Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Mark of Cain - dvd recensie

The Mark of Cain - dvd recensie

Martelingen, seksueel geweld, vernederingen.. Niet wat je je voorstelt bij een vredesmissie van het Britse leger in Irak. The Mark of Cain rekent af met het romantische idee van een vredesleger in een verscheurd land.

The Mark of Cain is een belangrijke film met een actueel thema. Na het uitlekken van de Abu Ghraib affaire in de media bestaat er weinig vertrouwen meer in de vredesoperaties. Dat oorlogsmisdaden vandaag de dag door ònze jongens worden gepleegd, is op zijn zachtst gezegd voor veel mensen sappig materiaal.

the mark of cain 1

Het Kainsteken
Een moedig streven van regisseur Mark Munden om de oorlogsmisdaden van het Britse leger in Basra, Irak te verfilmen. Want wat weten wij thuisblijvers over hoe het er aan toe gaat in een oorlog? The Mark of Cain laat zien wat je kunt verwachten van een groepje jongemannen met een wapen en de macht in handen. Het sadisme dat de mens misschien wel van nature heeft, wordt vrijgelaten en botgevierd op krijgsgevangenen uit Irak en Koeweit. Zoals vaak wordt verzucht onder kenners; beschaving is maar een dun vernisje, dat er zo wordt afgewist. In het geval van deze Britse legereenheid is dat laagje er inderdaad vrijwel meteen vanaf. "Houd je aan de regels", zegt majoor Godber (Shaun Dingwall),"of wees voor altijd vervloekt met het Kainsteken." Kain vermoordde zijn broer Abel, staat in het boek Genesis, en werd door God vervloekt en gebrandmerkt. Het niet bezwijken voor de groepsdruk blijkt een onmogelijke opgave.

Sadisme
Nieuwkomer Mark (Gerard Kearns), achttien jaar, wil zich bewijzen als soldaat. Samen met zijn jeugdvriend Shane (Matthew McNulty) wil hij niet onderdoen voor de andere mannen in het kamp. Als er een Irakees gevangen wordt genomen, mag iedereen zich op hem uitleven. Als het Marks beurt is, twijfelt hij even. Niet lang. Hoewel hij het sadisme van zijn regiment afkeurt, laat ook hij zich gaan. De Irakezen zijn geen onmondige slachtoffers van de buitenlandse troepen; zij plaatsen bommen, bekogelen de soldaten met stenen en blazen hele legerkampen op. Als twee Britse jongens omkomen door een Irakese bom, is het hek van de dam. Willekeurige locals worden opgepakt, krijgen een zak over hun hoofd en de woede en frustratie van de overgebleven troepen worden de vrije loop gelaten.

Publiek schandaal
Als de jongens weer terug in Engeland zijn, gedesillusioneerd en verward, lekt de zaak uit. Foto’s van folteringen en aanrandingen worden publiek gemaakt, en het regiment moet voor de krijgsraad komen. Mark worstelt met zijn schuldgevoel. Hij voelt zich vervloekt door het Kainsteken en verliest langzaam zijn verstand.

the mark of cain 2

Extra's
Deze dvd bevat geen extra's

Conclusie
De regisseur lijkt te denken dat het belangrijke thema het script en het acteerwerk ondergeschikt maakt. Een vergissing, want hoewel de film indruk maakt door de thematiek, verliest hij zijn kracht door de ongenuanceerde strijdende zwart-wit kampen en het wat zwakke einde. Eigenlijk blijven alleen de beelden van de gruweldaden hangen, niet het verhaal van de met schuldgevoel worstelende soldaat, die van zich wrekende korporaal of teleurgestelde moeder. Veel van de scènes zijn al zo vaak gedaan; het laten zien van de misstanden binnen de militaire hiërarchie, onbegrip bij het thuisfront, rechtbankdramatiek. In dat licht was het maken van een speelfilm overbodig en volstaat een documentaire ook. Geen perfect drama, The Mark of Cain, maar een film die in ieder geval een boodschap brengt; er zijn géén winnaars in een oorlog.

Film: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Mark Of Cain The Mark Of Cain
BOL_bestelnu
Genre: Oorlog
Regie: Mark Munden
Cast: Shaun Dingwall, Gerard Kearns, Matthew McNulty, e.a.
Te koop: 27 maart 2008
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Grand Theft Auto 5

  €54,99Grand Theft Auto 5

 • Game Of Thrones - Seizoen 2

  €32,99Game Of Thrones - Seizoen 2

UITGELICHT

 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap