Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Boek
Monster - manga recensie

Monster - manga recensie

Toen Dr. Tenma de kleine Johan aan een schotwond in zijn hoofd opereerde, dacht hij een goede daad te verrichten. Echter, had hij ooit kunnen bedenken dat hij verantwoordelijk zou zijn voor het redden van een monster?

monster deel 1

Monster © Naoki Urasawa / Studio Nuts - Shogakukan Inc.

Bij MovieSense zijn wij gek op verhalen en dat blijft niet alleen beperkt tot films. Eens in de zoveel tijd maken we een uitstapje naar bijvoorbeeld een boek, game en ditmaal een strip, of eigenlijk een Japanse manga.

Het monster in mij is zo groot geworden!
Düsseldorf, West-Duitsland, 1986. Het gaat dokter Kenzo Tenma voor de wind. Hij heeft net het leven van een bekende operazanger gered en hij is verloofd met de dochter van de directeur van het ziekenhuis. Hij lijkt voorbestemd om snel carrière te maken. Tot op de nacht dat er twee kinderen, Anna en Johann Liebert, het ziekenhuis binnengebracht worden. Ze zijn er slecht aan toe. Even later wordt de burgemeester, die in elkaar gezakt is na een trombose, binnengebracht. Tegen het directe bevel van de directeur in kiest Tenma ervoor om Johann te redden. Een beslissing waar hij later spijt van zal krijgen!

Monster is een 18-delige mangaserie. In deze 18 boekjes wordt het verhaal verteld van Dr. Tenma en zijn queeste om het monster tegen te houden. In 1986 redt Dr. Tenma Johan. Dit blijkt een vergissing, aangezien Johan niet zo onschuldig is als zijn engelachtige voorkomen zou doen vermoeden. Het redden van de jongen heeft, naast dat het niet zo’n lieverdje is, ook desastreuze gevolgen voor het leven van Dr. Tenma. Zijn verloofde maakt het uit, hij verliest zijn baan en als klap op de vuurpijl zit de Duitse BKA hem op de hielen omdat hij hoofdverdachte is in een moordzaak. Dit alles blijkt te herleiden naar Johan en Dr. Tenma wil er dan ook alles aan doen om de jongen tegen te houden.

Hier maakt het verhaal een sprong van zo’n tien jaar. Dr. Tenma is nog steeds op zoek naar Johan, maar krijgt inmiddels hulp van andere mensen die slachtoffer van de jongen zijn geworden. De meest opvallende persoon die hem helpt is Johan’s tweelingzus Nina (of Anna). Zij was in eerste instantie al verantwoordelijk voor de kogel in het hoofd van Johan en heeft hetzelfde doel als Tenma. Hoewel hun paden af en toe kruisen, zijn er ook grote delen van het verhaal dat zij niet samen zijn.

Monster binnenkantDe zoektocht naar Johan en zijn beweegredenen wordt steeds meer frustrerend naarmate de boekjes vorderen, maar leiden uiteindelijk tot een verrassende ontknoping.

Tenma’s scoobygang
Hoofdpersoon van de manga is Dr. Tenma. Naast briljant neurochirurg en mannelijke moeder Theresa is hij ook nog eens tegen het verwonden/doden van een medemens. Dr. Tenma, die de heiligheid zelf is, krijgt natuurlijk hulp van een scala aan andere personages, zoals bijvoorbeeld de al eerder genoemde Nina. Verder zijn er nog de jongen Dieter, psycholoog Reichwein en Tenma’s ex-verloofde Eva. Hoewel deze personages goed uitgediept worden, dienen ze toch vaak alleen als verlengde van Dr. Tenma.

Natuurlijk maakt Dr. Tenma op zijn reis ook vijanden. Een daarvan is BKA agent Runge. Hij is doortastend op het irritante af.. Toch voel je met hem mee en kun je begrijpen waarom hij, na tien jaar, nog steeds alles op alles zet om Dr. Tenma te arresteren.

En de belangrijkste slechterik is natuurlijk de bijna onzichtbare Johan. Ondanks dat hij weinig voorkomt, en je vrijwel alleen de resultaten van zijn acties ziet, is Johan eng. Hij is serieus angstaanjagend met zijn engelachtige gezicht en gruwelijke daden.

Strip voor volwassenen
De setting van het verhaal is Duitsland, in de tijd van het verhaal nog grotendeels verdeeld in Oost en West. Ondanks dat de schrijver Japans is, en de hoofdpersoon ook, voelt de sfeer in het boekje echt als het grimmige Duitsland van de jaren ’90.

Het helpt natuurlijk ook wel dat het verhaal met regelmaat uiterst gruwelijke wendingen heeft die niet geschikt zijn voor tere zielen. Het is dan ook zeker niet aan te reden deze manga aan jonge kinderen voor te leggen, want daar is hij zeker niet geschikt voor.

Vertaling
Uitgever Kana heeft Monster vertaald naar het Nederlands en uitgebracht onder het label 'Big Kana'. Dit label is gericht op een groter en volwassen publiek. Het vertaalwerk is uitstekend gedaan en nergens krijg je het idee dat je misschien de Engelse versie had moeten lezen. De Manga is in de oorspronkelijke leesrichting gehouden, dus van achteren naar voren en rechts naar links. Dit is de eerste bladzijden even wennen maar al snel weet je niet beter.

Conclusie
Monster manga'sMonster is een serie die ietwat traag op gang komt, en die je soms het idee geeft dat Dr. Tenma telkens net naast het net vist. Toch, naarmate de serie vordert begint de spanning erin te komen, op zo’n manier dat je het ene boekje na het andere verslind.

Afgezien van het feit dat de personages niet allemaal even interessant zijn, blijft het boven water dat de slechterik er één van reusachtige proporties is en een hoop goedmaakt. Johan zal je nog in je slaap bijblijven.

De sfeer die de serie uitstraalt is grimmig, maar passend en af en toe onverwacht gruwelijk. Een serie die je af doet vragen hoe geweldig dit allemaal wel niet verteld zou kunnen worden met bewegende beelden. Voor degene die daar benieuwd naar zijn is er goed nieuws, want Monster is ook bewerkt tot anime-serie van 74 afleveringen. Als is het voor een manga zo goed als deze niet eens nodig om te bewegen.

Prijsvraag
Wil je kans maken op het eerste deel van deze manga-reeks? Doe dan mee met onze prijsvraag.

Manga: gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: Monster Monster deel 1
Genre: Thriller, Drama
Auteur: Naoki Urasawa
Tekenaar: Naoki Urasawa
Te koop: Nu te koop

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...