Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Interviews
Interview NOFF genomineerde The Last Sun

Interview NOFF genomineerde The Last Sun

MovieSense stelt NOFF genomineerde Daniel Kuipers enkele vragen over zijn korte film The Last Sun.

Het Nederlands Online Film Festival (NOFF) is een initiatief van het Nederlands Film Festival, waarbij filmmakers hun korte films kunnen insturen. De winnaars van de NOFF Fictie Prijs, de Holland Doc 24 Documentaire Prijs en de MTV Videoclip Prijs worden op 30 september 2010 bekendgemaakt, waarbij zij 2.500 euro winnen. Voor het NOFF zijn dit jaar 78 korte films tot tien minuten geselecteerd.

Daniel Kuipers werd met zijn film The Last Sun genomineerd voor de Holland Doc 24 Documentaire Prijs. Hieronder is zijn korte film te bekijken en ons interview met hem te lezen.

Titel: The Last Sun
Regie: Daniel Kuipers
Genre: ehm...dat is een moeilijke. Ik denk iets van 'visueel gedicht' of anders gewoon docu?
Synopsis: Een lokaal Noors meisje rijdt met haar hondenslee naar een uitzichtspunt van waar ze de laatste zonsondergang van het jaar kan zien, voordat de donkere Noorse winter invalt.

the last sun 2

Wat is je achtergrond als filmmaker?
Geboren, 32 jaar geleden in Nijverdal. Tijdens mijn vervolgstudie Toegepaste Kunst & Techniek op het Saxion in Enschede heb ik me flink kunnen uitleven. Ze gaven me veel ruimte om m'n eigen projecten uit te werken en waren erg behulpzaam met advies en faciliteiten. Het liet dan ook niet lang op zich wachten voordat ik begon aan mijn grootste project tot nu toe. Een ambitieus project voor een twee uur durende fictiefilm dat achteraf volledig uit de hand was gelopen. Wat we toen niet wisten is dat we uiteindelijk drie jaar gebonden zouden zijn aan dit project, dat er meer dan 100 mensen achter en voor de schermen mee zouden werken, we gesteund zouden worden door tientallen instanties en dat het maar liefst 42 filmdagen zou tellen. Kortom, we begonnen behoorlijk naïef en kwamen er ...tja... minder naïef uit.

Het was een enorm leerproces met als nadeel dat de film, na er 3 jaar aan te hebben gewerkt, allang niet meer representatief was voor mezelf. Hij ging in juni 2003 in première en was een groot succes, maar omdat ik hem niet meer representatief vond, heb ik hem verder niet meer vertoond of gebruikt. Hierna heb ik een stap teruggedaan en vooral meegedaan aan filmprojecten van anderen en hun geadviseerd bij het filmmaken en de verschillende takken. Toen ik voor OAD-reizen naar verschillende bestemmingen ben afgereisd, werd ik me al snel bewust van een andere passie die in me verscholen zat, namelijk reizen. Toen ik werd ingehuurd voor internationale videoproducties was het voor mij duidelijk dat dit de ultieme combinatie voor mij was; filmen en reizen. Hierin wou en moest ik verder. Na een lange tijd begon het weer enorm te kriebelen om een eigen initiatief te starten. Een project waarin ik mijn passie kwijt kan, wat potentie heeft om deuren te openen in de richting waarin ik mij wil specialiseren. Zo begon ik aan een nieuw project: The Last Sun.

Wat was de inspiratie voor je film?
In de zomer van 2008 heb ik een maand met de auto van het zuiden naar het noorden van Noorwegen gereisd. Het landschap en de bijzondere eigenschappen van het land, maar vooral ook de passie van de inwoners zelf voor hun land, hadden zoveel indruk op mij gemaakt, dat ik vond dat ik er iets mee moest doen. Na enige research ben ik begonnen aan een synopsis. Daarvoor heb ik wat mensen benaderd in Tromsø waaronder het lokale sleehondencentrum dat graag aan het verhaal mee wilde werken. Eenmaal in Tromsø werd ik alleen maar meer geïnspireerd door het overweldigende serene winterlandschap. Niet alleen ik, maar ook de inwoners zelf toonden een enorm ontzag voor de natuur om hen heen. De actrice in de film is zelf ook opgegroeid in het gebied. Ze vertelde me dat ze in verschillende landen had gewoond, maar dat het haar altijd weer een enorm fijn thuiskomstgevoel gaf als ze terugkwam in Tromsø. Een betere inspiratie kon ik me niet indenken.

The Last Sun

Waarom deelname aan NOFF?
Eerlijk gezegd was ik niet bekend met het NOFF. Een paar vrienden van me wezen me erop en zeiden dat ik de film daar naar op zou moeten sturen. Zodoende. Ik had alleen niet verwacht dat het zo gewaardeerd zou worden.

Is dit je eerste film? Staat er nog ander werk van je online?
Er staat wat experimenteel materiaal van me op YouTube en wat reismateriaal op Vimeo, maar het meeste materiaal moet ik eigenlijk nog online zetten. Ik kan alleen telkens de tijd niet vinden om een goede showreel te maken.

Wat zijn je toekomstplannen?
Momenteel werk ik als freelance cameraman grotendeels hier in Nederland. Ik vind het erg leuk werk, maar ik ben nu wel steeds meer aan het bouwen aan mijn eigen videoproductiebedrijf. Een vage scheidslijn creëren tussen docu en fictie spreekt mij erg aan. Ik zou me vooral willen richten op internationale docu's gericht op wildlife, expedities, portretten en outdoor activiteiten. Het zou fantastisch zijn om producties te kunnen doen voor bijvoorbeeld National Geographic.

Welke regisseur inspireert je?
Hoewel ik niet echt ambities heb in fictiefilm, moet ik zeggen dat ik grote namen als Ridley Scott en M. Night Shyamalan erg goed vindt. Touching the Void van docuregisseur Kevin Macdonald vond ik ontzettend inspirerend. Zijn The Last King of Scotland vond ik ook fantastisch! De vage scheidslijn tussen docu en fictie spreekt mij erg aan.

Heb je tips voor ambitieuze filmmakers?
Ik denk dat een film makkelijk pretentieus kan worden als je je oorspronkelijke gevoel bij je onderwerp uit het oog verliest. Dus ik zou de tip willen geven: luister goed naar je gevoel en houdt je daar aan tijdens het gehele productieproces. Maak een film met integriteit.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie