Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
IFFR 2012: Dag 8

IFFR 2012: Dag 8

Het einde van het festival komt langzaam dichterbij. Ook wordt het overdag weer drukker nu het meer tegen het weekend aanloopt. Wat dit jaar opvalt, is hij vrijwel ontbreken van rijen voor de box-office in de Doelen. Het nieuwe kaartverkoopsysteem, waarbij mensen hun kaarten online open en meteen uitprinten, werkt dus goed. Het scannen van de prints ging de eerste dagen ook nog wat onwennig, maar loopt nu ook erg gesmeerd. Het lijkt er dus op dat in de rij gaan staan vooral voor de nostalgici onder ons is. Verder werkt het online gedeelte - op een hickup de eerste dag na - perfect.

Vandaag wederom een aantal Tigers. De uitreiking van de drie Tiger Awards komt dichterbij, dus reden te meer er zoveel mogelijk te zien om te kunnen beoordelen of de jury straks het goede oordeel uitspreekt. Als eerste vandaag L, een Griekse absurde film over een autorijder die met handschoentjes aan - nee, het is niet Ryan Gosling - wat rondrijdt in een oude auto. Halverwege de film rijdt hij deze bewust aan gort, waarna hij overstapt op een motorfiets. De film doet met zijn gestileerde kaders, staccato dialogen en absurde situaties sterk denken aan Dogtooth van Lanthimos. Niet vreemd, want deze films delen dezelfde scenarioschrijver. De hoofdrolspeler uit L is ook te zien in Lanthimos' nieuwste film Alps - eveneens op het festival te zien - waarmee de circel rond is. Helaas is L een veel minder sterke film dan Dogtooth, vanwege de veel te strakke regie, waardoor de film - en daarmee ook het publiek - veel te weinig lucht krijgt. Zo gaat het absurde wat irriteren en plaatst de film zichzelf op een te grote afstand.De tweede Tiger was Neighbouring Sounds, de tweede Tiger-compertitiefilm uit Brazilië naast Sudoeste. Het is een aardige film over een oude straat in een grote stad, voornamelijk bewoond door een wat rijkere bovenlaag. Geconfronteerd met een geheimzinnige inbraak wordt een buurtwacht ingesteld. Daarnaast is er een rondsluipende jongen te zien en staat er een oud huis op het punt plaats te maken voor de zoveelste hoge torenflat. Een film dus over een buurtgemeenschap, veilligheid in een veranderende stad en de invloeden van buiten. Helaas is de uitwerking niet altijd even goed en worden een aantal lijntjes niet of slecht uitgewerkt. Het acteren blijft ook steken bij 'aardig'. Dit maakt het tot een vrij conventionele film, waar het de potentie had tot meer.

Stateless Things is geen Tiger, maar onderdeel van het Spectrum programma. Het is een in een aantal opzichten gewaagde Koreaanse film van Kim Kyung-Mook over twee jongens die elk op een andere manier buiten de Koreaanse samenleving vallen, de één vanwege zijn Chinese afkomst, de ander vanwege zijn homoseksualiteit. De verhalen beginnen los van elkaar en komen na verloop van tijd op een mooie manier samen. Het is een wat onevenwichtige film, waarbij het ene deel wat beter uitpakt dan het andere deel, maar met het sterke spel en het creatieve camera-gebruik is de film zeker de moeite waard. Ook de soms expliciete sex-scenes zijn zeker voor Koreaanse begrippen behoorlijk gewaagd. Het is ook maar de vraag of de film in Korea door de censuur heen komt.

Morgen meer over de Tiger Awards en de laatste filmverslagen. Laat de sneeuw maar komen buiten!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie