Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 filmtrilogieën

Top 10 filmtrilogieën

Al het goede komt in drievoud, zo wordt wel eens gezegd. Dat geldt zeker voor onderstaande films. MovieScene zet de tien beste filmtrilogieën voor je op een rijtje.

10 - The Matrix trilogy
The Matrix, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions
Na de eerste Matrix-film zeiden critici dat het de filmwereld op z’n kop zou zetten. De film kreeg onder andere Oscars voor het geluid en de visual effects. Vooral het eerste deel wordt geroemd om het spannende en pakkende verhaal, de prachtige special effects en het verassende plot. Het succes van de eerste film zorgde ervoor dat er twee vervolgfilms werden gemaakt met Keanu Reeves in de hoofdrol. Maar volgens recensenten werd de eerste film niet overtroffen in zowel de verhaallijn als de special effects.

The Matrix
 
9 - Indiana Jones trilogy
Raiders of the Lost Ark, Indiana Jones and the Temple of Doom, Indiana Jones and the Last Crusade 
Spectaculair, spannend en overweldigende effecten voor films uit die tijd; zo worden de drie Indiana Jones-films vaak omschreven. Raiders of the Lost Ark is nog steeds één van de meest succesvolle films aller tijden. Hoewel alle films goed worden gevonden, vinden critici over het algemeen de laatste film het beste deel van de trilogie. Alle hoogtepunten uit de eerste films worden daarin samengevoegd en dat zorgt voor veel actie, avontuur en humor. Inmiddels is er ook een vierde deel toegevoegd aan de serie: The Kingdom of the Crystal Skull (2008) en zijn er plannen voor een vijfde film.

Indiana Jones

8 - Back To The Future trilogy
Back To The Future, Back To The Future II, Back To The Future Part III
Wie droomde en droomt er niet van: tijdreizen. In de Back To The Future-films werd dat eindelijk mogelijk. Vooral oudere filmliefhebbers vinden dat de drie delen de beste films uit de jaren tachtig zijn. Ze combineren actie, avontuur, sciencefiction en humor en blijven zelfs jaren later nog leuk om naar te kijken. Critici zijn er het wel over eens dat deel één de beste film is en de andere twee delen kwalitatief wat minder zijn.

Back To The Future
 
7 - The Dollars trilogy
A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, The Bad & The Ugly
Volop geweld, weinig dialogen en veel close-ups kenmerken de Dollars­-trilogie van de Italiaanse regisseur Sergio Leone. Liefhebbers zijn het er over eens dat het alledrie prachtige films zijn om naar te kijken, want het verhaal is ondergeschikt gemaakt aan het beeld. Mede door de muziek, de onconventionele camerastandpunten (voor de jaren zeventig) en de trage scènes verdienen deze films een plek in de top tien.

A Fistful of Dollars

6 - The Dark Knight trilogy
Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises
De ‘jongste’ trilogie in deze top tien kent drie goede en spannende films. Het slotdeel van The Dark Knight verscheen in de zomer van 2012 in de bioscoop en was een indrukwekkende laatste film. De drie delen hebben een pakkend en diepgaand verhaal gecombineerd met actie: bikkelharde gevechten, dreigende muziek en mysterie over goed en kwaad in Gotham City. Hoewel deel drie erg goed was, zijn de meeste fans het er over eens dat deel twee de beste film is, vooral door de legendarische rol van Heath Ledger als The Joker.

The Dark Knight
 
5 - The Bourne trilogy
The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum
Je kunt één ding zeggen over de Bourne-films: het zijn absoluut drie goede actiefilms. Met prachtige actieshots op echte locaties wereldwijd en een niet te hoog James Bond-gehalte. Omdat de films een goede verhaallijn hebben, zijn het ook inhoudelijk fijne films om te kijken. Er zijn critici die vinden dat het verhaal van deel drie nogal afgeraffeld is, maar qua spanning en actie doen de films niet onder voor elkaar. Inmiddels is er ook een vierde deel: The Bourne Legacy (2012), maar zonder Matt Damon in de hoofdrol.

The Bourne Ultimatum
 
4 - The Godfather trilogy
The Godfather, The Godfather: Part II, The Godfather: Part III
Het is de favoriete film van veel mensen en terecht: The Godfather is namelijk één van de beste films ooit gemaakt. The Godfather blies het gangstergenre nieuw leven in met thema’s als familie, immigratie, misdaad en moord. Veel fans en critici vonden deel twee net zo goed (of zelfs beter), maar deel drie wordt gezien als het minst goede deel. De films zijn vaak nagedaan en geciteerd. Vooral beroemde citaten als “I’m gonna make him an offer he can’t refuse” en “Keep your friends close, but your enemies closer” worden nog regelmatig gebruikt in series en films.

The Godfather
 
3 - Toy Story trilogy
Toy Story, Toy Story II, Toy Story III
Cowboy Woody, Buzz Lightyear en Mr. Potato Head: als je opgegroeid bent in de jaren negentig, moet je het eerste deel van Toy Story gezien hebben. Het was de eerste film die compleet met de computer gemaakt werd. Waar het met een filmtrilogie vaak bergafwaarts gaat na het eerste deel, werden de Toy Story-films alleen maar beter. Niet voor niets winnen zowel deel twee als deel drie de Oscar voor beste animatiefilm. Daarnaast is Toy Story III de meest succesvolle animatiefilm ooit gemaakt.

Toy Story
 
2 - Star Wars original trilogy
Episode IV - A New Hope, Episode V - The Empire Strikes Back, Episode VI - Return of the Jedi
De eerste Star Wars-film veranderde de filmwereld voorgoed. Hij brak alle records en is nog steeds één van de meest succesvolle films ooit. Het stelde daarmee hoge eisen aan de twee andere delen. Dat succes werd geëvenaard, want de tweede en derde film waren groter en beter (als dat al mogelijk was) met goede actiescènes. Critici en fans beschouwen de tweede film als het beste deel. Dat de films veel invloed hebben gehad op de (moderne) cultuur, blijkt wel uit de vele parodieën die Star Wars kent. Later kwam ook de tweede trilogie met Episodes I, II en III.

Star Wars
 
1 - The Lord Of The Rings trilogy
The Fellowship of the Ring, The Two Towers, The Return of the King
Vriendschap, kracht en het lot: The Lord of the Rings-films zijn een genot om naar te kijken. De prachtige kostuums, schitterende locaties in Nieuw-Zeeland en de perfecte casting zorgen voor drie ontzettend goede films. Niet voor niets werd The Return of the King in 2004 elf keer genomineerd voor een Oscar en won die ook in alle categorieën. Ondanks de lengte blijven de films boeien tot op de laatste minuut en zijn daarmee de absolute nummer één in deze top tien.

Lord of the Rings

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap