Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten - dvd recensie

Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten - dvd recensie

Een journalist stuit op een duister familiegeheim.

Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) is journalist en uitgever van het blad Millennium. Nadat hij ten onrechte veroordeeld wordt voor smaad moet hij aftreden en wordt hij benaderd door miljardair Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is diens zestienjarige nichtje op mysterieuze wijze verdwenen en de zaak is nooit opgelost. Het onderzoekt begint pas vaart te krijgen als Blomkvist een aanwijzing krijgt van de hacker Lisbeth Salander (Noomi Rapace).

Mannen die Vrouwen Haten 1

Bekende Zweedse films
Mammoth, Lukas Moodysson (2009)
Let the Right One In, Tomas Alfredson (2008)
As It Is in Heaven, Kay Pollak (2004)
Lilya 4-ever, Lukas Moodysson (2002)
Fucking Åmål, Lukas Moodysson (1998)
Pippi Langkous, Olle Hellbom (1969)
The Seventh Seal, Ingmar Bergman (1957)

Zweden
Millennium 1: Mannen die Vrouwen Haten is de eerste verfilming van de Millennium-trilogie van auteur Stieg Larsson. Regisseur Niels Arden Oplev heeft de Zweedse verfilming voor zijn rekening genomen. Hij zet zichzelf internationaal op de kaart met de spannende thriller en het is afwachten wat zijn volgende project gaat worden.

Getatoeëerd
Oplev moet een flinke druk op zijn schouders gevoeld hebben. De boekenreeks kent een gigantisch succes in Zweden en iedereen wilde weten wie er voor de hoofdrollen van Blomkvist en Salander gecast zou worden. De regisseur heeft een uitstekende keus gemaakt voor de enigszins saai voorkomende Michael Nyqvist (As It is in Heaven) als Blomkvist en de jongere Noomi Rapace als de gepiercete,  getatoeëerde en vooral getraumatiseerde Salander.

Half uurtje meer
De Deense regisseur mag geprezen worden voor het succesvol omzetten van het dikke boek van vijfhonderdzestig pagina’s naar een speelfilm van tweeënhalf uur. Op de dvd worden we voorzien van een langere versie van de film, waardoor de totale speelduur op drie uur komt. Toch voelt de film nergens langdradig en blijft de vaart behouden. Dit dankzij het versnellen van gebeurtenissen in het begin van het boek zodat we sneller in het speurwerk van Blomkvist zitten.

Realistische thema’s
Waar in Dan Brown’s boeken de thema’s vaak vergezocht zijn, blijft het hier dichtbij de realiteit. Onderwerpen als macht van het bedrijfsleven, nazi’s en haat tegen vrouwen worden soms pijnlijk in beeld gebracht. Vooral de vernederende chantage door Salander’s voogd is geen pretje om naar te kijken maar geeft haar karakter de benodigde achtergrond en tegenstrijdigheid. We krijgen als kijker nooit helemaal grip op haar en actrice Noomi Rapace lokt met haar spel een bepaalde nieuwsgierigheid uit, waarbij we alleen maar meer van de antiheld willen zien. Nyqvist weet ook te overtuigen als charmante journalist en hij vormt samen met Salander een interessant ogend duo.

Millennium 1: Mannen die Vrouwen Haten is nergens specifiek opvallend gefilmd, maar de setting van een koud winters landschap voegt veel toe aan de sfeer van het detectiveverhaal. Het is jammer dat de film aan het eind toch wat minder geloofwaardig wordt, maar op dat moment zit je al zover in de film dat je dit ongetwijfeld pikt.

Deel 2 en 3
De producenten hadden blijkbaar haast om de gehele trilogie naar het witte doek te brengen. Deel 2 en 3 werden bijna direct na het eerste deel opgenomen voor een kleiner budget, bedoeld als tv-films. Ze verschijnen in Nederland nog wel eerst in de bioscoop. De regie wordt hierbij gedaan door Daniel Alfredson, broer van Tomas Alfredson die bekend is van Let The Right One In. Hopelijk weet Alfredson ondanks het lagere budget er nog steeds iets moois van te maken. Voor een verfilming met een groter budget moeten we nog enkele jaren wachten - Hollywood is al druk aan het onderhandelen over een remake.

Mannen die Vrouwen Haten 2

Extra’s: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
De dubbel dvd bevat alleen de extended version van de film, maar niet de originele bioscoop versie. Helaas voor mensen met een aandachtsspanne van 2,5 uur. Toch voelt de drie uur durende versie van de productie nergens te lang, maar het is jammer dat beide versies er niet op staan. Gelukkig staan er genoeg andere extra’s op de dvd die goed zijn voor zo’n 80 minuten informatie rondom de film, de auteur en de acteurs.

Millennium The Story (49:03)
Achtergronddocumentaire over auteur Stieg Larsson.

Preview Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (1:24)
Voorproefje van het tweede deel van de Millennium-trilogie.

Preview Millennium 3: Gerechtigheid (0:36)
Voorproefje van het derde deel van de Millennium-trilogie.

Making the Soundtrack (4:12)
Hoe kwam de soundtrack tot stand? In maar liefst vier dagen werd de muziek voor de gehele trilogie geschreven.

De Millennium Tour (5:54)
Met de populariteit van het boek en daarna de film, was het natuurlijk een uitstekend plan om een Millennium tour te starten voor geïnteresseerden. De tour door Stockholm gaat langs bekende locaties uit de boeken en de film.

Interviews met Cast en Crew (9:37)
Interviews met Niels Arden Oplev, en acteurs Noomi Rapace en Michael Nyqvist.

Conclusie
Millennium 1: Mannen die Vrouwen Haten is een uitstekende boekverfilming en een goede mix tussen zware thema’s met een vermakelijke detective-verhaal. Actrice Noomi Rapace steekt er bovenuit als antiheld en weet het personage met bijbehorende problemen goed te vertolken. De dvd bevat genoeg extra’s om jezelf nog even te verdiepen in de wereld van Larsson's Millennium.

Te koop vanaf 24 november 2009.

Bestel bij Bol.com

Cast:

Noomi Rapace

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

6 augustus 2009

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  152 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk