het leven te worden. Tot Luuk wordt gediagnosticeerd met een ernstige ziekte en alles gaat wankelen. Als ook Suzanne, Luuk’s ex-vrouw (Lies Visschedijk) weer een rol in zijn leven gaat spelen, weet Masha zich helemaal geen raad meer.

Dialogen
Tot zover klinkt het verhaal als een zoetsappige tearjerker. Het is dan ook aan de aanpak van regisseur Nicole van Kilsdonk en de sterke cast te danken dat het alles behalve dit geworden is. De basis hiervoor ligt in het scenario van Peer Wittenbols die met scherpe tragikomische dialogen een allesbehalve zware sfeer neerzet. Ook zitten er pareltjes van scènes tussen die het verhaal wat breken en lucht geven, zoals de wat schutterende makelaar die op hilarische een huis laat zien. Wittenbols is vooral bekend als schrijver van theaterstukken. Met Onder het Hart maakt hij zijn – geslaagde – filmdebuut. De samenwerking bevalt Van Kilsdonk goed, want ze zijn samen bezig met nieuwe projecten.Euthanasie
De mooie dialogen doen niets af aan het feit dat het spel vaak ingetogen is en de emoties vooral onderhuids zijn af te lezen aan de gezichten van de hoofdrolspelers. Ook de lichte, melancholische muziek van ‘Silver Junkie’ maakt dat het nergens echt sentimenteel wordt. En als het onderwerp euthanasie ter sprake komt, gebeurt dat haast op een terloopse manier, het volledig tegengestelde van Simon (2004). De film vliegt op één moment bijna uit de bocht als Masha, Luuk en Suzanne elkaar te lijf gaan, als ze met z’n allen in één huis zitten. Maar het verstilde en optimistische einde maakt veel goed.

Conclusie
Met Onder het Hart laat Nicole van Kilsdonk zien dat de het mooie Richting West uit 2010 geen toevalstreffer was. Maar waar deze film veel losser was in vorm en acteren, is Onder het Hart een ingenieus geconstrueerd geheel dat echter nooit bezwijkt aan de opzet of het onderwerp. Voor een groot deel komt dat door het goed geschreven scenario van Peer Wittenbols die met tragi-komische dialogen laat zien de overstap van theater naar film goed weet te maken. Gecombineerd met een sterke cast en het vermijden van sentiment door Van Kilsdonk levert dit een film op waarvan je hoopt dat de drommen mensen die naar romkoms met ‘hart’in de titel gaan, ook deze film weten te vinden.

Lees ook de interviews die MovieScene had met regisseur Nicole van Kilsdonk en met hoofdrolspeelster Kim van Kooten.

Regisseur:

Nicole van Kilsdonk

Cast:

Koen de Graeve
Kim van Kooten

Genre:

Romantiek

Releasedatum:

15 januari 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  98 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...