Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Waltz with Bashir - recensie

Waltz with Bashir - recensie

Libanon, 1982. Het Israëlische leger poogt een einde te maken aan de Palestijnse beschietingen, maar faalt hierin. Het mondt uit in een desastreus bloedbad en een dode Libanese president.

Libanon
Ari Folman, regisseur van, en tevens hoofdpersonage in Waltz with Bashir, vocht mee als Israëlische soldaat maar kan zich er vrijwel niets meer van herinneren. In de film zien we hoe Ari zijn vroegere strijdmakkers opzoekt om te praten over Libanon. Beetje bij beetje krijg je als kijker een volledigere reconstructie van de tragische gebeurtenissen als Ari zich weer dingen begint te herinneren.

Flash animatie
Folman koos er voor om zijn autobiografische documentaire in animatie uit te beelden. Een dappere keuze want Israël heeft, net als Nederland, maar nauwelijks ervaring op het gebied van de lange animatiefilm. Met slechts een handjevol animatoren (allen terug te zien als geanimeerde bijfiguren in deze film) begon een lang en moeilijk proces. Niet alleen moest het kleine team vaak zelf het wiel opnieuw uitvinden voor wat betreft animatietechnieken maar daarnaast had de film een controversieel onderwerp en was er weerstand vanuit de politiek. Vier jaar was er voor nodig om Waltz with Bashir, Israëls tweede lange animatiefilm, te voltooien. Er is gewerkt met verschillende animatietechnieken, waarvan de flashtechniek het meeste opvalt. Toegegeven moet worden dat de manier waarop flash is gebruikt, geavanceerd is, maar het blijft toch 'slechts' flashanimatie. De personages willen niet tot leven komen. Doordat bewegingen houterig zijn en soms zelfs schokkerig, hebben de personages nog het meeste weg van Wajangpoppen. Deze tekortkoming is niet enkel te wijten aan de levensloze manier van animeren.
Ari Folman heeft teveel in deze film willen stoppen; een teveel aan personages draagt zo bij aan een de weinige diepgang van het verhaal. De stijl is rommelig en zit vol stijlbreuken. Zo zijn de humoristische scènes volkomen misplaatst en missen de erotische scènes hun functie, terwijl de 'zwaardere' scènes te langdradig zijn om je echt te kunnen raken.

Gimmick
Hiermee krijg je het idee als kijker, dat de keuze om deze film te animeren, niet meer dan een gimmick is. Een gewiekste manier van Folman om te verhullen dat het aan een goed verhaal ontbreekt, dat het script aan alle kanten rommelt en dat sterke personages er niet zijn. Waarschijnlijk is er ook voor animatie gekozen, en niet voor live action, om zo over het bloedbad in Libabon te kunnen vertellen zonder censuur of inmenging van de politiek. Nu was het nog steeds moeilijk om deze film gemaakt te krijgen, maar het is zeer waarschijnljk dat Waltz with Bashir als live action documentaire het daglicht nooit had gezien. Animatie wordt nog altijd gezien als iets voor kinderen, waardoor er minder streng op wordt gelet. Folman gebruikt animatie dan ook als middel én doel. Het gebruik van animatie voegt uiteindelijk dan ook niks toe. Sterker nog, het verzwakt. De film eindigt met archiefmateriaal: journaalbeelden van weenende vrouwen te midden van bloed en puinhopen. Niet alleen is deze laatste scène het sterkste van de hele film, het maakt eigenlijk al het voorgaande overbodig. En dat is zonde.

Regisseur:

Ari Folman

Cast:

Ron Ben-Yishai
Ronny Dayag
Ari Folman

Genre:

Animatie

Releasedatum:

6 november 2008

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  90 minuten
Bekijk complete film profiel

Tags:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...