Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Incendiary - dvd recensie

Incendiary - dvd recensie

Een jonge vrouw gaat kapot aan schuldgevoel wanneer haar zoontje en man omkomen bij een terroristische aanslag in een voetbalstadion terwijl zij zich met haar kersverse minnaar bezighoudt.

Sleur
In de film, gebaseerd op de roman van Chris Cleave, speelt Michelle Williams (Brokeback Mountain, Dawson’s Creek) een jonge en deels ongelukkige vrouw. Ze houdt ontzettend veel van haar zoontje, maar de relatie met haar hardwerkende man stelt niet veel meer voor. Hij werkt bij de Explosieven Opruimingsdienst. Dat betekent stressvol werk en vervelende diensttijden. In hun appartementje op de bank fish & chips eten voor de tv is hun enige tijd samen. Spannender en gezelliger maken ze het niet meer. Als haar man weer plotseling bommen onschadelijk moet gaan maken en haar zoontje in bed ligt, dumpt ze de babyfoon bij de buurvrouw en gaat een Londense buurtpub in voor de noodzakelijke portie sigaretten en bier.

incendiary-1

Al snel heeft ze aanspraak van de vlotte journalist Jasper Black, gespeeld door Ewan McGregor (Stars Wars I-III, Trainspotting). Wat voor hem begint als een weddenschap, eindigt met een oprecht zwak voor de ongelukkige moeder, en in bed. Als ze Black op een middag weer tegenkomt nadat ze haar man en zoontje heeft uitgezwaaid die Arsenal tegen Chelsea gaan bezoeken, stribbelt ze nog even tegen. Maar niet veel later leven de twee zich uit op de bank in het appartementje van het jonge gezin. Totdat de voetbalwedstrijd op tv, erg romantisch trouwens, onderbroken wordt door explosies. Vol afgrijzen zien de twee de terroristische aanslag in het stadion waar haar gezinnetje een middagje voetbal kijkt.

Verscheurd
Wat volgt, is een verhaal dat hinkt op twee gedachten. Regisseuse Sharon Maguire (Bridget Jones’s Diary) brengt het verschrikkelijke schuldgevoel van de vreemdgaande moeder duidelijk in beeld. Williams laat ons voelen dat haar karakter zichzelf een onvergeeflijke verraadster vindt. Ze is kapot van schuldgevoel en gaat op zoek naar antwoorden. Met behulp van journalist Black vindt ze het gezin van een van de zelfmoordenaars. Ze sluit vriendschap met de onwetende zoon van de terrorist. Hij denkt dat z’n vader tijdelijk weg is. Hier blijft de film onbevredigend op de vlakte en komt tot een enigszins ongeloofwaardige tussentijdse climax. Nou ja, ongeloofwaardig…schoten ze in Londen niet ooit een onschuldige maar iets te snel wandelende, getinte meneer met rugzak dood? Het duurt niet lang voordat ze een nieuwe, halfslachtige poging tot liefde onderneemt met Terrance (Matthew Macfadyen), de voormalige baas van haar man.

incendiary-2

Thriller
De zoektocht naar de daders is het tweede onderdeel van Incendiary. De jonge vrouw laat Black niet meer toe. Hij voelt zich medeverantwoordelijk voor haar emotionele ellende en wil toch iets voor haar betekenen. Zoals gezegd gaat de journalist achter de oorzaak van de ramp aan. Dit krijgt een beduidend minder prominente rol in de film. Af en toe zien we hoe de journalist een puzzelstukje op z’n plaats legt. De ontdekking die hij uiteindelijk doet, is schokkend en zou niet misstaan in een stevige thriller.

Misschien zijn de twee verhaallijnen wel onverenigbaar? Een drama waarin het rouwproces uitgerold wordt en een thriller waarin de verschrikkelijke waarheid langzaam boven tafel komt, liggen in ieder geval te ver uit elkaar voor regisseuse Maguire. Het is ook wel heel veel droefheid in één keer als je alleen de knullige liefdes van Bridget Jones gewend bent. Wat dat betreft lijkt de situatie van Jones net zo veel op de ellende van deze jonge moeder als een lekkende roeiboot op de zinkende Titanic.

Conclusie
De acteurs doen het prima. De film is aardig. Maar doordat in het verhaal niet voor een duidelijke richting wordt gekozen, blijft het allemaal te oppervlakkig. Het drama heeft de overhand en daaraan hebben we een mogelijk, goede thriller verloren. Maar dat hoeft geen reden te zijn om Incendiary links te laten liggen.

Film: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster
Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Incendiary incendiary
Genre: Drama, Thriller
Regie: Sharon Maguire
Cast: Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew Macfadyan e.a.
Te koop: 29 april 2009
Trailer: -

Prijzen voor Incendiary op dvd:

Winkel Prijs Verzendkosten
Bol.com € 15,99 € 1,95
Play.com € 11,99 Geen
Amazon.co.uk £ 8,98 £ 1,88

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie