Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
20th Century Boys - dvd recensie

20th Century Boys - dvd recensie

Een vriend van supermarktmedewerker Kenji overlijdt, een vreemde sekte verschijnt ten tonele en over de hele wereld vinden aanslagen plaats. Op de een of andere manier leidt het allemaal terug naar Kenji's vriendenclubje van jaren geleden.

Nostradamus
Kenji bouwde ooit met z’n schoolvriendjes een hut tijdens een schoolvakantie. Samen smeedden ze daar plannen om de aarde te verdedigen tegen een gefantaseerde grote toekomstige bedreiging. Hij schreef alles op in het voorspellingenboek. Dat boek en hun clubvlag werden begraven door de vriendengroep. Nu verliest hij ineens een vriend, vinden wereldwijd aanslagen plaats, verdwijnt een hele familie uit de buurt en worden de nodige mensen ingelijfd bij een sekte onder leiding van de mysterieuze ‘Vriend’. Zijn vrienden herinneren hem aan zijn eigen voorspellingenboek. Kenji blijkt de nodige rampspoed al jaren geleden zelf beschreven te hebben. Als de sekte van ‘Vriend’ dan ook nog hun oude clubteken gebruikt, beseft de vriendenclub dat het geen toeval meer kan zijn en dat het aan hen is om deze wereldwijde bedreiging te verslaan.

20th Century Boys1

Onverantwoorde plaatjes
Deze Japanse film is gebaseerd op de veelgeprezen en prijswinnende manga (letterlijk: ‘onverantwoorde (man) plaatjes (ga)’) van mangaka Naoki Urasawa. Het verhaal speelt zich af tussen 1969 en 31 december 2000. De film schakelt voortdurend van ‘het heden’ waarin de problemen zich opstapelen, naar ‘het verleden’ toen Kenji en z’n vrienden hun clubje oprichtten. Door het tonen van die geschiedenisfragmenten worden regelmatig karakters en situaties verduidelijkt. Geen overbodige luxe aangezien Kenji en z’n kameraden een negental vormen. In de manga-reeks 20th Century Boys had Urasawa meerdere stripalbums de tijd om iedereen te introduceren. Regisseur Tsutsumi had die ruimte niet en lost het met flash backs handig op. Het duurde even voordat ik de namen op een rijtje had. Aangezien de film 142 minuten duurt, heb jij ook vast tijd genoeg om te oefenen.

Jong vs Oud

Ik moet bekennen dat ik weinig Japanse films gezien heb. Het acteerwerk viel niet tegen. Toshiaki Karasawa (Kenji) is zo nu en dan te betrappen op dramatisch gejammer en ongelofelijk ontzette blikken. Dat stoorde soms. Met name de erg jonge acteurs die de vriendengroep in 1969 spelen, deden het aardig. Hoe vergezocht misschien ook, deden zij me een klein beetje denken aan de vriendjes in Stand By me en It, toevallig allebei Stephen King-verfilmingen. Maar 20th Century Boys is een heel ander soort film en haalt bovendien dat niveau jammer genoeg nergens.

Teveel te vertellen…
Het verhaal is te volgen maar verloopt rommelig en maakt af en toe ongemakkelijke stappen. Ik kan m’n vinger niet precies op de zere plek leggen, maar waarschijnlijk heeft het script de manga teveel gevolgd. Aan de andere kant; deze film duurde behoorlijk lang en er volgen nog twee delen. Hoeveel tijd heb je nodig om het verhaal op het witte doek te krijgen?
Grafisch is het best goed. Er was een flink budget en diverse apocalyptische scènes werden dan ook niet gemeden. Het mysterie is boeiend genoeg om het einde te willen halen. Nu klinkt het als een hele beproeving en dat was het niet. Zelfs na het zien van de ‘eindbaas’ ben ik niet gedesillusioneerd afgehaakt. Als ik je meer details geef, haal je het einde misschien niet en dat zou jammer zijn. Voor mangaliefhebbers moet dit wel verplichte kost zijn, voor alle anderen; probeer ‘ns wat anders en geef 20th Century Boys een kans.

20th Century Boys2

Extra's
Deze dvd bevat slechts een trailer van deel twee

Conclusie
Vaag, maar aardig eerste deel van trilogie met bijpassend einde. Het mysterieuze aspect van de film houdt je aandacht vast en helpt je door de, zo nu en dan, warrige verhaallijnen en -bochten heen. Na de aftiteling weet je nog niet precies hoe de vork in de steel zit. Best te pruimen maar had korter gemogen dan de bijna tweeënhalf uur die nu gebruikt worden om je naar de vervolgen te lokken. Of ik deel twee en drie ga kijken voor de gewenste antwoorden weet ik nog niet.

Film: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster
Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: 20th Century Boys (20-seiki shônen: Honkaku kagaku bôken eiga) 20th Century Boys
BOL_bestelnu
Genre: Avontuur, Mysterie, Sciencefiction
Regie: Yukihiko Tsutsumi
Cast: Toshiaki Karasawa, Etsushi Toyokawa, Takako Tokiwa, e.a.
Te koop: 23 november 2009
Trailer: -

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap