Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Sleepwalking Land - dvd recensie

Sleepwalking Land - dvd recensie

Hoe overleven twee compleet verschillende mensen samen de gruwelen van de oorlog in Mozambique?

Het is burgeroorlog in Mozambique als we Muidinga zien. Muidinga is een wees en een vluchteling. Hij trekt door het land op zoek naar zijn moeder en doet dat niet alleen. Aan zijn zijde reist een oudere man die hij tegen diens wil en dank oom noemt. Deze man, Tuahir geheten, is een verhalenverteller, en is bovendien best nors. De gruwelen van de burgeroorlog eisen duidelijk hun tol van deze man. Wanneer ze een compleet afgebrande bus, met de nog aanwezige verbrande mensen daarin, vinden, grijpt Tuahir de kans. De afgebrande bus wordt hun voorlopige thuis.

Muidinga vindt het in eerste instantie niet echt fijn. De dode mensen in de bus maken het voor hem niet echt prettig en na wat overtuigingskracht ontruimen ze samen de bus. Alle lijken worden netjes achtergelaten en de bus is weer leeg. In de bus vindt Muidinga echter een dagboek, het dagboek van de overleden Kindzu. Aangezien Muidinga kan lezen, begint hij het dagboek door te nemen en dat brengt hem met Tuahir op heel bijzondere en soms ook lugubere plekken. Tuahir weet echter niet dat de verhalen die Muidinga voorleest, soms rechtstreeks uit de fantasie van Muidinga komen. In het dagboek wordt namelijk ook verteld over een vrouw die haar zoon zoekt, en gaandeweg raakt Muidinga er steeds meer van overtuigd, dat hij de zoon is, die in het dagboek wordt gezocht.

Via Mia Coutou naar Teresa Prata
Sleepwalking Land, of beter gezegd Terra Sonâmbula, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mia Coutou. Dit boek werd door de Zimbabwaanse International Book Fair uitgeroepen tot een van de beste twaalf Afrikaanse boeken van deze eeuw. De stap naar Teresa Prata voor deze bijzondere verfilming was geen vreemde. Naast dat Prata geboren werd in Portugal, groeide ze ook op in Mozambique, waar ze biologie studeerde aan de universiteit van Coimbra. Het is echter wel haar eerste avondvullende film. Dat dit haar eerste lange film is, is overigens niet zo vreemd, getuige de zeven jaar die ze besteedde aan het verfilmen van dit boek. Ze doet het op een zeer verdienstelijke wijze.

Cast
Het zal misschien niet verbazend zijn, maar beide hoofdrolspelers zetten hier hun allereerste filmrol neer. De jonge Nick Lauro Teresa speelt Muidinga en doet dit met zo'n passie dat je niet anders kunt dan meeleven met de jongen die zijn moeder kwijt is. Niet wetend of ze nog leeft. Aladino Jasse speelt de oudere Tuahir. Een man met verantwoordelijkheden en een groot hart. Hij heeft Muidinga gevonden en zichzelf als taak opgelegd om voor de jongen te zorgen. Niet om de rest van de cast teniet te doen, maar deze twee mensen dragen de film. Al mag gezegd worden dat de rol gespeeld door Hélio Fumo, namelijk die van Kindzu, ook erg indrukwekkend is.

Awards
Sleepwalking Land kreeg in 2007 al de FIPRESCI-prijs in Kerala-India voor beste film en in 2008 werd de SIGNIS prijs in de wacht gesleept op het filmfestival van Milaan.

Extra's
De aan ons geleverde screening disc, werd geleverd zonder extra's, hier werd echter wel bij vermeld dat deze kan afwijken van het eindproduct.

Conclusie
Sleepwalking Land mag zonder enige twijfel een bijzonder veelbelovend regiedebuut van Teresa Prata genoemd worden. In haar verfilming van het gelijknamige boek is ze erg trouw gebleven aan het origineel van Mia Coutou en weet daarmee op schitterende wijze te tonen wat de kracht van verbeelding is. Het thema loopt als een leidraad door de film heen die laat zien dat met de kracht van verbeelding, je de meest gruwelijke situaties net even wat mooier kunt maken. Absolute aanrader.

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Sleepwalking Land
BOL_bestelnu
Genre: Drama
Regie: Teresa Prata
Cast: Nick Lauro Teresa, Aladino Jasse, Hélio Fumo, e.a.
Te koop: 1 november 2010
Trailer: -

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...