Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
De film top 10 van Max Davidse

De film top 10 van Max Davidse

MovieSense vroeg redacteur Max Davidse om zijn film top 10 samen te stellen. Dit is de lijst:

max_1010 - The Pianist (2002)
Roman Polanski overleefde zelf als kind het ghetto van Krakow en Warschau en gebruikte dit als inspiratie voor zijn film The Pianist, die zich dan ook volledig afspeelt in een Joodse gemeenschap van Warschau. Met dit punt alleen al wordt The Pianist een van de meest originele films over het onderwerp Tweede Wereldoorlog. Polanski laat ons de film beleven vanuit het perspectief van deze pianist, en dan ook echt letterlijk diens oogpunt, terwijl die probeert te overleven in deze barre omgeving.

max_99 - Into the Wild (2007)
Sean Penn heeft zijn sporen natuurlijk allang verdiend als acteur, maar als regisseur timmert hij ook goed aan de weg en het schitterende Into the Wild is daar een geweldig voorbeeld van. De film gaat over de intelligente Cristopher McCandles die zich op een goed moment realiseert dat hij niet het leven leidt dat hij zou willen leiden. Hij besluit rigoreus om al zijn bezittingen achter te laten, verbrandt zijn laatste geld en gaat onder de zelfgekozen naam Alexander Supertramp op zoek naar het avontuur, Into the Wild.

max_88 - Napola: Elite für den Führer (2004)
Dennis Gansel maakte deze indrukwekkend realistische en actuele film over de elite scholen in de tijd van Adolf Hitler. Hij maakt het aannemelijk dat een jongen in die tijd zou vallen voor de beloftes die hem gedaan worden. Het actuele van deze film is dat op diverse plaatsen tegenwoordig nog steeds dit soort praktijken worden uitgevoerd. Gansel putte voor deze film uit de verhalen van zijn opa, die in vroeger tijden les gaf op een vergelijkbaar soort school. Met dit gegeven in je achterhoofd, is de film een intense, zware, maar vooral ook inzichtelijk stukje geschiedenis. Van de moraal kunnen we nog steeds heel wat leren.

max_77 - La Vita è Bella (1997)
La Vita è Bella vertelt het aangrijpende verhaal van de Joodse Guido Orefice, die met behulp van zijn gevoel voor humor zijn zoontje probeert te beschermen in het Nazikamp waar ze zich bevinden. Wat de film uitzonderlijk maakt in mijn ogen is de manier waarop humor gecombineerd wordt met de toch wel harde realiteit van het dagelijks bestaan waarin Guido zich bevindt. De film speelt zich af in de oorlog, maar verlegt het thema naar een gebied dat zoveel meer is dan alleen dat. De film is meer een portret van menselijke empathie; meer dan over de oorlog gaat dit verhaal over de relatie tussen een vader en zijn zoontje.

max_66 - The Bridge on the River Kwai (1957)
Regisseur David Lean neemt ons in The Bridge on the River Kwai mee naar de jungle van Birma waar we het conflict meemaken tussen twee kampen. Aan de ene kant hebben we de Britse kolonel Nicholson, een man vol met principes en idealen. Aan de andere kant zien we de Japanse kolonel Saito die leeft volgens een onwrikbare code. Daar kan dan ook totaal niet van worden afgeweken. Het conflict handelt over het meest strategische punt, de brug over de rivier Kwai. Deze rivier in bezit hebben, betekende een veilige manier voor transport van manschappen en bevoorrading. Saito heeft als opdracht gekregen deze legendarische brug te bouwen en Nicholson blijkt een tegenstander van formaat, die dit niet zomaar toe staat.

max_55 - Nosferatu (1922)
Nosferatu, eine Symphonie des Grauens is een omstreden film van de hand van F.W. Murnau die handelt over de graaf Orlok. (De oorspronkelijke naam was graaf Dracul, maar dit werd bevochten door de familie Stoker). De film is nog zonder gesproken woord en moet het daardoor nòg veel meer hebben van de sfeer en de expressie van de acteurs dan films van tegenwoordig. De film was zo omstreden dat de familie Stoker op een bepaald moment de vernietiging van de originele print bevolen had. Heel lang werd de film ook daadwerkelijk verloren gewaand. Gelukkig werd er toch nog een print gevonden en kan men heden ten dage van gerestaureerde versies van deze film genieten.

max_44 - Once Upon a Time in the West (1968)
C'era una volta il West zoals deze film oorspronkelijk heet, is naar alle waarschijnlijkheid een van de meest besproken westerns ooit. Onder regie van Sergio Leone zien we een werkelijk fenomenale film die ook in de tegenwoordige tijd nog prima mee kan met de huidige westerns. Sterker nog, ik zou zo ver durven gaan dat deze film in het genre ongeëvenaard is. Combineer de schitterende ogen van Claudia Cardinale met de fenomenale muziek van Ennio Morricone en dit is een klassieker die de tand des tijds blijft overleven.

max_33 - The Shawshank Redemption (1994)
Als je door The Shawshank Redemption niet wordt geraakt, dan wordt het echt tijd om jezelf te laten nakijken. Frank Darabont weet dit verhaal van meesterschrijver Stephen King op fenomenale wijze te verfilmen. Het verhaal is niet heel ingewikkeld, twee mannen in de gevangenis raken door de jaren geleidelijk aan bevriend. Alles wat ze doen, doen ze uit vriendschap, hoop en de kans op verlossing. Het feit dat veel mensen deze film opzetten als ze zich wat down voelen, om er dan daarna weer bovenop te komen zegt ook iets over de meesterlijke kwaliteit van deze film.

max_22 - Lord of the Rings trilogie (2001 - 2003)
Wat moet er nog gezegd worden over deze, ooit onverfilmbaar geachtte trilogie? Peter Jackson zette een compleet nieuwe standaard met het karakter Gollum, gespeeld door type-koning Andy Serkis. De wereld van Middle Earth wordt op een magistrale wijze getoond, waarbij gebruik wordt gemaakt van het reeds aanwezige schitterende landschap van Nieuw-Zeeland. Na de animatiefilm die ooit gemaakt was van Lord of the Rings en compleet flopte, durfde eigenlijk niemand deze verfilming aan. Ook Peter Jackson bleek eerst moeite te hebben een filmstudio te vinden, die deze film uit durfde te brengen zoals hij hem bedoelde. Het resultaat zal niemand vergeten.

max_11 - Metropolis (1927)
Metropolis is eigenlijk de laatste film die nog zonder spraak was, daarna begon de revolutie op filmgebied met spraak in de film in plaats van af en toe korte geschreven teksten. Fritz Lang neemt ons mee naar een wereld die verdeeld is in de luxer wonende stadsplanners en de hard werkende mensen die de wereld draaiende houden. Het gaat voor het eerst mis wanneer de zoon van een van de in luxe wonende stadsplanners, verliefd wordt op een vrouw uit de werkende klasse. Hij besluit haar te volgen en komt zo terecht in de wereld van de werkende mensen, waardoor hij ziet hoe zijn vader werkelijk is. Een tijdloos verhaal, waar niet iedereen naar zal willen kijken, maar die het verdient om door in ieder geval zoveel mogelijk filmliefhebbers gezien te worden.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap