Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Laura: Leg jij de link?

Laura: Leg jij de link?

Is elke filmscène met een vrouw die met de benen over elkaar zit een referentie naar Basic Instinct? Als je veel films kijkt, dan zie je vanzelf veel referenties. Zo zegt mijn vriend regelmatig: Oh ja, dat is zo duidelijk een referentie naar Alien!

Laura KempenaarOm komedies lacht ze nooit, tranen komen alleen bij films over dieren en voorspelbaarheid vindt ze een grote dooddoener. Er is echter iets aan films dat Laura Kempenaar nog veel meer bezighoudt: de veelal ontbrekende, geschikte representatie van vrouwen.
Maar hoe bepaal je die grens? Is iedereen die I’ll Be Back zegt in een film automatisch een eerbetoon aan het geven aan meneer Schwarzenegger? Voor de grap roep ik altijd: 'Belle en het Beest-referentie!' naar mijn vriend als we een film kijken en de vrouw heel zorgelijk de wonden van de man verzorgt. Dat was bijvoorbeeld te zien in The Amazing Spider-Man, toen Gwen Stacy de kras-achtige wonden van haar superheldenvriendje verzorgde. Overduidelijk een ode aan Belle en het Beest, toch?Begrijp me niet verkeerd, een goede referentie kan ik absoluut waarderen. Zo heb ik er erg van genoten dat dezelfde Spider-Man in een vechtring terechtkwam die ons deed denken aan die eerdere Spidey-films met Tobey Maguire. Nu zitten er in deze Spider-Manfilm wel heel veel referenties naar de vorige trilogie, maar toch was dit een leuk momentje in de film. Vooral omdat Spiderjongen verder niet iets gaat doen in de ring, waardoor het er weer niet te veel op gaat lijken.

Het kan natuurlijk ook een knipoog zijn naar de comic, vanzelfsprekend, maar hier zie je dus meteen alweer hoe problematisch dat verwijzen is: waar refereert zo'n regisseur aan? Is het de comic, de eerdere film, de oude Spider-Man dekbedovertrek waar hij vroeger mee ingestopt werd? Niemand weet het, tot je het de man zelf gaat vragen en helaas is dat alleen voorbestemd aan filmjournalisten...

Een ander iets waarin ik die linkjes wel kan waarderen, is de televisieserie Once Upon A Time, die eigenlijk draait om verwijzingen naar sprookjes. Het is zo leuk om zo snel mogelijk proberen te raden om welk sprookje het deze aflevering weer gaat. Juist omdat hierin wordt gerefereerd aan overbekende verhalen, maar er weer net iets anders mee wordt gedaan, is de link wat mij betreft succesvol. Het moet er alleen wel dik opgelegd worden.

Het opnoemen van refs tijdens een film vind ik ook maar elitair gedoe. Als je vergeetachtig bent of niet zoveel films kijkt, dan voel je je erg buitengesloten als mensen om je heen steeds kakelen over waar wat naar verwijst en waarom. Ik gun het mensen wel hoor, hun onderlinge pleziertjes, maar soms zijn ze te vergezocht.

Er zijn mensen die zo diep gaan in het zoeken naar filmlinks, dat ze bijna dieper gaan dan de Red October (hey, is dat niet een..?). Zo zijn er filmfans die beweren dat er in The Dark Knight gelinkt wordt naar American Psycho, waarin wederom Chistian Bale schittert in de hoofdrol. Die referentie zou gaan over een restaurant, want in de psychopatenfilm praat er iemand over hoe moeilijk het is om in sommige restaurants te komen omdat je weken van te voren moet boeken.


Eén connectie is overduidelijk: Batman en Bateman houden allebei van maskertjes

In de Batman-film zit vervolgens een scene waarin Bruce Wayne Harvey Dent in een luxueus restaurant tegenkomt, waarbij Dent klaagt over hoe moeilijk het is te reserveren, waarop Wayne vertelt dat hij de eigenaar van het etablissementje is. Daar ga je toch niet helemaal over nadenken? Volgens mij kun je, als je zo denkt, zelfs een link leggen tussen Finding Nemo en Der Untergang. Als je maar wil...

Films kijk je om lekker van te genieten en eventueel emoties mee te voelen en vervoerd te worden in een verhaal. Dan is het toch zonde als je de hele film bezig bent met overal kijken of er geen bekende scenes, objecten of zegjes inzitten? Referenties zijn alleen leuk als ze er heel dik bovenop liggen, zodat iedereen wel weet hoe het zit en we rustig de film op ons in kunnen laten werken, in plaats van zelf tijdens de film zo hard mogelijk werken. Als je je blind staart op knipoogjes in films naar andere films, dan kun je niet optimaal van de film genieten, die link is gauw gelegd.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk