Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Road - recensie

The Road - recensie

Verfilming van het gelijknamige boek van Cormac McCarthy over een vader en zoon op reis in een post-apocalyptische wereld.

Boekverfilming
Het succes van No Country For Old Men van de gebroeders Coen smaakte naar meer, dus was het nu de beurt aan John Hillcoat om het grimmige The Road te verfilmen. The Road volgt een vader (Viggo Mortensen) en zoon (Kodi Smit-McPhee) zonder naam op een reis naar zee in een post-apocalyptische wereld, een aantal jaren nadat er een grote ramp heeft plaats gevonden. De setting is erg grimmig, de overlevenden hebben zo weinig te eten dat kannibalisme een gewoonte is geworden. Omdat de vader zich realiseert dat ze niet nòg een winter kunnen overleven, trekken hij en zijn zoon richting zee, op zoek naar andere 'goede mensen' zoals zij. Dit is het conflict waar The Road om draait; hoe houd je in een wereld als deze vast aan je menselijkheid? Dit lijkt voor de wantrouwende vader met tergende herinneringen aan vroeger een grotere klus dan voor de meer optimistische zoon, die ná de ramp is geboren.

the_road_1

Post-apocalyptische wereld
De post-apocalyptische wereld van John Hillcoat is een rauwe en een niet volledig CGI gedomineerde, zoals zo vaak het geval is in het genre. Ook is de film weinig sentimenteel, duidelijk een verdienste van regisseur Hillcoat, maar ook van de uitstekende Viggo Mortensen, die bijzonder goed uit de voeten kan met het kwetsbare, wantrouwende karakter van de man die er alles aan doet om zijn zoontje voor te bereiden indien hij overlijdt.

Toch zijn er ook beduidend mindere aspecten aan The Road. Zo blijft de film zó trouw aan het boek, dat het eigenlijk niets toevoegt aan het verhaal. Bovendien is McCarthy's boek veel subtieler en suggestiever. De film doet door zijn verschrikkelijke beelden soms meer aan als een zombiefilm waarin de zombies de hoofdpersonages achtervolgen. Het is dus wellicht geen toeval dat The Road en The Dawn of the Dead allebei in Pittsburgh werden geschoten. Ook het einde van de film is erg sentimenteel, en valt nogal uit de toon met de verder niet zo sentimentele vertelling. De originele muziek van Nick Cave & Warren Ellis - met wie regisseur Hillcoat al vaker werkte - en het mooie camerawerk van Javier Aguirresarobe maken het nog een beetje goed, maar doen niet alles vergeten.

the_road_2

Conclusie
The Road van John Hillcoat leidt nergens naartoe. De verfilming voegt niets toe aan het boek en leunt slechts op de proza van McCarthy. Viggo Mortenson's performance kan de film niet redden. Wat zo vaak mis gaat bij grootschalige Hollywood verfilmingen, lijkt nu ook weer mis te zijn gegaan; het boek wordt te letterlijk gevolgd waardoor het geheel een ziel mist. Voor 2011 staat McCarthy's Blood Meridian al in de planning, geschreven en geregisseerd door Todd Field. We zullen zien of zijn verfilming wel iets toevoegt aan het boek, zoals de gebroeders Coen dat wel deden met hun onderkoelde en subtiele verfilming van No Country For Old Men.

Film: gelestergelestergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Road the_road_poster
Genre: Drama, Thriller
Regie: John Hillcoat
Cast: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, e.a.
Première: 4 februari 2010
Trailer: Trailer

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...