Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
The Perks of Being a Wallflower - recensie

The Perks of Being a Wallflower - recensie

Een geweldige coming-of-age film.

De 14-jarige Charlie is een zogeheten ‘wallflower’, iemand die niet of nauwelijks door andere mensen wordt opgemerkt, eenzaam en introvert. Charlie begint met zijn eerste jaar van zijn high school, en hij begint gelijk met het aftellen van de dagen. High school zal wel weer een ramp worden. De eerste dag verloopt eenzaam, de enige met wie hij het lijkt te kunnen vinden is de docent Engels, Mr. Anderson. In een poging om Charlie op te beuren, zegt Anderson hem dat men zegt dat als je één vriend maakt op de eerste dag, het allemaal wel goed zou komen. Maar als die ene vriend de docent Engels is dan is dat behoorlijk deprimerend, aldus Charlie.

The Perks of Being a Wallflower
 
Een populaire ‘wallflower’
Toch weet Charlie uiteindelijk vrienden te maken met twee ouderejaars, Sam en haar stiefbroer Patrick. Hij kruipt steeds meer uit zijn schulp en weet zich te mengen in de excentrieke vriendengroep van Sam en Patrick. Men begint al snel aan Charlie gehecht te raken. Zo raakt hij op een huisfeestje per ongeluk stoned na het eten van wat wiet brownies en weet iedereen te vermaken met rake en eerlijke observaties. Hoe meer hij zich in de vriendengroep weet te nestelen, hoe meer gevoelens hij begint te krijgen voor Sam. Maar uiteindelijk is het de punker Mary Elizabeth met wie Charlie intiem wordt, ook al was dat niet helemaal zijn bedoeling en dat doet de vriendschap wankelen.
 
Brieven naar een onbekende
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Chbosky waarin het verhaal verteld wordt door middel van brieven die Charlie schrijft aan een anoniem persoon. Deze brieven nemen in de film een minder prominente plaats aan, ze worden vooral gebruikt om naar het nare verleden van Charlie te hinten. Er is met Charlie namelijk meer mis dan dat hij een introverte en onopvallende jongen is, wellicht dat zijn verleden hier juist tot heeft bijgedragen. Je krijgt het allemaal niet in hapklare brokken geserveerd, maar dat is dan ook precies de bedoeling. Het achterliggende drama draagt bij aan wie Charlie nu is en hoe Charlie zich nu gedraagt. Dat gevoel dat het ‘hier en nu’ telt, is dan ook de grootste troef. Je kan de film ook zien als een ode aan de bijzondere momenten in je leven die eeuwig lijken, de momenten die je doen voelen dat je leeft. Zoals Charlie zegt na zo’n moment: “Right now we are alive and in this moment I swear we are infinite.”

The Perks of Being a Wallflower
 
Vrienden voor het leven
Hoewel Charlie, gespeeld door Logan Lerman, natuurlijk het hoofdpersonage is, zullen ook zijn vrienden een plek in je hart veroveren. Sam en Patrick worden fenomenaal neergezet door respectievelijk Emma Watson en Ezra Miller (We Need To Talk About Kevin) en ook de rest van de vriendengroep bestaat uit kleurrijke personages. De chemie in de vriendengroep (en dus tussen de acteurs) is ontzettend sterk en hierdoor voelt het echt alsof je deel uit maakt van deze bijzondere groep vrienden.
 
Conclusie
Perks of Being A Wallflower is een ontzettend sterke coming of age film met kleurrijke en gelaagde personages die je niet snel zult vergeten. Het is een fantastische ode aan de bijzondere momenten tijdens de transitie naar volwassenheid, een ode aan de momenten die je doen beseffen dat je leeft, de momenten die eeuwig lijken. Doe jezelf een plezier en ga deze film zien!

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

Stephen Chbosky

Cast:

Logan Lerman
Ezra Miller
Emma Watson

Genre:

Drama

Releasedatum:

25 oktober 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(3 stemmen)
 • Speelduur:

  103 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...