Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
17 Again - dvd recensie

17 Again - dvd recensie

Ongelukkige vader van twee kinderen piekte wèl in z’n pubertijd en mijmert onophoudelijk over zijn gloriedagen totdat hij krijgt waar hij naar denkt te verlangen. De zoveelste variant binnen het thema ‘lichaamstransformatie’.

‘Vroeger kon papa heel goed…’
Oke, iedereen die richting de dertig kruipt of dat station al gepasseerd is, mijmert. Als je op de middelbare school regelmatig door je moeder moest worden losgeknipt van de lantaarnpaal bij de fietsenstalling of als je in je studententijd daadwerkelijk studeerde en door meisjes als ‘goede vriend’ werd beschouwd, vind je je huidige negen-tot-vijf-baan waarschijnlijk een godsgeschenk. Maar geloof me, veel leeftijdsgenoten zouden graag nog een tijdje door de overheid gefinancierd uitslapen, bier drinken en studie-ontwijkend gedrag vertonen. En op iets filosofischer niveau vraagt iedereen zich wel eens af waar hij terecht zou zijn gekomen als hij z’n studie in vier in plaats van zeven jaar had afgerond, zijn studie überhaupt had afgerond of de volgende ochtend wèl had durven zeggen: "bedankt voor je lenigheid, maar ik zoek toch wat anders".

17 again_1

Mike O’Donnell (Matthew Perry, Friends, The Whole Nine Yards) heeft datzelfde probleem, maar dan in extreme mate. Destijds was hij het mannetje op school. Niet alleen de held in het basketbalteam en de mooiste meid van school aan z’n arm, maar ook nog opkomen voor de nerd op school. Mike was perfect en niets minder dan dat...
Door een gebeurtenis wordt Mike weer zeventien, dan gespeeld door Zac Efron (Highschool Musical 1, 2 en 3).

Andere lichaamstransformatie films 

 • Freaky Friday (1976) - Moeder en dochter
 • Like Father Like Son (1987) - Vader en zoon
 • Big (1988) - Van 12 naar 30 jaar
 • 18 Again! (1988) - Kleinzoon en opa
 • Vice Versa (1988) - Vader en zoon
 • Dream a Little Dream (1989) - Jongen en oudere man
 • Dating The Enemy (1996) - Meisje en vriend
 • The Hot Chick - Meisje en jongen
 • Freaky Friday (2003) - Moeder en dochter
 • 13 Going on 30 (2004) - Van 13 naar 30
 • It's a Boy Girl Thing (2006) - Tienerjongen en buurmeisje

Te vroeg gepiekt
Zijn zoon en dochter willen niets meer met hem te maken hebben en z’n highschoolliefje (Leslie Mann, Knocked Up) heeft hem uit huis gezet. Noodgedwongen woont hij bij de welgestelde nerd Ned die hij vroeger beschermde. Er blijft niet veel meer over dan terugdenken aan de tijd dat hij z’n veelbelovende basketbalstudiebeurs liet schieten omdat Leslie zwanger was. Als hij dan ook nog gepasseerd wordt voor een geheide promotie op z’n werk vindt een of andere hogere macht het allemaal welletjes. Papa Mike wordt weer zeventien en mag op z’n oude middelbare school ontdekken dat zijn kinderen het helemaal niet gemakkelijk hebben. Werk aan de winkel.

Welke poster hangt boven elk bakvissenbed?
Twee scenario’s zijn denkbaar. Scenario een: het script en de acteurs waren al verzameld toen men inzag dat het allemaal niet heel erg boeiend was. Het was nogal puberaal. De filmmaatschappij realiseerde zich dat ze die doelgroep dan ook echt moest binnenhalen en koos voor tiener idool Zac Efron. Succes bij tieners gegarandeerd.
Scenario twee: de filmbonzen wilden graag, geheel tegen hun natuur overigens, veel geld verdienen en kozen Zac Efron vanwege zijn hoge rendement in de puberale sector. Vervolgens werd het script van enkele andere films goed bekeken (ik neem de woorden ‘copy’ en ‘paste’ niet in de mond) en Matthew Perry gereanimeerd.

Te cool
Waarom was de film Big uit 1988 leuk? Tom Hanks was toen nog een komisch talent. Het verhaal waarin een jongetje niet meer naar iedereen wil luisteren en wakker wordt in het lichaam van een dertiger, levert veel komische scènes op. Hij krijgt een baan, uiteraard in een speelgoedbedrijf, en beleeft z’n eerste romantische ervaringen met een decennia oudere vrouw. Maar het grappige is dat hij als Tom Hanks alles voor het eerst meemaakt.

In 17 Again heeft Zac Efron alles al meegemaakt. Dat verandert de zaak. Hij kan met al z’n levenservaring de pestkop van school gevat op z’n nummer zetten. En hij heeft als enige leerling een eigen mening. Ongetwijfeld hebben veel meisjes een zuchtje niet kunnen onderdrukken…’Hij is ook zooooo knap’. Kortom hij is in een mum van tijd weer net zo populair als vroeger. Maar een komedie moet grappig zijn en dat is 17 Again te weinig. Grappig bedoelde situaties worden eerder ongemakkelijk dan hilarisch. Mike die als zeventien-jarige z’n eigen kusgrage dochter van zich af moet houden en flirt met z’n eigen vrouw. Jakkes.

Daarnaast is het allemaal te cool. Zac Efron is te cool voor een komedie. Hij mag de mooie jongen spelen. De humor gaat nergens ten koste van zijn karakter. Dat is bij nerd Ned (Thomas Lennon) wel het geval. Hij probeert als tijdelijke vader van Mike de schooldirectrice te versieren. Allemaal behoorlijk flauw, maar een fijne afwisseling. Lennon speelde vooral kleinere rollen in en schreef mee aan diverse komedies. Afgaande op 17 Again is hij misschien geen komisch wonder, maar wel het lichtpuntje in dit Efron-platform. Door Ned wordt het niveau van een standaard middelbare school komedie op het nippertje gehaald.

17 again

Conclusie
Een coole komedie maken valt niet mee. Waarschijnlijk niet het beste format om een tieneridool voor te casten. Als je de hoofdrolspeler niet belachelijk wilt maken, moet je er niet aan beginnen. Als je op jonge jongens valt en glimlachen voldoende vindt, heb je een aangename ruime anderhalf uur. Als je wilt lachen moet je de een-tweetjes kijken tussen Jan de Hoop en de filemelders tijdens het RTL Ontbijtnieuws.

Extra's
Deze dvd bevat geen extra's

Film:
gelestergelesterhalfstergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: 17 Again 17 again
BOL_bestelnu
Genre: Romantiek, Komedie
Regie: Burr Steers
Cast: Zac Efron, Thomas Lennon, Matthew Perry, e.a.
Te koop: 9 september 2009
Trailer: Trailer

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...