Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » TV-series
CSI: seizoen 8 - blu-ray recensie

CSI: seizoen 8 - blu-ray recensie

Eén van de best bekeken series ter wereld is intussen toe aan haar achtste seizoen. De succesformule is vooralsnog ongewijzigd en het nieuwe seizoen komt in Nederland voor het eerst op blu-ray uit.

Wat maakt een serie succesvol? Soms is dit lastig te voorspellen. David Lynch’ Twin Peaks bijvoorbeeld, was een wereldwijde hit. Daniel Knauf’s vergelijkbaar vreemde serie Carnivale had weinig succes. Het mysterieuze Lost van J.J. Abrams is dan weer wel veel bekeken.

csi-1

CSI
Het succes van CSI is waarschijnlijk wat makkelijker te verklaren; in elke aflevering wordt een team van CSI agenten naar een plaats delict gestuurd om een moord of ongeval te onderzoeken. Dit wordt meestal verpakt als whodunit, waardoor de kijker mee kan denken. Tevens maakt de serie gebruik van vaak inventieve Discovery-achtige shots om de kijker tot op de kleinste details elementen uit de CSI zaak te laten zien. En laten we ook niet vergeten dat de serie geproduceerd wordt door Jerry Bruckheimer, één van de meest succesvolle producenten van Hollywood.

Sara
Het nieuwe seizoen gaat verder waar seizoen 7 ophield, de zoektocht naar Sara Sidle (Jorja Fox). Interessant in een aflevering als deze is, dat één van de leden van het CSI team eens centraal staat. Vergelijkbaar met Tarantino’s dubbele aflevering Grave Danger, waarin Nick Stokes (George Eads) het middelpunt was.

csi-2

Cross-over
Binnen de drie verschillende CSI series (Las Vegas, Miami, New York) zijn er al een paar cross-over afleveringen geweest, vaak met als doel de aankomende serie in te leiden. Nieuw is echter, om een cross-over aflevering te maken met een totaal andere serie, het eveneens langlopende Without A Trace. Hierin speelt Anthony LaPaglia de rol van FBI agent Jack Malone die een team leidt van agenten die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar vermiste personen. De CSI aflevering Who and What begint met de moord op een jongetje en zijn babysitter en vervolgt als Without A Trace aflevering Where and Why. Deze aflevering van Without A Trace staat als extra op de blu-ray.

William Friedkin
Ook in dit seizoen is er weer plaats voor een legendarische regisseur in de regiestoel. Hier is het William Friedkin, bekend van de klassiekers The French Connection en The Exorcist, die de aflevering Cockroaches voor zich neemt. Hoewel het zeker in stijl is met de CSI serie, zijn er wel bekende Friedkin elementen in te ontdekken.

BD-Live
Nu CSI voor het eerst verkrijgbaar is op blu-ray wordt BD-Live groots aangeprezen. BD-Live is de mogelijkheid om via de internetverbinding van je blu-rayspeler toegang te krijgen tot een online community. In dit geval dus een CSI community waarbij CSI-fans wereldwijd hun mening, ervaringen en content kunnen delen met andere fans over de gehele wereld. Zo is het mogelijk om te chatten, foto’s te delen en nieuws te lezen. Wat een ellende is deze BD-Live! Om van alle functies gebruik te maken, moet je jezelf registeren. Een loginnaam en wachtwoord aanmaken via de afstandsbediening werkt niet echt lekker, maar geduld doet wonderen. Als 'beloning' liep mijn PlayStation 3 vast en moest ik alles opnieuw doen. Bij het inloggen is totaal niet nagedacht over gebruiksvriendelijkheid. Zo worden de inloggevens alleen per dvd onthouden en moet alles opnieuw ingevoerd worden als je een andere CSI disc erin stopt. Maak je een typefout dan krijg je enkel de melding 'Login Failed' maar niet een bericht of de fout in het wachtwoord of de gebruikersnaam zit.

csi-3

Eenmaal ingelogd is het mogelijk om het forum te bekijken want reageren kan alleen via internet. Helaas staat er nog maar één bericht in het forum. Ook is er een optie om vrienden toe te voegen en berichten te sturen, maar deze werkt niet. Hiervoor moet je ook naar de community website gaan. Als laatste staan er nog wat dingen die interessanter lijken: iTracks, MovieNights en Games. Helaas, ook deze werken allemaal nog niet. Toch jammer dat er reclame voor iets gemaakt wordt wat half af is. Met MovieNights zou het mogelijk moeten zijn om een virtueel filmavondje te prikken met fans wereldwijd. Tijdens de aflevering kan met elkaar gechat worden.

Zonder inloggen kunnen er ook een aantal opties geraadpleegd worden. Zo zijn er een aantal Indies trailers te downloaden en te bekijken, is er informatie over de CSI cast en is het CSI Handbook te lezen met een termenlijst over procedures, tools en bewijsstukken. Leuk voor de fans die meer achtergrond informatie willen lezen. Ook zijn er een aantal bonus video's te downloaden in hoge kwaliteit. Het is te hopen dat er binnenkort meer dan drie video's staan. Verder is er een fotogalerij met vier foto's in slechte kwaliteit. De navigatie is zeer traag omdat alles gedownload moet worden en is tevens erg onduidelijk.

csi-4

Extra's: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
Afgezien van de slechte ervaringen met BD-Live zijn er nog genoeg extra's die de blu-ray de aanschaf zeker waard maken. We lopen de extra's hieronder door.

William Friedkin: A Different Take (9:26)
De regisseur van The Exorcist, William Friedkin regisseerde de aflevering Cockroaches van dit seizoen. Friedkin vertelt over zijn kijk op een CSI aflevering en de cast laat weten hoe het was om met hem te werken.

So Long Sara Sidle (15:18)
In seizoen acht verliet Jorja Fox (Sara Sidle) de serie. In deze extra vertelt Fox waarom ze vertrok, hoe ze bij de serie kwam en krijgen we meer informatie over haar personage.

While the Cast’s…. (13:57)
Vorig seizoen viel de komische aflevering erg in de smaak en dit seizoen zit er weer een grappige episode tussen. De cast en makers vertellen meer over deze aflevering genaamd You Kill Me, waarin de personages in het lab eens in de aandacht staan.

What Happens in Vegas (21:11)
In deze extra wordt gekeken naar verschillende personages en hun ontwikkeling tot nu toe. Een flink deel gaat over de relatie tussen Grissom en Sara, maar ook vertelt Gary Dourdan (Warrick) over de scheiding waar zijn personage mee te maken krijgt. Tevens wordt er nog gepraat over de schrijversstaking en wat voor effect die had op de serie.

Deleted Scene (2:14)
Helaas is er maar één verwijderde scène op de dvd te vinden, ook bloopers zijn er niet.

Shot in the Dark (9:20)
De mensen van de belichting en camera vertellen over de filmische uitstraling die ze elke aflevering proberen te geven. Waar andere series zich voornamelijk in het licht afspelen, proberen de makers zoveel mogelijk scènes in het donker te laten afspelen om het duistere karakter van de serie te benadrukken. Personages worden schaars belicht en er wordt gespeeld met schaduwen en silhouetten.

TOD: A Bug’s Life (21:22)
Zeer informatieve extra over het werk van een forensisch entomoloog en hoe insecten veel vertellen over een lijk. In CSI is Gil Grissom de entomoloog. Hiervoor raadplegen de makers de specialist Dr. M. Lee. Hij vertelt en toont samen met een andere entomoloog hoe ze te werk gaan indien er een lijk wordt gevonden. Bij ontbinding van een lichaam komen de insecten in een bepaalde volgorde op het lijk af, aan de hand van het soort insecten die er op het lichaam te vinden zijn, is af te lezen hoe lang de persoon dood is. Lee toont dit met enkele rottende varkens in verschillende fases van ontbinding. De informatie is zeer interessant maar de beelden, daar moet je tegen kunnen.

Als laatste is er nog een verborgen extra genaamd Lab Rat over het bordspel dat voorkomt in de aflevering You Kill Me en zijn twee afleveringen voorzien van audiocommentaar. Ook staat de crossover aflevering van Without A Trace op het schijfje.

CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION

Conclusie
De serie gaat voor haar achtste seizoen weer verder waar ze goed in is; het CSI team dat het plaats delict mysterie moet oplossen. Ook in dit nieuwe seizoen raken de persoonlijke levens van het CSI team betrokken in de plots. Kijkers die de serie van het begin af aan volgen, zullen dit seizoen als chocolade naar binnen werken, maar mensen die er voorheen weinig aan vonden, zullen niet ineens bekeerd worden door dit seizoen. De serie blijft soms wel iets teveel aan de succesformule plakken, waardoor inventiviteit soms wat ver te zoeken is. Het blijft echter wel een vermakelijke kwaliteitsserie, met zeker een aantal erg interessante afleveringen, en heeft een waardig personage in Gil Grissom (William Petersen).

Over de gewone extra's valt weinig te klagen, hier zitten veel informatieve en vermakelijke dingen bij. Jammer dat er niet meer deleted scenes of bloopers op het schijfje staan. De BD-Live functie raad ik alleen aan als je graag wanhopig en gefrustreerd wilt worden. Het meeste is nog niet actief  en de navigatie is onduidelijk en ongebruiksvriendelijk.

Voor mensen met een blu-ray speler is het zeker de moeite waard om de serie op blu-ray aan te schaffen, want het ziet er geweldig uit. Wel is dit seizoen te duur geprijsd. Zowel seizoen 1 als 8 hebben dezelfde prijs terwijl seizoen 8 zes afleveringen minder heeft door de schrijversstaking.

Te koop vanaf 1 mei 2009.

Oordeel: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster

Titel: CSI seizoen 8 csi
Genre: Misdaad, Drama
Bedenker: Ann Donahue, Anthony E. Zuiker
Cast: William Petersen, Marg Helgenberger, George Eads, e.a.
Te koop: 1 mei 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap