Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Arrietty - recensie

Arrietty - recensie

The Borrowers met een Japanse twist.

In 1997 hebben we al eens eerder een filmbewerking van The Borrowers gezien. Dit werd een live-action film die draaide om een gezinnetje minimensjes die zich in een groot huis in Londen bevonden. Arrietty is een film die ook gebaseerd is op dit verhaal, maar dan met een Japanse twist.

Ghibli
Arrietty is een animatiefilm uit de stal van studio Ghibli en dat zie je meteen. De film ademt dezelfde magie die we eerder konden zien in film als My Neighbour Totoro, Princess Mononoke en het recentere Ponyo. Arrietty gaat vanzelfsprekend over de jongedame Arrietty. Zij is een minimensje en zij bevindt zich met haar gezin in een Japans huis. In de kelder hebben ze een minatuurhuisje gebouwd en ze doen er alles aan om ongezien hun leven te leiden. Toch moeten ook de minimensjes eten en zullen ze eten moeten 'lenen' van de grote mensen.

Contact
Arrietty bereikt net de leeftijd waarop haar vader het verantwoord vindt dat ze er mee op uit gaat. Haar eerste toer is echter geen groot succes, want het 10-jarige jongetje dat zich in het huis bevindt, merkt haar op. Gedurende de film ontstaat er een aandoenlijke relatie tussen de twee. Arrietty wil eigenlijk geen contact, omdat dit tegen de regels is, maar ze is toch wel erg nieuwsgierig. Ook de 10-jarige jongen, herstellende van een ziekte, vindt het maar al te interessant. Alleen gaat dit contact niet zonder enige gevaren. De schoonmaakster van het huis begint ook tekenen van de kleine mensjes te zien en zet de jacht op ze in. Dit met alle gevolgen van dien.

Heerlijke sfeer
De film ademt weer de heerlijke sfeer die je in andere Ghibli-films ook tegenkomt. De studio weet een verhaal dat op zich, als je het vergelijkt met animatiefilms uit Hollywood, niet heel bijzonder is, toch boeiend te houden. De film ademt een soort rust en zorgt ervoor dat je als kijker even helemaal weg bent en verdwijnt in een sprookjeswereld die toch zeer dicht bij de onze staat. Ghibli-films zijn meestal meer een beleving op zich dan echt een uiteenzetting van een spectaculair verhaal en ook deze film past weer in dat rijtje. Echter is de wereld die deze keer weergeven wordt niet zo bizar als die van bijvoorbeeld Spirited Away, één van de beste films van de studio. Daarnaast is het jammer dat je als kijker het verhaal van The Borrowers al kan kennen, omdat er al eerder een film van gemaakt is en deze rolprent hier niet genoeg van afwijkt.

Boodschap
Ghibli-films kenmerken zich ook doordat er altijd wel een maatschappelijke boodschap in de films te vinden is. Ook deze keer wil de studio je het respect voor de natuur bijbrengen, door dit op een kunstzinnige manier in beeld te brengen. Daarnaast snijd Ghibli ook een ander gevoelige onderwerp aan, namelijk de verdrukking van (inheemse) minderheden. Dit soort boodschappen en de manier waarop deze in beeld worden gebracht, maken van Arrietty meer dan een animatiefilm. Je zou zelfs kunnen spreken van een echt kunstwerk. Ook de soundtrack die verzorgd wordt door de Frans/Keltische harpist en zangeres Cécile Corbel zorgt voor een geweldige sfeer.

Conclusie
Arrietty is een prachtige animatiefilm. De film is misschien niet geschikt voor iedereen en en het kan als een saai schouwspel overkomen. Toch zal iedereen die zich weer even wil laten onderdompelen in een andere wereld zich prima vermaken. Arrietty is meer kunst dan amusement en verdient daarom zeker aandacht van een grotere groep dan alleen maar animatie-liefhebbers.

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: Arrietty
Genre: Animatie
Regie: Hiromasa Yonebayashi
Stemmen: OV: Mirai Shida, Kirin Kiki, Shinobu Otake, Tomokazu Miura, e.a.
Première: 7 juli 2011
Video: Trailer

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk