Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Filmfestivals
FFG 2011: The Invader - recensie

FFG 2011: The Invader - recensie

Een ongewone dramatische of erotische thriller over een actuele problematiek met een opmerkelijke kunstzinnige openingscène die knipoogt naar Gustave Courbets bekende olieverfschilderij, L’Origine du Monde.

Indringer
Een groepje Afrikaanse gelukszoekers spoelt aan op een Europees naaktstrand. De camera zoemt in op de genitaliën van een topmodel dat zich opricht en naar een van de noodlijdenden loopt. De belichting van deze interessante beginscène is meteen veelbelovend. Het is een actueel thema, deze vorm van illegale migratie en daar gaat zoals de titel doet vermoeden, de film over. The Invader of de indringer, heet Amadou. Hij komt in Brussel terecht waar hij besluit uit de besloten wereld van de illegale arbeid te breken. De Afrikaanse immigrant doolt vervolgens door Brussel, vastbesloten om zichzelf een beter bestaan te vinden. Al vlug ontmoet hij er een succesvolle knappe vrouw die hij niet meer loslaat.

Brussel van zijn ruwste kant
Brussel wordt door de ogen van Amadou bekeken. Dat is allerminst een toeristische visie. Samen met het hoofdpersonage kan de bioscoopbezoeker een glimp opvangen van de hoerenbuurt, de peepshows, het oppervlakkige vertier van de buitenlandse bezoekers en de bedrijfswereld die deel uitmaakt van de hoofdstad. De architecturale vergezichten en de rauwe achterbuurten geven een onpersoonlijk en beklemmend gevoel. Een staaltje videokunst van het razende autoverkeer door de tunnels die de verschillende wijken van de stad verbinden, geeft een bevreemdende dynamiek weer.

The Invader

Drijfverent
Nicolas Provost is in de eerste plaats een visueel kunstenaar. Vanaf 1999 besloot hij zich toe te leggen op het medium film. Een aantal van zijn korte films, waaronder Papillon d’Amour (2003) en Suspension (2007), vielen op verschillende internationale filmfestivals in de prijzen. De laatste twee jaar van zijn studie aan de Gentse Academie voor Beeldende Kunsten verbleef hij in Noorwegen. Hij bleef er nadien nog een tijdje wonen en maakte er kennis met Issaka Sawadogo, die in The Invader op indrukwekkende wijze Amadou vertolkt. Sawadogo, afkomstig uit Burkina Faso, speelde ook al in Provosts kortfilm Exoticore (2004) een immigrant die zijn weg zoekt in de Noorse samenleving. Nicolas Provost vertelde na de Belgische première dat hij zijn eerste langspeelfilm op maat van Issaka Sawadogo maakte. Zijn doel was niet om een sentimenteel portret van migratie te creëren, maar een verhaal over een antiheld te vertellen.

Onrecht leidt tot woede
Het hoofdpersonage Amadou is eigenlijk op zoek naar een beter leven. Hoewel The Invader allesbehalve een realistische verhaal vertelt, komt Amadous' zoektocht naar liefde oprecht over. Wanneer die liefde niet wordt beantwoord, slaan zijn stoppen door. Zijn moordende raid door de stad lijkt een metafoor voor het onrecht dat hem overkomt.

Conclusie
The Invader is allesbehalve een vrijblijvende film of vermakelijke cinema. De film is een visueel en geluidstechnisch hoogstandje. Ondanks de steengoede slotscène en een zeer charismatische hoofdrolspeler laat de film toch punten liggen in het dunne en irreëele scenario.

Ons oordeel: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster

Regisseur:

Nicolas Provost

Cast:

Serge Riaboukine
Stefania Rocca
Issaka Sawadogo

Genre:

Thriller

Releasedatum:

24 mei 2012

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap