Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Interviews
NOFF tip: Korte film 'Life'

NOFF tip: Korte film 'Life'

MovieSense kiest een aantal interessante films uit de inzendingen van het Nederlands Online Film Festival (NOFF) en stelt de regisseurs enkele vragen.

Het NOFF is een initiatief van het Nederlands Film Festival, waarbij filmmakers hun korte films kunnen insturen. De winnaars worden op 1 oktober 2009 gekozen, waarbij zij 2.500 euro winnen. Een film die ons opviel was Life van regisseur Jon Karthaus. Hieronder is zijn korte film te bekijken en is ons interview met hem te lezen.

Regie: Jon Karthaus (24)
Genre: Drama
Synopsis: Als Frederique (20) te horen krijgt dat ze zwanger is, wordt ze door haar beste vriendin mee op vakantie genomen naar Frankrijk. Hier ontmoet ze een jongen die worstelt met zijn terminale ziekte. Daardoor krijgt voor haar het begrip 'leven geven' een dubbele lading. In schril contrast met deze heftige situatie zien we dit alles zich voltrekken in het rustieke Franse landschap.

Interview met Jon Karthaus

Wat is je achtergrond als filmmaker?
Ik ben begonnen als acteur in onder andere de serie en films Zoop. Vervolgen heb ik in een komedieserie gezeten op Talpa en na de 3e speelfilm van Zoop ben ik samen met een compagnon een productiebedrijfje gestart, No Pictures Please. Hiermee hebben we onlangs ons eerste programmaformat verkocht aan SBS6 in de vorm van Fans!. Naast het bedenken en produceren van film en televisie ben ik ook veel aan het regisseren voor; MTV, TMF, Nickelodeon en Zapp.

Wat was de inspiratie voor je film?
Het was de bedoeling om leven en dood naast elkaar te laten bestaan zonder dat je heel erg voelt dat er zulke zware thema's aan verbonden zitten. Verder is deze film in 48 uur gemaakt dus de inspiratie is er ook gewoon hard uitgeslagen omdat we simpelweg een script nodig hadden.

Hoe heb je geprobeerd het dramatische aspect duidelijk te maken in zo'n korte tijd?
Door expliciete dialoog te vermijden en het heel erg uit de karakters te laten komen. Ik houd in dit soort films heel erg van stiltes, mooie plaatjes, blikken, om op deze manier het buikgevoel van het publiek te bereiken. Hopelijk is dat gelukt.

Waarom deelname aan NOFF?
Dit is mijn debuutfilm en aangezien er niet heel erg veel 24-jarige regisseurs zijn, leek het me leuk om eens te kijken wat anderen van mijn regie/schrijf kunsten vinden. Ik ben namelijk van mening dat je pas echt beter of zelfs god kan worden als je dingen kunt aannemen van anderen en open staat voor andermans kijk. Door hiernaar te luisteren en er dan wel schijt aan te hebben, dan wel iets mee te doen, kun je steeds beter worden.

Is dit je eerste film?
Dit is mijn eerste korte film.

Wat zijn je toekomstplannen?
Mijn plannen zijn om met mijn bedrijfje nog vele leuke televisieprogramma's te maken en om voor mijn dertigste een speelfilm te draaien. Daarnaast zou ik Nederland als filmland willen verbeteren en internationaal veel meer op de kaart willen zetten. Want nu is de Nederlandse cinema een beetje overleden, tijd voor reanimatie.

Welke regisseur inspireert je?
The Coen Brothers en Quentin Tarantino.

Wie zijn je grootste NOFF concurrenten denk je?
Geen idee, ik heb wel gezien dat het niveau lekker hoog ligt over het algemeen en daar houd ik wel van. Stevige concurrentie en niet van dat benauwde. Hoppa!

Wat zou je met het prijzengeld doen?
Ik zou er direct een nieuwe film van gaan ontwikkelen. Er liggen momenteel plannen om onze volgende film op Aruba te draaien. Dit zou deze winter al zijn dus dan is elk prijzengeld, gulle giften en subsidies, uiteraard welkom.

Wat is volgens jou het verschil tussen een korte film en een full feature film? Behalve de lengte.
In een full feature film is de tijd om je verhaal rustig neer te leggen, zodat het publiek erin kan stappen, veel ruimer. In een korte film moet alles raak zijn. Elke scène, elke zin moet een functie hebben. Een scènetje gewoon voor de leuk, zoals in speelfilms vaak zit is er niet bij.

Heb je tips voor ambitieuze filmmakers?
Zorg dat je dialogen niet te expliciet zijn. Daarmee bedoel ik dat als twee mensen ruzie hebben dat het veel spannender is om ze aan een ontbijttafel te zien terwijl ze eten en het hebben over de kaas, dan dat alle gevoelens en onderhuidse pijnen worden uitgesproken, uitgekauwd en uitgespuugd.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap