Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
One Night Stand V: Tunnelvisie

One Night Stand V: Tunnelvisie

One Night Stand is een initiatief van NPS, Vara en de VPRO. Een project om nieuwe regietalenten een platform te geven om zichzelf te profileren. Dit jaar heeft hiervan de 5e editie plaatsgevonden. In een serie korte recensies zullen we hier op MovieSense aandacht besteden aan de producties. In deze recensie behandelen we: Tunnelvisie.


Tunnelvisie is een karakterstudie pur sang en gesitueerd rondom een voor film unieke locatie, een vuilstort. Op deze plaats werkt Mira (Sanneke Bos) als valkenier. Wanneer een dode baby op de stort gevonden wordt, is Mira verdachte. Als de op de vuilstort werkende mannen vervolgens de confrontatie met haar aangaan, verliest Mira haar valk, waarna ze steeds dieper in de put raakt. Het gevolg is een psychologisch kat-en-muisspel.

tunnelvisie_1

Visie
Tunnelvisie is geregisseerd door Stefano Odoardi, die in 2007 zijn eerste speelfilm Una Ballata Bianca draaide, tevens opgenomen in de officiële selectie van het Filmfestival in Rotterdam. Tunnelvisie is een film over het universele en actuele thema 'ontkenning van de realiteit'. Mira draagt in de film een geheim met zich mee en langzaamaan ontdekt de kijker datgene wat haar tot introspectie drijft, want in de beleving van de regisseur kan "introspectie een vorm van bevrijding zijn en dat heb ik gepoogd te visualiseren in Tunnelvisie". Introspectie, een term uit de psychologie, is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden. Ook in deze film. De fotografie van de film is prachtig, alleen zijn shots te lang, waardoor het ritme wordt verstoord, en hierdoor ben je als kijker minder betrokken bij de gedachtewereld van Mira. Vooral de scènes zonder dialoog, wanneer Mira bezig is met haar valk, zijn langdradig, ook al zijn ze belangrijk voor de voortgang van de plot.

Spel
Hiertegenover staat de sterk gecaste groep acteurs die werkzaam is op de vuilstort. Naast Teun Kuilboer, Ergun Simsek, die in Vuurzee (2009) de sterk bezette rol van Keskin speelde, valt ook Johnny de Mol op als geflipte aanrander, en heeft Raymond Thiry, bekend als boksschoolhouder Lucien in Langer Licht (2006), een ingetogen rol als baas van de jongens. Een van de mooiste scènes uit Tunnelvisie is tussen Thiry en Sanneke Bos nadat zij een handgemeen heeft gehad. "De jongens zeggen dat je op ze hebt geschoten", zegt het karakter gespeeld door Thiry. Bos speelt de scène alsof ze de hele wereld op haar rug draagt en dat voel je als kijker; het vormt dan ook de opmaat voor een gruwelijke alsook tragische ontknoping, waarin Sanneke Bos, die na Nadine wederom schittert, laat zien een waardig karakteracteur te zijn. Tunnelvisie is dan ook als pamflet een studie naar de meest innerlijke gevoelens, gedachten, en herinneringen van de mens.

tunnelvisie_2

Conclusie
Ondanks dat veel shots te lang zijn, waardoor het ritme van de film wordt verstoord, zorgt het spel van de acteurs, en de verrassende ontknoping, voor een gedegen karakterstudie.

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster

Titel: Tunnelvisie ons4
Genre: Drama
Regie: Stefano Odoardi
Cast: Sanneke Bos, Raymond Thiry, Teun Kuilboer, e.a.
Première: NFF, 3 december 23.10 uur op Nederland 2
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap