Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
IFFR 2012: Dag 9

IFFR 2012: Dag 9

Dag 9: sneeuwt het nou ook in de bioscoopzaal?

Vandaag al weer de één na laatste dag van het IFFR. En wat voor een dag, heel Nederland stond op zijn kop toen er na een sneeuwbui ineens 5 cm bleef liggen. Het leverde op het Schouwburgplein in ieder geval mooie plaatjes op, zowel van de witte laag als van de tientallen mensen die uitgleden over de inmiddels beruchte metalen platen. Verder was het de dag van de uitreiking van de Tiger Awards, waarbij drie filmmakers er met een Tiger Award en een geldbedrag vandoor konden gaan. Hopelijk om er met een film in een volgend festival mee terug te komen.

De vrijdag begon nog gewoon. Nog ongewis wat er zou gaan gebeuren, begon de dag met de film L'Hiver Dernier (The Last Winter)  van de Amerikaanse regisseur John Shank, tegenwoordig woonachtig in België. De film gaat over een boer die compleet zijn eigen weg gaat en zich verzet tegen de besluiten die uit de boerencoöperatie komen. Het is een film met weinig woorden, maar met een ongelooflijk sterk spelende hoofdrolspeler en prachtige beelden van het heuvelachtige boerenland. De witte buitenwereld na afloop deed even het verschil tussen cinema en werkelijkheid vervagen.In April The Following Year There Was A Fire is een film uit de Tiger-competitie en opnieuw een sterke film uit Thailand. Het thema 'film over film'  lijkt populair te zijn - eerder zagen we het ook al bij enkele Koreaanse films - maar in deze film wordt dit gegeven mooi vermengd met een documentair-achtige inslag. Het verhaal laat zich ook lastig navertellen, het heeft een wat associatieve inslag. Wel gaat de film mooi om met symbolen en gevoelens. Wat mij betreft één van de sterkere Tiger-films van dit jaar.

Dat kan niet worden gezegd van The Great Northwest, een documentaire over een plakboek die drie vrouwen in 1958 bijhielden van hun reis door het noordwesten van de Verenigde Staten. We zien foto's uit dit album en vervolgens beelden van hoe het er nu uitziet. Meer is het niet. bovendien zijn de fragmenten zo klunzig gemonteerd, dat een hobbyist het op een zolderkamer nog beter doet. Typisch een film van: aardig idee, maar slecht en niet-creatief uitgewerkt.

Tenslotte was het 's avonds tijd voor champagne en de avond van de Tigers. De prijzen werden keurig naar werelddeel uitgereikt: Clip uit Servië, Egg and Stone uit China en De Juevos a Domingo uit Chili. Met de KNF-prijs wordt er hopelijk voor gezorgd dat Clip ook een (klein) filmhuis-roulement krijgt.

Alle prijswinnende films zijn zaterdag ook nog te zien op het IFFR, dus snel naar de site of kassa! Als Rotterdam tenminste wat bereikbaarder wordt dan vrijdagavond laat het geval was...

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...