Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Safe - recensie

Safe - recensie

“Are we safe?” Dat is de vraag die het onverwachte duo zich in Safe constant afvraagt. Een ex-politieagent en een hoogbegaafd meisje proberen om uit de handen van de Chinese maffia, de Russische maffia en een groepje corrupte agenten te blijven.
 
Ex-politieagent Luke Wright raakt in de problemen met de Russische maffia wanneer hij een kooigevecht wint dat hij eigenlijk had moeten verliezen. Als retributie vermoorden de Russen zijn vrouw en dreigen ook andere naasten van hem een kopje kleiner te maken. Wanneer hij alle hoop heeft opgegeven ziet hij Mei, een 10-jarig Chinees meisje dat op de vlucht is voor Russische maffiosi. Dit meisje met een opvallende wiskundige gave is naar de Verenigde Staten gehaald door de Chinese maffia om een ingewikkelde code veilig te bewaren. Wright ziet het als zijn doel om haar te beschermen tegen de Russische maffia, de Chinese maffia en corrupte Amerikaanse agenten die allen achter  de inhoud van de kluis aanzitten.
 
Actie
Safe is het nieuwe actiespektakel waarin Statham te zien is. De beste man heeft inmiddels in dit genre aan een indrukwekkend aantal films meegewerkt, waaronder Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch en The Expendables. Hij zal later dit jaar ook weer te zien zijn in het vervolg van laatstgenoemde film. In Safe wordt hij bijgestaan door de jonge Catherine Chan in haar eerste rol in een feature film. Het duo wordt geregisseerd door Boaz Yakin, die eveneens verantwoordelijk is voor het script van de film. Yakin is onder andere bekend vanwege de sportfilm Remember the Titans en Fresh. Verder is hij eveneens verantwoordelijk voor het script van de Prince of Persia: The Sands of Time. Zijn gevarieerde cv is nu dus ook aangevuld met een ruige, harde misdaadfilm.


 
High bodycount
De taferelen waar Statham in verzeild raakt, zijn hem niet vreemd. De film is gemakkelijk in het rijtje van de Crank en Transporter-films te plaatsen. Dit betekent dat een groot deel van de film bestaat uit Jason Statham die de ene na de andere badguy omlegt. Het dodental loopt dan ook snel op. Dit geweld wordt over het algemeen erg stijlvol in beeld gebracht. Hier en daar is zelfs gebruik gemaakt van erg spannend cameragebruik, bijvoorbeeld wanneer een auto onder vuur wordt genomen midden in een drukke stad. Het perspectief blijft tijdens deze sequentie in de auto, waardoor de toeschouwer de actie alleen kan volgen door shots van de spiegels en door de ramen. Het gevolg is een erg claustrofobische scène waarin het gevaar sterk benadrukt wordt door de cinematografie. Het is jammer dat de film niet wat verder gaat in dit soort experimenten.

Onwaarschijnlijk onduidelijk
Verder staat de relatie tussen Luke Wright en Mei centraal in de film. Helaas is deze niet zo geslaagd zoals bijvoorbeeld in Leon: The Professional. Er bestond in die film een zekere chemie tussen Natalie Portman en Jean Reno. De eigenaardige manier waarop de huurling en het kind zich tot elkaar verhielden, zorgde voor een constante spanning. In Safe lijken de verhalen van de twee wat minder goed samen te komen, met name omdat de motivatie van Wright om Mei te helpen eerst erg onwaarschijnlijk is. Leon had naast de spanning tussen de hoofdpersonages ook een weerzinwekkende antagonist, treffend neergezet door Gary Oldman. In Safe zijn er daarvoor in de plaats een aantal vijandelijke groepen, waardoor het revenge-verhaal dat uiteindelijk in het plot verweven wordt wat minder goed uit de verf komt. Het feit dat de meeste personages ook niet bijster interessant zijn, helpt ook niet mee.
 


Conclusie
Uiteindelijk is Safe een voorspelbare, doch hier en daar vermakelijke actiethriller geworden. Iedereen die kan genieten van de gemiddelde film waarin Statham de hoofdrol speelt, zal ook hiervan kunnen genieten. Helaas kent de film teveel minpunten om op zichzelf te kunnen staan. Het verhaal heeft weinig om het lijf en er zijn teveel inwisselbare tegenstanders waardoor de rode draad verloren gaat. De film biedt simpel vermaak, maar het ontbreekt aan creativiteit om de middelmaat te ontstijgen.

Regisseur:

Boaz Yakin

Cast:

Anson Mount
Chris Sarandon
Jason Statham

Genre:

Actie

Releasedatum:

3 mei 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie