Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Monsters Inc. - blu-ray recensie

Monsters Inc. - blu-ray recensie

Monsters Inc. (Monsters en Co in het Nederlands), was de film vóór de grote klapper Finding Nemo van Pixar. Ondanks dit is het een bijzondere film die veel mensen nog lang zal bijblijven.

Monstropolis
Het verhaal is in het kort een soort omgekeerde wereld. Je komt terecht in een wereld waar monsters wonen. In alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De monsterstad, Monstropolis genaamd, heeft één grote fabriek, Monsters Inc.

In deze fabriek wordt de energie waar de stad op teert, opgewekt. Dit door middel van de angstige schreeuwen die kinderen geven wanneer ze één van de monsters in hun slaapkamer tegenkomen. Wat de bange kinderen alleen niet weten is dat de monsters nog banger voor hen zijn dan andersom. Juist ja, dit wordt ons bij enge spinnen ook verteld, maar in dit geval is het helemaal waar. Totdat Boo in de monsterwereld terechtkomt.

monsters & co 1

Actie
Vanaf het moment dat Boo in beeld komt, wordt de film naast grappig, ook verbazingwekkend spannend tot het einde. Dit kom je niet vaak tegen in de kinderfilms van tegenwoordig, waar het soms lijkt alsof we kinderen willen beschermen tegen alle enge dingen die maar bestaan. Hiervan is in Monsters Inc. geen sprake. Dit maakt dat de film weer verfrissend aanvoelt, ondanks zijn 8-jarige leeftijd.

Extra’s: gelestergelestergelestergelestergrijsster
Omdat het deze keer om een uitgave van twee blu-ray disks gaat, waren de verwachtingen voor de extra’s hooggespannen en het mag gezegd worden: "Disney heeft zijn best gedaan". Naast een aantal al eerder vertoonde extra’s zoals For the Birds, het filmpje dat in de bioscoop voor Monsters Inc. werd vertoond, zien we ook een scala aan nieuw materiaal:

Filmmakers Round Table
Hierin zijn de makers voor het eerst na het uitkomen van de film met elkaar om de tafel gaan zitten om over hun ervaringen van het maken van de film te praten. Een leuk extraatje hierbij is dat je bij dit segment pas echt heel goed ziet hoe groot het verschil tussen blu-ray en dvd is, want de mensen lijken nog scherper dan in de realiteit.

Ride And Go Seek: Building Monstropolis In Tokyo
Een korte tour van de Monsters Inc. attractie in Dinseyland Tokyo. Het is leuk om te zien hoe de attractie is gemaakt en hoe de makers hebben geprobeerd elementen uit de film erin te verwerken. Helaas is het resultaat dat de attractie alleen interessant voor jonge kinderen.

Roz's 100 Door Challenge
Een interactieve quiz waar je bij elk van de honderd deuren een vraag krijgt. In het begin is het leuk, maar na vier deuren is het onduidelijk wat de doelgroep van deze quiz is omdat hij compleet onbegrijpelijk wordt en de kans dat iemand honderd deuren redt, minimaal is.

All-New Animated Short, "Mike's New Car"
Een leuke extra animatie waarin Mike zijn nieuwe auto laat zien.

Banished concepts
Zowat elke dvd van tegenwoordig heeft deleted scenes. De reden dat ze hier opvallen en zo leuk zijn, is omdat de scènes nog niet klaar zijn. Er worden tekeningen gebruikt om het verloop van de scènes aan te tonen. Dit is vooral verfrissend.

Storyboards to Film Comparison
Hierin wordt een scène getoond zoals hij er in de film uitziet, maar ook hoe hij als idee op papier ontstaat. De vergelijking kan in splitscreen worden bekeken.

New Monster Adventures
Een vreemd maar grappig segment met een aantal Japanse game shows die een spelletje met Mike en Sully spelen.

Orientation
Voor de echte die-hards zijn hier een aantal extra’s die je kunnen helpen wanneer je besluit dat Monsters Inc. jouw nieuwe werkplek wordt. Een rondleiding en een interview met de werknemers zijn hier onderdeel van, zodat je bijna zonder inwerken aan kunt schuiven.

Verder nog: "For The Birds" -- 2001 Academy Award Winner For Best Animated Short Film, Filmmakers' Audio Commentary,  Pixar, Story, Behind the screams


monsters & co 2

Conclusie
Zoals ik eerder al noemde, is hier sprake van twee volle disks. Met alle goedkope (her)uitgaven waar we mee doodgegooid worden, is het fijn om ook eens een blu-ray uitgave te mogen zien die wel extra’s heeft. Het duurt dan ook een tijdje voor je er doorheen bent, maar ik kan je verzekeren; het bekijken zul je met een glimlach op je gezicht doen.

Ook de film blijft leuk. Ondanks dat hij al eens eerder op dvd is uitgekomen is het geen straf hem nog een keer te bekijken. De lieve humor en spannende momenten blijven boeien en zijn ook enigszins een opluchting in vergelijking met sommige slappe hap die we tegenwoordig te verwerken krijgen (Ice age 3, Shrek 4, etc.)

De film is gezellig om te bekijken met je kleine nichtje, neefje of lekker knus met je vriend, vriendin; een film zonder leeftijdsgrens en dat geldt ook voor de extra’s, die te pruimen zijn voor jong en oud.

Te koop vanaf 23 september 2009.

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

Pete Docter

Cast:

Steve Buscemi
Billy Crystal
John Goodman

Genre:

Animatie

Releasedatum:

7 februari 2002

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  92 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...