Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Protégé - recensie
 • 20-11-2008
 • Geplaatst door Oak

Protégé - recensie

Protégé was een hit in de bioscopen in Hong Kong. Niet omdat het verhaal zo vernieuwend is maar omdat alles in de film zo goed tot uiting is gekomen. De film schept zo een zeer realistisch beeld van het drugsgebruik en de drugshandel in Azië.

Undercover agent
De Hongkongse filmindustrie heeft een prima recept voor een goede politiefilm. De films zitten vol met intriges, verraad, liefde en natuurlijk Andy Lau. Lau speelde eerder in de spectaculaire Mou Gaan Dou, die later werd verfilmd als The Departed, een Oscar winnende remake.

Echter, in deze film heeft Lau geen hoofdrol als wel een degelijke bijrol. De leidende acteur daarentegen is Daniel Wu die de rol van Nick vertolkt. Nick is een jonge undercover agent die geïnfiltreerd is in de Hongkongse heroïnehandel. Hij werkt voor Banker (Lau), een aan een nierziekte lijdende drugsbaas. Banker denkt een betrouwbare protegé te hebben gevonden in de jonge Nick.

Drugshandel
In de eerste helft van de film komt een realistisch beeld van de drugshandel naar voren. Het wordt snel duidelijk dat de schrijver en regisseur van het verhaal, Derek Yee, zichzelf goed heeft verdiept in de materie. Het is niet verwonderlijk dat de film zo gedetailleerd is, wanneer je beseft dat Yee de hulp heeft ingeroepen van een aantal oud-agenten. Yee geeft ons meer dan voldoende materiaal over het reilen en zeilen van de drugskartels in Azië.

Aziatische schone
Terug naar de film. Nick is reeds zeven jaar undercover en de zaak lijkt nog langer te gaan duren als zijn chef aangeeft dat ze héél de handel willen blootleggen. Ondertussen leert Nick zijn overbuurvrouw Jane (Zhang Jing Chu, de Aziatische schone uit Rush Hour 3) en haar lieftallige dochtertje kennen. Zhang zet op een geloofwaardige manier een ruwe alleenstaande moeder neer die verslaafd is aan heroïne. De heroïne die Nick op de markt brengt.

De moeder heeft door haar verslaving geen geld meer om eten te kopen voor haar dochtertje, laat staan om haar naar school te sturen. De sympathieke Nick helpt haar, niet omdat hij alleen een moraalridder is maar ook omdat hij gevoelens krijgt voor de knappe buurvrouw. Hij begint ook steeds meer een hekel te krijgen aan zijn leven als drugsdealer.

IJzingwekkend
Desondanks werkt hij de politie tegen. In een fantastische scène belet hij de politie een inval te doen in de 'keuken'. De actie die hierop volgt is zo ijzingwekkend weergegeven dat alleen al deze scène de film het zien waard maakt. De sympathieke Nick verandert in de loop van de film dan ook. Je kunt je gemakkelijk inleven in de emoties waar de wetsdienaar mee te maken heeft. Van trouwe dienaar van Banker naar verwoed tegenstander van drugs. Dit is vooral goed te zien als de ex-man van de jonge moeder opeens voor de deur verschijnt. De heroïne blijkt sterker te zijn dan de liefde tussen Nick en Jane. Het devies van de film luidt dan ook dat drugs gebruiken slecht is maar het verkopen ervan mogelijk nog slechter.

Confronterende film
Protégé munt uit in realisme. De laatste tijd komen in Hong Kong veel B-films uit. Films die gemaakt zijn om slechts de plaatselijke bevolking te bekoren en totaal niet gericht zijn op een internationale publiek. De film van Yee is dan ook een parel vergeleken bij de rest. Een must voor elke liefhebber van Aziatische films en bovenal een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een confronterende film.

Liefhebbers van films zoals Traffic of Donnie Brasco moeten deze film zien. Protégé ligt inmiddels in de schappen en het advies is dan ook: kopen die dvd!

Titel: Protégé (Moon To) Protege
Genre: Misdaad, Drama
Regie: Tung-Shing Yee
Cast: Andy Lau, Daniel Wu, Jingchu Zhang, e.a.
Te koop: 2008
Trailer: -

Tags: China

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap