Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Filmfestivals
FFG 2011: Beyond - recensie

FFG 2011: Beyond - recensie

Zet je schrap voor een aangrijpend drama waarin de gedwongen stervensbegeleiding van een dochter aan haar moeder een totaal andere dimensie krijgt.

Gevierd
De Zweedse Pernilla August (1958) regisseerde Beyond. Zij begon haar filmcarrière in 1982 in Ingmar Bergmans Fanny and Alexander. In 1992 kreeg ze de prijs voor beste actrice in Cannes voor haar hoofdrol in The Best Intentions van Bille August met wie ze een jaar later weer samenwerkte voor Jeruzalem. De scenario’s van deze beide films werden, net als Private Confessions uit 1996 van Liv Ullman, geschreven door alweer Ingmar Bergmann. In 2009 speelde ze nog in A Rational Solution maar misschien kent u haar beter als Shmi Skywalker uit Star Wars Prequel Trilogy. Pernilla, u kan het merken aan haar familienaam, was ooit getrouwd met Bille August. Het is dus allerminst een verrassing dat de gevierde actrice nu eens aan de andere kant van de camera plaatsneemt.

Verleden
Beyond opent in het echtelijk bed van Leena en Johan. Een vrijpartij wordt vroegtijds afgebroken door de twee dochters van het paar die met ontbijt op bed binnenvallen. Het is Kerstmis, of Santa Lucia op zijn Zweeds. Door een telefoontje treedt Leena’s moeder plots op de voorgrond. Blijkbaar had het gezin geen weet van haar, maar nu ze terminaal in het ziekenhuis ligt, wordt Leena geconfronteerd met een verleden dat ze dacht achter zich te hebben gelaten. Wat volgt is een montage van flashbacks over Leena’s tumultueuze kindertijd in de jaren zeventig tussen fragmenten van de bezoeken en de terugkeer naar de ouderlijke flat van Leena met haar gezin. De trauma’s die ze in haar jeugd beleefde worden treffend in beeld gebracht. Het is echter onwaarschijnlijk dat dat zich in haar volwassen leven pas manifesteert wanneer ze met haar stervende moeder wordt geconfronteerd. Heeft ze dat al die tijd verborgen kunnen houden? Pernilla August lijkt dit alleszins te suggereren. Daar loopt het scenario van de cineaste en Lolita Ray wat mij betreft spaak.

Puike acteerprestaties
Noomi en Ola Rapace vertolken Leena en Johan op een overtuigende manier. Dat heeft wellicht iets te maken met het feit dat ze ook in het echte leven een koppel zijn. De Zweedse actrice Noomi Rapace speelde eerder Lisbeth Salander in de bioscoopverfilming van de succesvolle Millenniumreeks. Ola Rapace zag u mogelijk al in de bekende Wallander-reeks of in de internationaal succesvolle drama/komedie Together van Lukas Moodysson. Verder is vooral de fantastische acteerprestatie van Tehilla Blad als de jonge Leena één om te onthouden. Zij zet een ontluikend pubermeisje neer die al veel te vroeg te veel verantwoordelijkheid moet dragen in een labiel gezin.

Conclusie
Er is in het verhaal geen continuïteit tussen het jeugdtrauma en het gelukkige huwelijk met de kinderen van Leena. Het lijkt alsof ze alles al heeft verwerkt voordat ze Johan ontmoette en haar gezin nooit iets heeft gemerkt van dit verborgen verleden. Nu haar moeder sterft, wordt alles ineens opgerakeld en opgelost. Toch is Beyond de Zweedse inzending voor de Oscars van 2012.

Regisseur:

Pernilla August

Cast:

Tehilla Blad
Outi Mäenpää
Noomi Rapace
Ola Rapace
Ville Virtanen

Genre:

Drama

Releasedatum:

19 januari 2012

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  94 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk