Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Chernobyl Reclaimed - dvd recensie

Chernobyl Reclaimed - dvd recensie

De grootste kernramp in de menselijke geschiedenis vond plaats in 1986. Het gebied dat overbleef is algemeen bekend geworden onder de naam Tsjernobyl en dit gebied is nog steeds ontoegankelijk vanwege de sterke radioactiviteit in deze zone. Toch, op een of andere manier heeft Moeder Natuur in dit gebied alweer zegegeviert en heeft Tsjernobyl opnieuw opgeëist.

Een kattenfamilie
Chernobyl Reclaimed is een documentaire die het verhaal van een kattenfamilie, leefzaam in Tsjernobyl, vertelt. Een nogal opvallend verhaal, want het gaat hier om achtergelaten huisdieren die na de ramp hun jachtinstincten moesten leren herontdekken om te kunnen overleven. De documentaire draait echter niet alleen om de katten, maar ook om de talloze andere dieren die - paradoxaal genoeg - juist in Tsjernobyl een veilige haven hebben gevonden. De regie komt van Peter Hayden. De documentairemaker creëerde ook de docu's Reefs of Riches en Power of an Ocean.

chernobyl_13

Radioactiviteit voor ontbijt
In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten van een documentaire met Tsjernobyl als onderwerp, draait het hier niet om de ramp zelf en krijgen we geen beelden van gemuteerde dieren. Het gaat hier vooral om de gevolgen voor de natuur en welke loop deze heeft genomen. Dit gebeurt voornamelijk door mooie beelden, vastgezet in een soap-achtig verhaal over de overleving van de kattenfamilie. Het doorlopende verhaal komt soms over alsof het in scene is gezet. Beelden lijken soms zo gesneden om ze enkel meer betekenis te geven. Zo zien we een beer binnenlopen in de verblijfplaats van de kattenfamilie gevolgd door bange blikken van de katten. Ze worden echter niet samen in beeld gebracht, waardoor je jezelf soms af vraagt of de regisseur losstaande beelden achter elkaar heeft gezet. Het is echter niet alleen maar soap opera wat de klok slaat. Er worden af en toe wel toespelingen gemaakt op het feit dat de dieren elke dag radioactiviteit binnen krijgen met hun voedsel, maar op de daadwerkelijke gevolgen hiervan wordt niet ingegaan. Dit hoeft ook niet, want deze documentaire wil slechts laten zien hoe de natuur zichzelf weer oppakt na een ramp.

chernobyl_04

Een leven zonder mensen
De beelden in Chernobyl reclaimed zijn indrukwekkend: lege huizen, scholen, pretparken, alles staat er nog, maar er is geen mens te bekennen. In de gebouwen zien we nog de nalatenschap van de mensen die er ooit woonden: schoolbankjes die in alle haast zijn omgegooid, een pot poedermelk half-open. Het geeft de documentaire al gelijk de juist sfeer. Er zijn hier ooit mensen geweest, langzaam maar zeker neemt de natuur het weer over. Dit is zeker ook goed te zien in de achtergelaten boten, die steeds verder de rivier in zakken. Ook de beelden van de dieren en hoe ze in deze bizarre wereld weten te overleven, zijn doeltreffend. Alles ziet er mooi en groen uit, maar altijd met het besef dat dat dit gebied nog duizenden jaren zwaar besmet zal zijn.

chernobyl_15


Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster
Alleen trailers van andere Omniversum films. Het zou interessant geweest zijn om informatie te geven over hoe de filmcrew te werk is gegaan om te filmen in het besmette gebied, waar normaal gesproken geen mensen komen.

Conclusie
Chernobyl reclaimed is een uitgave van Omniversum, en dit is af en toe wel te merken aan de stijl. Er wordt een mooi verhaal geplakt aan een kattenfamilie en alle enge beelden zijn er simpelweg uitgemonteerd. Dit werkt echter niet storend, omdat het hele idee achter de documentaire al boeiend genoeg is. In een wereld waar mensen niet meer kunnen overleven, bloeit er vanuit het niets een flora en fauna op, die wetenschappers nooit hadden durven dromen. Daarbij vraag je, je soms wel eens af of de wereld soms niet beter af is zonder mensen, en wie er uiteindelijk sterker zullen zijn, wij of de dieren? Een gedachte die steeds in je achterhoofd blijft hangen en deze tweeënvijftig minuten durende documentaire, zeker de moeite van het kijken waar maakt.

Te koop vanaf 28 april 2009.

Bestel bij Bol.com

Genre:

Documentaire

Releasedatum:

28 april 2009

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...